02 Agustus 2020

Apakah Maung Pindad Kebal Peluru?

02 Agustus 2020

Pindad Maung 4x4 (all photos : Detik)

JAKARTA, KOMPAS.com - PT Pindad (Persero) sudah mulai melakukan proses produksi Maung yang jadi kendaraan taktis (rantis) ringannya. Aktivitas produksi tahap awal ini dilakukan untuk mengejar pemesanan 500 unit yang diminta Menteri Pertahanan (Menhan) Prabowo Subianto. 

Menariknya, ternyata meski berstatus sebagai mobil militer, namun struktur bodi-bodi Maung rupanya belum dirancang sebagai kendaraan anti-peluru. Dalam kata lain, bodinya masih biasa seperti pada mobil umumnya. 

Windhu Paramarta, Vice President Inovasi PT Pindad, mengatakan alasan kenapa Maung belum dibekali dengan bodi kebal peluru lantaran mengikuti dari keinginan pemesan serta urutan pengembangannya.

"Jadi memang dari user-nya itu ada kebutuhannya bertahap. Sekarang ini kita bikin basic Maung sebagai rantis untuk angkut personel, dari road map yang kami punya nanti akan berlanjut ke varian-varian lain," ucap Windhu kepada Kompas.com, Rabu (29/7/2020).


Menurut Windhu, pengembangan Maung menjadi varian lain sangat memungkinkan karena mengusung konsep multiplatfrom. Tak hanya dari sektor dapur pacu atau mesin, namun juga bodi yang bisa direkayasa desain sesuai dengan kebutuhan konsumen. 

Sementara untuk anti-peluru sendiri, menurut Windhu memang akan ada rencana membuat Maung dalam versi tersebut, tapi balik lagi bila produksinya nanti akan mengikuti permintaan dan kebutuhan dari konsumen.

"Untuk sekarang ini memang belum, tapi bukan berarti tidak bisa mengaplikasi itu (bodi anti-peluru), kami tentunya sebagi pabrikan harus melihat juga dari segi kebutuhan konsumen, kalau ada permintaan yang pasti kami rancang," ucap Windhu. 

Seperti diketahui, Pindad sudah mulai memproduksi Maung dengan menggunakan mesin dan sasis dari Toyota Hilux. Kerja sama dengan Auto2000 sebagai jaringan terbesar Toyota pun dikabarkan sudah terjalin.

Dalam mendukung Pindad, dikabarkan Auto2000 akan menyuplai Hilux dalam bentuk untuh alias unit, bukan sekadar berupa mesin atau sasis.

121 komentar:

  1. walau militernya lemah syahwat malaysia mulai berani unjuk gigi di laut cina selatan

    BalasHapus
  2. walau militernya lemah syahwat malaysia mulai berani unjuk gigi di laut cina selatan

    BalasHapus
  3. Apakah gempita kebal peluru? Ya pastilah kan sudah dijapanin sama tuk bomoh. Wk.. Wk.. Wk..

    BalasHapus
  4. Ada banyak versi maung rupanya, ada anti peluru dan tidak antik peluru, sesuai permintaan konsumen, mantap

    BalasHapus
  5. Lanjutkan Pindad..sampai hasilkan varian nya

    BalasHapus
    Balasan
    1. Klau bisa "tampilan" body di permak dikit๐Ÿ‘..

      Hapus
    2. Tiru Grill punya Paramount ( mbombe) gagah kekinian ๐Ÿค—

      Hapus
    3. Tau aja @Mas Gono paramount yang kekinian

      https://youtu.be/xoidXYdo2Wo

      Hapus
    4. ๐Ÿ‘† kalau yg kaya gitu bodynya perlu di permak gak @MasGono

      ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Hapus
    5. Cukup cukup ...itu, Ndak perlu di permak lgi.. ๐Ÿคญ๐Ÿคญ๐Ÿคญ๐Ÿ˜ป๐Ÿ˜ป๐Ÿ˜ป

      Hapus
  6. Jadi inget..Land Cruiser jadul ...Body Alumunium Anti Karat…..

    ==== Salam Gagap Gempita…..

    BalasHapus
  7. minimal kabin soundproof, tahan terhadap suara omelan mertua

    BalasHapus
  8. ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    ๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด

    BalasHapus
  9. BELI LAH BANYAK INDON ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ, LEMPAR BATU JE RUSAK TU, TAK PERLU PELURU ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    BalasHapus
    Balasan
    1. Dasar IDIOT! mukak BAPAKMU itu yang Dilempar batu Rusak kehkehkeh



      EH MAAP

      Hapus
    2. Udah malon gk usah banyak bacod, cukup lihat di global fire power saja kalian wkwkwkwk

      Hapus
    3. Pindad maung nterior mirip ford branco dan sangat stabil off road di medan berat bebatuan .

      Hapus
  10. Nih kalau mau liat varian maung

    TETAP BARBAR dan JANGAN SANTUY...

    https://youtu.be/-5BUpFhZ3RY

    salam indo magazine

    BalasHapus
  11. WHAT KIND OF BRAINS ARE INDONS?? PIG??๐Ÿ˜

    MAUNG MADE IN INDONESIA IN TOYOTA ENGINE AND FLATFORM?? ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

    THIS IS GOOD AND VERY RECOMMENDED FOR SALE TO GHANA FOR ZEBRA AND IMPALA HUNTING ๐Ÿ˜

    FUNNY ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

    ๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bla.. Bla.. Bla.. Bla.. Bla.. Pret..

      THIS MALON'S MOUTH IS SO DAMN WET..

      BUT NOT WITH THEIR SHIP WHICH IS SO SCARED OF GETTING WET..

      FUNNY ISN'T IT.. ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      ๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด

      Hapus
  12. Balasan
    1. KL py donk si MATA JERENX WESTAR GK-M1 om, biasalah TEMFELAN STIKER dr THAI RUNG MUV-4, pake MESIN TOYOTA HILUX model lama VIGO 4x4 haha!๐Ÿฅณ๐Ÿฅณ๐Ÿฅณ

      ๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡

      http://defense-studies.blogspot.com/2011/02/thai-rung-launch-muv4-hardtop.html

      Hapus
  13. ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜ TOYOTA ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

    ๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด

    BalasHapus
    Balasan
    1. BOTH OF YOU AND YOUR FATHER HAVE FACE LIKE A DICK KEHKEHKEH



      EH SORRY

      Hapus
  14. MAUNG TOYOTA FUNNY ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    ๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด

    BalasHapus
    Balasan
    1. THIS MALON IS GETTING MAD AND FRUSTRATED, GOOD LUCK WITH THAT ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      ๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด

      Hapus
  15. HOW ABOUT MAUNG PORSCHE?? ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜
    ๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด

    BalasHapus
    Balasan
    1. SEE.. I TOLD YA ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      ๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด

      Hapus
  16. ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ WKWKWKWKWKWKKKKKKKK

    BalasHapus
  17. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  18. SAYA KETAWA BEGITU KERAS DI SINI............. MAUNG HONDA๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜
    ๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด

    BalasHapus
    Balasan
    1. AND FINALLY.. NOW HE DOESN'T SPEAK ENGLISH..

      HE STARTED TO REVEAL HIMSELF.. ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      ๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด

      Hapus
    2. SAYA KETAWA JUGA KETIKA MELIHATMU NGENT*D DENGAN IBUMU DAN MENGHADILKAN SEEKOR ANJ*NG KEHKEHKEH


      EH MAAP

      Hapus
  19. Malaysia Military Power
    30 July at 19:13 •

    From our buddy The Malaysian Patriot

    Tak lama dulu, saya pernah kongsikan mengenai tuntutan Filipina ke atas Sabah. Ada orang yang mengaku orang Sabah tuduh kita naikkan isu ini setiap kali nak pilihanraya untuk takutkan orang Sabah. Kebetulan pula, DUN Sabah dengar cerita baru dibubarkan.

    Isunya Sabah memang ada orang lain yang idamkan. Bukan sahaja Sabah, tetapi beberapa kawasan lain juga seluruh negara.

    Kerajaan yang kita nak adalah kerajaan yang sedar mereka ada tanggungjawab untuk memastikan angkatan tentera kita berkeupayaan untuk menghadapi ancaman luar. Kita nak askar-askar kita mempunyai kelengkapan untuk menjaga keselamatan negara kita, bukan sekadar menggunakan mulut berkata-kata manis sahaja. Kerana kata-kata manis tidak cukup untuk menakutkan anjing-anjing kelaparan yang hendak membaham kita. Anjing-anjing kelaparan ini pun belum tentu takut kalau kita ada abang besar menjaga kita kerana si abang besar boleh jadi bertukar pihak, ataupun mereka sendiri yang mendambakan apa yang kita ada.

    Lihatlah Ethiopia, lihatlah Poland. Ingat ada abang besar, sekali kena ngap.

    Nak terus kena ngap, abaikanlah isu pertahanan.

    Nak kena tindas negara lain, abaikanlah isu pertahanan.

    Nak tengok askar kita balik dalam keranda, abaikanlah isu pertahanan.

    Nak merempat di kaki lima negara lain menjadi pelarian, abaikanlah isu pertahanan.

    Saya dah sebut, saya dah tegur, dan saya tak peduli kamu punya boss parti mana. Boss saya Yang DiPertuan Agong.

    Dan nescayalah, kamu takkan nak menjadi bangsa yang hidup merempat di bumi bangsa lain. Saya tahu rasa itu.

    https://www.facebook.com/themalaysianpatriot/

    Bilis tukang up link atas je , jadi posmen dengan pesanan, Patriot yang konon ramai bekas veteran tu taknak keluar statement rasmi ke, tunjuk perasaan depan kedutaan Filipina ke, kalau tak memang itu persatuan anjing2 tua, tunggu tuan dia bg alpo menggelupur dia menyalak

    Bilis MMP, done kecam


    MMP


    Nakajima Zen Org politik memang x boleh harap swmua fikir poket sendiri biar rakyat sengsara, buktinya kelengkapan ATM d udara laut dan darat semuanya menyusut dan sampai tahap kritikal contohnya helikopter nuri d kerah kudratnya sehingga d tamatkan perkhidmatannya hingga tiada pengganti. Begitu juga nasib mig 29 dan f 5 tiada pengganti, program MRCA sudah tidak kedengaran lagi muncul pula program LCA yg x tau bila perolehannya. Program LCS tersadai d tangguh dan d tangguh lagi malah sekarang dlm ops benteng d tagih perkhidmatannya tapi belum boleh berkhidmat

    Nakajima Zen Biar siapa yg memerintah klu berkhidmat ikhlas krn agama bangsa dan negara x kan d biarnya pertahanan d ambil mudah. Peristiwa tanduo kunun wake up call rupanya belum wake up lagi masih snooze. Rakyat biasa cuma memilih yg terbaik utk mereka dan kawasa…See more
    1d • Edited

    ู…ุญู…ุฏ ุดููŠู‚ Nakajima Zen salahlan raykat jugak , ada sistem gst pergi bantah , tak th puak yg kaya raya tak perlu bayar cukai terlepas smpi puluh billion , lps gst buat br ada aset tambahan , dr startreak , lcs , kapal apmm , meriam pack howitzer , light attack heli

    Zulkifly Abdullah Harap kerajaan kita mempunyai political will berani mengukuhkan pertahanan kita dari semua segi insyaallah.

    Indrawarman Al Sriwijaya Ini semua sebab segelintir ahli politik bangang yang kata aset tentera tak perlu naik taraf sebab negara tak berperang dan rugi duit rakyat jadi nak naik taraf aset jadi makin susah..harap lepas ini aset bertambah. negara jiran semua aset dah naik taraf tak kan kita saja mau tengok

    Ihsan Matserudin Indrawarman Al Sriwijaya yang 22 bulan tu salah, yang berpuluh tahun sebelum tu pun salah jugak

    Noh Dean Min tulis sini xde guna..mana Patriot..x kan senyap..patut Patriot buat rapat umum kat kedutaan Filipina..tapi eh..c19..maka alasan x boleh buat perhimpunan ..kikiki..kan..Min..org politik x baca FB ni..bukan level dia bak kata ex Menteri Agama yg ntah jadi apa skrg....rakyat yg cintakan negara aja baca fb ni

    BalasHapus
    Balasan
    1. Mohamad Fared Noh Dean Kan ? Sedih tengok ��

      Abu Navaradeeforty Noh Dean lain macam SCUD dia haha

      Noh Dean Abu Navaradeeforty hahah..dia dah lepaskan SCUD tu

      Abu Navaradeeforty Noh Dean apa senyap, baru je dia kata rasul kita pelarian, rosak betul la

      Noh Dean Abu Navaradeeforty mana pelontar mic tu skrg..senyap aja..tgh recce apa agaknya

      Abu Navaradeeforty Noh Dean padu dan jitu pula tu haha

      Noh Dean Abu Navaradeeforty hahah..berkecai kena tu..xde kesan dah

      Abu Navaradeeforty
      ู…ุญู…ุฏ ุดููŠู‚ lontaran Mic dia lebih kuat ledakan dari GBU-15 bomb

      Noh Dean Malaysia Military Power papalih ayat aok hahaha..

      ู…ุญู…ุฏ ุดููŠู‚ Jgn macam macam tu barisan hadapan mat sabu tu

      Malaysia Military Power itu persatuan anjing2 tua, tunggu tuan dia bg alpo menggelupur dia menyalak

      Abu Navaradeeforty Noh Dean padu dan jitu pula tu haha

      Noh Dean Abu Navaradeeforty hahah..berkecai kena tu..xde kesan dah

      Abu Navaradeeforty
      ู…ุญู…ุฏ ุดููŠู‚ lontaran Mic dia lebih kuat ledakan dari GBU-15 bomb

      Noh Dean Malaysia Military Power papalih ayat aok hahaha..

      ู…ุญู…ุฏ ุดููŠู‚ Jgn macam macam tu barisan hadapan mat sabu tu

      Malaysia Military Power itu persatuan anjing2 tua, tunggu tuan dia bg alpo menggelupur dia menyalak
      Aduka Masalah nya ada puak yang nak kan tentera kita lemah.. Askar makan tidur katanya..sedangkan Agama Islam sendiri menggalakkan umat Islam kuat dan bersedia dari segi pertahanan dan kekuatan tentera.. Yang hairan puak ni juga tergila gila nak kuasa

      Nukman Taib Min...aku tak faham laa.
      Malaysia penah di jajah sekian lamanya..
      Tak kan lah tk bleh jdi pengajaran.. sekurang² nya aset² kita buat dan peroleh yg terbaik...kalau jdi bnda yg tak d duga sekali pon..sekurang²nya kita dh cuba yg terbaik.aset² pon dh te…See more

      Noor Firdaus Kamaruzaman Waalaupun kita Defencif Kita kena kelengkapan Terbaru Atleat 60 persent. Teknologi Tentera ni mcm fon bulan ni Keluar, bulan depan org kuar lagi cangih.

      ู‡ุงูŠุฑูˆู„ ุณู‡ู„ูŠ ุฌูˆู‡ุฑูŠ Politik dlm negara masih tak setabil angkara permainan org politik yg hanya pandai merebut kerusi pemerintah negara.Rakyat tersepit.anasir luar tunggu masa kaut untung negara.Rakyat merana. Sedar laa wahai org politaik anda semua menjahamkan negara.

      Brendan Mojungkim Syruh diorang claim di mahkamah antarabangsa saja, malaysia jangan layan, perlu buat 100% usaha halau pti di sabah ni makin bertambah pula jumlahnya.

      ุนูŠู†ุงู„ ุญุงูƒูŠู… xpayah ahli politik , pangkat atas bahu pon sama ambil kesempatan ����������

      Amin Matteo Org politik ni mungkin sejarah fail kot..sbb xpernah bljr dri sejarah

      John Snow Cakap banyak tak guna,teriak luar kedutaan lagila tak guna,Ada baiknya Kita Cuba faham dan selidik sikit musuh ni hujah diaorang bermodalkan apa?kerajaan patut menangi hati rakyat,hapuskan sistem kabotaj Yang membelenggui sistem ekonomi Sabah,realisasikan perjanjian ma63,barulah anasir2 pemisah tidak dapat berpijak dimana2...

      Khairul Azmi Bimbang PATI2 PADI2 menjadi mata2 seperti jepun menyerang Malaysia satu tika dahulu

      Noor Firdaus Kamaruzaman Ikut org politik takde pun Kerajaan boleh jln tu pasal pembelian kena org politik tu tak best

      Md Fiz Ahli politik hanya mahu penuhkan kantung sendiri...

      Adamsah Awang Damit Politicians kita baca ke post2 kat sini..? Ke tak relevan dgn diorang..

      Farah Wahidah Bila RASUAH now is KING!! ��

      Berlarry Berlarry YB Dan menteri sibuk politik 24jam bazir kn air liur dan guna Wang kerajaan@rakyat untuk politik tpi hasil nya xda Wang plak habis..vavi

      Taufik Shahrial Politik taik..pertahanan pun di main2kan.. tiada kepentingan bagi mereka..

      Zul Chesterfield Sabah adalah Malaysia. Malaysia adalah Sabah.
      #doneclaim

      Aji Har x ada political will

      Irwan A'ong Wof wof yg berkepentingan dlm memastikan poket tidak kering

      Mohd Azhari Amzah Memang patut pun ph tumbang. diaorang sendiri pun ramai komunis & ltte. Nak memperkasa & tambah aset tentera ? ��

      Wak LO Pertahanan Negara

      Zulkarnain Mustapha Kamal Yang DiPertuan Agong boss teman jugak

      Naim Nastaim Bin Maarop Ahli politik semua xguna,baik yg dulu atau skrg..pegi jahanam la semua..benci aku dgn ahli politik

      Hapus
    2. LANCESTER LAW DAN ANGKATAN TENTERA MALAYSIA

      Kita mudahkan bahasanya supaya mudah faham.

      EXTERNAL THREAT ASSESMENT 2020

      1. Banana mahu ambil Sabah
      2. China mahu ambil seluruh ZEE Malaysia
      3. Pemerdagangan Manusia dan penyeludupan bermaharajalela
      4. Pencerobohan Nelayan asing
      5.Navy dan Maritim Mendonia berani ceroboh wilayah laut Malaysia untuk culik nelayan Malaysia

      PUNCA MENGAPA BERLAKU ANCAMAN?

      1. Banana langsung tak takut dengan Angkatan Tentera Malaysia dan sangat yakin boleh menang (nanti explain)
      2. Assesment perisikan China merumuskan ATM hanya memberi ancaman kecik kepada PLA Navy kerana aset tidak terkini, berusia, tidak dilengkapi senjata yang sesuai dan aset yang sedikit.
      3. Penyeludup langsung tak takut dengan ATM, Polis, Maritim disebabkan mereka lihat sebelum ini pasukan keselamatan tidak tegas, anggota tidak mencukupi, aset pemantauan tidak mencukupi, rasuah.
      4. Nelayan asing langsung tak takut TLDM dan Maritim kerana mereka tahu kapal tidak mencukupi, anggota tak mencukupi, aset ISR seperti Maritim Patrol Craft tidak mencukupi, rasuah.
      5. Sama dengan item 4, tiada ketegasan dan pemimpin politik sentiasa mengalah atas alasan diplomasi sehinggakan kita dipijak2

      RUMUSAN
      Secara amnya ancaman meningkat kerana musuh tak takut kepada pasukan keselamatan kita di sebabkan faktor berikut:

      1. KUANTITI : Aset dan anggota tidak mencukupi
      2. KUALITI : Aset berusia, usang, tidak memberi keupayaan optimum, tiada force multiplier.
      3. Rasuah
      4. TIADA POLITICAL WILL : pemimpin politik tidak percaya Cegah rintang melalui kekuatan ketenteraan itu perlu. Mereka lebih percaya diplomasi (punca masalah sekarang). Tidak bertegas atas perbuatan negara jiran, lebih teruk lagi beri statement sapu bawah karpet seperti tiada apa2 terjadi sedangkan di negara jiran pula menghina dan mengejek negara kita secara public tanpa segan silu.

      SYNTHESIS

      Kualiti vs Kuantiti menggunakan konsep Petak Lancester

      Menggunakan Petak Lancester ini MMP nak explain pada rakan betapa pentingnya seimbangkan Kuantiti vs Kualiti.

      Lihat rajah atas 5 vs 5

      5 tentera bertempur dengan 5 tentera musuh. Kuantiti sama seimbang, jadi kemenangan ditentukkan oleh KUALITI seperti di bawah:

      1. Kualiti latihan anggota mesti tinggi
      2. Kualiti senjata dan sistem senjata, sensor dan infrastruktur pertahanan mesti tinggi
      3. Kualiti strategi, taktik dan doktrin mesti tinggi
      4. Moral anggota mesti tinggi
      5. Tiada rasuah.

      Dengan lima KUALITI ini pasukan Biru boleh menang menentang Merah.

      Lihat pula rajah di bawah 5 vs 10

      Pasukan musuh menjadi dua kali ganda. Bermakna mengikut Lancester Square Law bermaksud pasukan tersebut kini memiliki kuasa kombat 4 kali ganda lebih banyak berbanding lawannya.

      Ini kerana pasukan yang numerically superior (kuantiti lebih banyak) boleh perpasangan menentang satu sasaran biru manakala pasukan biru hanya boleh menentang separuh dari pasukan merah dalam satu masa.

      Jadi bagaimanakah pasukan Biru nak menang?

      Bagi memastikan kemenangan atau paling kurang pun Parity (stalemate/ seri/ chop tuit) pasukan Biru WAJIB memiliki KUALITI TENTERA, SENJATA, SISTEM empat kali lebih baik dari pasukan Merah.

      ATM sekarang

      KUALITI - bagus
      KUANTITI - tak bagus
      RASUAH - ada
      POLITICAL WILL - tak ada

      KEPUTUSAN

      Inilah punca banyak threat perception yang 10 tahun dahulu biasa sahaja menjadi lebih teruk sekarang. Musuh/jiran tak merasakan Malaysia memiliki cegah rintang untuk menghalang mereka. Mereka juga tahu pemimpin politik negara kita tiada political will dan banyak pertelagahan dalaman. Mereka eksploitasi rasuah untuk pecahkan jaringan pertahanan kita dan sistem persenjataan kita degraded (kualiti menurun) mengikut peredaran masa ditambah pula penambahan hampir tiada atau terlalu perlahan (Kuantiti)

      Sekain

      MMP

      Hapus
    3. Mohd Zahrin Zakaria Faktor paling utama kerana politik yang tidak stabil..bila tidak stabil ,pembuat dasar tidak akan dapat buat apa apa perancangan yang bagus...kerana atm mempunyai doktrin pertahanan dia ...tp pemerintah tertinggi ATM pun terpaksa bermain politik dengan orang politik ni..akhirnya ATM hanya gah pada nama...yang penting semangat dan moral anggota barisan hadapan tidak boleh luntur...walau terpaksa beroperasi menggunakan peralatan yang agak kebelakang sedikit

      Hizam Radhi kuasa politik juga penting. kuasa politik kena pegang oleh keluarga kita...dlm masa sama berperanan dlm mengimbangkan kekuatan pertahanan kita. Sampai bila kita harus berada pada bawah garisan titik keseimbangan.
      Amer Aslam Mohd Zahrin Zakaria orang politik sentiasa xstabil..mereka tau untung saja..saban tahun bajet duk kena potong..agong pun ada tegur..tak tau lah ke depan ni nanti cmne

      Semut Merah Semut Merah Mohd Zahrin Zakaria hehehe yg nampak atau pernah melaluinya saja yg tahu wayang dalaman kan.

      Kamal Whousofa Ahmad Kami rakyat....selagi Ada nyawa Kami pertahankan negara kita Dari penceroboh....bg kami senjata insyaallah Kami Akan berjuang dgn kemampuan Yang Ada...
      BG ahli2 politik sekarang ni kebanyakannya...lebih baik.... GTH...��....

      Semut Merah Semut Merah Mohd Zahrin Zakaria hehehe yg nampak atau pernah melaluinya saja yg tahu wayang dalaman kan.

      Kamal Whousofa Ahmad Kami rakyat....selagi Ada nyawa Kami pertahankan negara kita Dari penceroboh....bg kami senjata insyaallah Kami Akan berjuang dgn kemampuan Yang Ada...
      BG ahli2 politik sekarang ni kebanyakannya...lebih baik.... GTH...��....

      Khairul Anuar Bin Ahmad Hahahahaha..... Setuju Min. Tepat sekali. Satu lagi Min, ancaman dalam negara paling bahaya daripada puak2 penyokong komunis. Komunis Tanah Melayu memasang strategi untuk berkuasa apabila keadaan menjadi kacau-bilau.
      Mohon pemimpin tertinggi pasukan keselamatan Malaysia tingkatkan tahap kesediaan pertahanan. Mohon adakan juga latihan peperangan di Sabah dan perairannya.

      Manuk Bagak Bagi I, political will kena ubah dlu, buang legasi politik lama, amik pemimpin dri barisan yg tiada sangkut paut dgn watak2 lama, yg takut dgn rakyat dan ingin kan negara dan bangsa berdaulat, dan selebih nya akan fall into place, bak kata omputeh.

      Syahir Afiq Tentera Malaysia takde kebebasan untuk melakukan sesuatu sebab ada SOP takleh buat apa pukul sikit kena panggil pihak atasan tembak amaran sikit kena panggil buat benda betul viral kena panggil lagi tentera Malaysia tak dapat nak tegas dengan SOP

      Coco Aish Mayang Kesuma perbendaharaan ATM spatutnya di bwh Duli Tuanku. x perlu lalu Parlimen. mcm2 alasan yg diberi. Tetapan 30% dr kantung negara setahun sudah memadai.

      Coco Aish Mayang Kesuma Malaysia Military Power 3% dpt beli ape je..

      Malaysia Military Power Coco Aish Mayang Kesuma dapat 3% pun cukup

      Mohd Zahrin Zakaria Faktor paling utama kerana politik yang tidak stabil..bila tidak stabil ,pembuat dasar tidak akan dapat buat apa apa perancangan yang bagus...kerana atm mempunyai doktrin pertahanan dia ...tp pemerintah tertinggi ATM pun terpaksa bermain politik dengan…See more

      Hizam Radhi kuasa politik juga penting. kuasa politik kena pegang oleh keluarga kita...dlm masa sama berperanan dlm mengimbangkan kekuatan pertahanan kita. Sampai bila kita harus berada pada bawah garisan titik keseimbangan.

      Amer Aslam Mohd Zahrin Zakaria orang politik sentiasa xstabil..mereka tau untung saja..saban tahun bajet duk kena potong..agong pun ada tegur..tak tau lah ke depan ni nanti cmne

      Semut Merah Semut Merah Mohd Zahrin Zakaria hehehe yg nampak atau pernah melaluinya saja yg tahu wayang dalaman kan.

      Hapus
    4. Kovacs Kuznetsov Kalau banana senang je nak bantai.
      First, landing on Sabah boleh dihalang dengan hawk.MKM dan hornet Akan menyusul tapi dengan bantu navy banana akan jadi Masalah.

      Khairul Anuar Bin Ahmad Hahahahaha..... Setuju Min. Tepat sekali. Satu lagi Min, ancaman dalam negara paling bahaya daripada puak2 penyokong komunis. Komunis Tanah Melayu memasang strategi untuk berkuasa apabila keadaan menjadi kacau-bilau.
      Mohon pemimpin tertinggi pasukan keselamatan Malaysia tingkatkan tahap kesediaan pertahanan. Mohon adakan juga latihan peperangan di Sabah dan perairannya.

      Semut Merah Semut Merah Syahir Afiq kawal itu betul.yg nak kata skrg ni keje skrg dh mcm xde dasar.. Lebih kepada nafsu org atasan.. Garis panduan dan cara kerja ada tp x ikut. Luahan saudara2 saya yg ada 20org dlm army..

      Pncinta Murabi selagi hirarki Malaysia meletakkan politik paling atas maka selamanyalh Rasuah menjadi playmaker dlm kemusnahan urus tadbir,ketulusan,integriti dan keIMANAN.. Politik itu bagus tp bila pemainnya dangkal ILMU tempanglh segalanya

      Murad Aziz Saya sangat setuju dgn statement admin ini. Inilah realiti yg benar telah berlaku dlm negara kita. Harap pemimpin negara dan atm sedar mulai Sekarang sebelum terlewat.

      Paklong Saiful Semua ni angkara orang politik yg menyebabkan negara lain hilang rasa hormat dan gentar dgn kita ,itu tak boleh ini tak boleh jika kita ceroboh negara mereka jawabnya bersaranglah body kapal dgn peluru,dan cara kita usir dgn penuh diplomatik,ini bukan zaman semua diplomatik lagi bukan semua perkara perlu diplomatik,ada perkara kita perlu cakar mereka.

      Iffli Abdullah Bangaimna ancaman musuh dalam selimut pula admin?, saya nampak musuh dalam selimut pun sudah diangkat menjadi MP oleh rakyat PRU lepas.

      Zuwairi Nawawi Punca berlaku ancaman : Item 4...time boarding dah tak boleh nak keras-keras mcm dulu
      ..manala penceroboh nak takut..kalau dulu boarding je bagi butt dulu kat kepala depa..bagi pengajaran dan serik...ni sekarang bagi amaran je ngan pau ikan...adeyh..
      rah Semut Merah Mantap la buah fikiran.. Tp sebagai oc saya xnk fikir bab ni. Yg saya nak fikir ialah buat majlis. Dan jawatan saya kekal.

      Muhammad Jaf Ancaman dalaman perpecahan graviti negara.Ahli politik asyik bertelagah tanpa menyedari pihak asing bila2 masa mahu melihat Malaysia dijajah kembali.Ancaman luaran seperti faktor yg admin senaraikan.

      Abu Garcia ramai sangat politaik kat parlimen tu..semua fikir tembolok msg2 jak..mana dia nak fikir soal dan rakyat dan keselamatan negara..tgok jak terpekik2 mcm brok dlm plmn

      Ruslan Abu Ancaman dalaman pun byk min..komunih ,ltte,syiah.hatni kena bagi settle dulu.puak2 ni dulu pernah jagi gomen abihlaa bocoq rahsia negara min.mau tangkap depa min.semoga Allah lindung negara kita.amin..

      Noh Dean Assement korang mantap..ringkas padat takde ruang kosong mcm karipap pasar malam..soalnya skrg kita nak berubah x? Buat lah assesment camana pun tapi kalau kluster kayangan masih di takuk lama walaupun berubah Menhan..maka x hairanlah keadaan ni x beru…See more


      REALNYA MALON SIAP JADI SANTAPAN TENTARA PHILIPINA, KAHKAHKAH

      Hapus
  20. Hilux akan menyuplai utuh bukan sasis dan mesin aja,......
    Lha lalu dimana buatan pindadnya?
    Ibarat beli mobil lalu dioprek dan itu masih buatan Toyota kan? Tapi kok mesinnya aja yg dari Toyota baru boleh dibilang buatan Pindad.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kenapa gk mesin aja..toh pindad dah bisa bikin yang ginian kok..komodo anoa dll

      Hapus
  21. Kalo saya sik asyik saja:

    > Maung ok,

    > Eurofighter ok, asal diupgrade!

    > Bremen class ok, asal senjatanya minimal seperti kondisi asli, tidak dicopot/dikurangi.

    Ingat, theatre Laut Cina Selatan sudah memanas.

    Lanjut!

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bung rancang bangun gak ada perang dalam 20 THN kedepan ya.
      Mubazir beli itu barang,mending beli beras
      .

      Hapus
    2. Beras banyaak mending buat beli bibit lobster buat diternak๐Ÿฆž๐Ÿฆž๐Ÿฆž๐Ÿฆž๐Ÿฆž๐Ÿฆž๐Ÿฆž๐Ÿฆž๐Ÿฆž๐Ÿฆž๐Ÿฆž๐Ÿฆž๐Ÿฆž๐Ÿฆž๐Ÿฆž๐Ÿฆž

      Hapus
  22. Sasisnya dari Pindad,bukan toyota.mesin nya saja yg dari Toyota

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tapi kan artikel diatas mengatakan Hilux akan kirim utuh bukan sasis dan mesinnya aja.
      Berarti atikelnya hoaks ya

      Hapus
    2. Iya artikelnya salah, body dan sasis buatan pindad, yg buatan toyota cuma mesinnya aj dan itupun pindad rncana akan buat mesin sndiri nantinya

      Hapus
    3. Aslinya saya pernah kecewa dengan pelayanan auto2000.

      Ngomong harus cek oli diangka 5000 km, belum nyampe 4000 oli sisa 1 liter. Untung aja mesinnya gak ambrol.

      Hapus
  23. INDON MEMANG BEST LAWAK ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    BalasHapus
    Balasan
    1. MALON SALAH POTONG BEST GELAK ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
  24. INDON MEMANG BEST LAWAK ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    BalasHapus
    Balasan
    1. MALON SALAH POTONG BEST GELAK ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
  25. Khairul Anuar Bin Ahmad Hahahahaha..... Setuju Min. Tepat sekali. Satu lagi Min, ancaman dalam negara paling bahaya daripada puak2 penyokong komunis. Komunis Tanah Melayu memasang strategi untuk berkuasa apabila keadaan menjadi kacau-bilau.
    Mohon pemimpin tertinggi pasukan keselamatan Malaysia tingkatkan tahap kesediaan pertahanan. Mohon adakan juga latihan peperangan di Sabah dan perairannya.




    Nak kuatkan pertahaanan??mimpilaah

    BalasHapus
  26. Indon tak de kepakaran bina maung stampal toyota body tak anti peluru...oopps ๐Ÿ˜๐Ÿ˜ก๐Ÿ˜ก

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hadeh ada bocah kesurupan lagi nih, kurang asupan gizi meme ya lho

      Hapus
    2. MALON tak de kepakaran bina kapal gowind salah potong...oopps๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

      Hapus
    3. Awoakwowkaok..malon tolol anoa, komodo??itu tak pandai bina?

      Hapus
    4. Emang gempita mesinnya buatan malon??? ๐Ÿคฃ

      Hapus
  27. Copas dari grup formil coment beruk mulayu yg rada waras otaknya ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ


    "Lama dah aku perasan,orang Malaysia kalau berdiskusi tentang aset negara lain memang toxic gila.

    Contoh bila negara lain ada perolehan,bagi macam-macam sindiran contohnya :

    1)TNI ada Leopard 2. Kita kondem katanya senang ambles dan tak sesuai dengan mukabumi Asia Tenggara. Tak kisah la dia punya doktrin macam mana,Mungkin tank ni guna untuk urban warfare

    2)Bila Singapore ada stok leopard yang banyak,orang kita kecam and bangga kita ada ATGM. Eik lepastu,negara lain takde ATGM jugak ke? Fungsi tank pon banyak peranan berbanding ATGM. Bukan setakat nak musnahkan tank je.

    3)Attack Helicopter bila orang lain ada,mulalah memerli kata tak sesuai dekat Asia Tenggara. Katanya senang kena tembak sebab banyak pokok. Habistu banyak negara guna untuk apa?

    Hakikatnya,orang kita iri sebenarnya tanda tak mampu. Sudah tak mampu tapi dalam masa sama nak berlagak jugak. Kita punya military,tengok sahaja dalam 10 tahun amat menyedihkan. Beli MRCA pon tak lepas,last beli Pesawat pejuang itupun tahun 2003.

    Kita kondem pembangunan military negara lain,tapi kita hadap kemunduran dalam pembangunan military."

    BalasHapus
  28. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  29. Typhoon Trench 1,Bremen class kok second hand belinya? Jika bicara kontijensi situasional typhoon Trench 1 Austria ready to use tinggal di pandu GCI / radar udara terbang bisa efektif gebuk sasaran. Bagaimana dg Bremen class? Bremen class ini backbone nya Herman navy sebelum kelas baru nya fully operasional dan dlm kondisi good condition loh tinggal poles dikit sesuai perairan tropis ready to use juga asal weapon nya include kaya parchim class dulu. Kembali ke user nya jika urgensi tinggi dan new vessel blm ready 100% kenapa tidak! Toh KCR-light frigate kita masih dlm upgrading proses sampai hari ini. Ada yg sedang di incar Indonesia di balik typhoon Trench 1+ Bremen class.. silahkan intip Mega industri alutsista Eropa sedang ada projek apa..hehehe

    BalasHapus
  30. Malon memang lawaknya mendonia, maharaja RFI
    Meriam SPH M-109
    Merian SPH Caesar 155
    Kapal perang korvet dari korea
    Heli MD 530
    Black Hawak 2nd dari Brunai


    KE LAUT AJALAH....

    BalasHapus
  31. OOT, SAKIT KEPALA DENGAN BUDGET CIPUT, PERLU PELEPASAN DENGAN HALU DAN MIMPI BASAH

    dari Kertas Putih Pertahanan..
    Sebagai sebuah negara maritim, dengan wilayah utamanya dipisahkan oleh Laut China Selatan
    dan mempunyai lebih daripada 800 buah pulau di sepanjang perairannya, ATM
    akan mewujudkan Angkatan Amfibi bagi melindungi kepentingan negara melangkau Kawasan
    teras. Angkatan Amfibi ini perlu dilengkapi Kapal Sokongan Pelbagai Guna (Multirole Support
    Ship, MRSS) yang baharu kerana kapal bantuan logistik sedia ada tidak direka untuk
    pelaksanaan operasi amfibi1
    . Selain itu, MRSS juga penting dalam pelaksanaan operasi dua
    wilayah dan MOOTW apabila diperlukan.
    Kapal KD Sri Indera Sakti (1503) dan Kapal KD Mahawangsa (1504) yang telah beroperasi sejak tahun 1980 dan 1983 telah melebihi usia perkhidmatan

    Pada LIMA 2019 antara pembuat2 kapal MRSS yang mempamerkan model kapal2 MRSS mereka..

    -Damen MRSS
    - Naval Group Mistral-class LHD
    - CSSC Type071E
    - PT PAL MRSS
    - TAIS MRSS
    - Hanwha CMS for MRSS

    Ramai Pemerhati Pertahanan Tempatan memilih DAMEN MRSS buatan Belanda sebagai faveret untuk dipilih oleh TLDM..

    Ye dari segi pembelian mungkin Kerajaan boleh timbalbalik dengan Belanda supaya Minyak Kelapa Sawit dimasukkan dalam pembelian..

    lain itu mari kita tengok Pilihan lain iaitu LST Bayraktar buatan Turki..
    Agak sesuai untuk keperluan TLDM..mungkin boleh dapatkan 4 buah..
    Disamping itu ATM boleh membeli secara pakej termasuk pembelian UAS dan mini UAV buatan Syarikat yang sama..

    Kerajaan boleh membuat perjanjian supaya Turki menjadi Hub masuk Minyak Kelapa sawit ke kawasan sekitar seperti Laut Caspian atau negara2 dan wilayah berdekatan seperti Azerbaijan,Kurdistan Iraq,Georgia,Armenia dll..

    Mungkin Kerajaan boleh membuat Pembelian pakej sebegini dari Satu Syarikat sahaja..
    Tidak payahlah membuat Kapal tersebut di Malaysia..

    Buat terus di di Turki..
    dan UAS tu mungkin pihak2 pembuat UAV yang pakar seperti SCS ke boleh dilibatkan sekali

    4 buah Kapal LST Bayraktar
    6 ke 12 buah Baraktar UAS iaitu UAV medium untuk peninjauan jarak jauh
    Md Rahim Done kaji...Ok..Indon beli..kaji smp reput...��������

    Muhammad Franz Firdauz Ade lg stu mitsui mrss..type 71 rasa xkn kot sbb china tgh buat hal..dpt mne2 pn ok..damen cun..bpc 140 atau mini mistral pn ok..harga bwh 500m

    Khairul Hisham Unit marin?. Harap menjadi kenyataan.amiin

    Mohd Amirul Perhhh marinirrrrrrrrrr. Waduh waduh. Hahahaha.

    Mohd Alif Mohd Soffian Khairul Hisham aamiin... Tp kalau nak lhd mistral tu eloknya ada attack heli terus.. and eloknya kita kena ada banyak heli..

    ู†ุฐูŠุฑ ู†ุฐ Mohd Alif Mohd Soffian baik amik terus heli ATAK Turki kn M'sia tk nk sama mcm jiran selatan dn seberang

    Mohd Alif Mohd Soffian
    ู†ุฐูŠุฑ ู†ุฐ tigre pun okay apa?? Atak tu baru lagi.. x battle proven sgt kann?? Ke masih dlm trial stage lg

    Mohd Alif Mohd Soffian
    ู†ุฐูŠุฑ ู†ุฐ kalau pendapat saya.. better spend lebih sikit.. untuk produk lagi boek.. tu yang saya berangankan tigr

    Akuni Woii hrp jgn mrss dr china..diorang saja provoke kita d laut champa utk jual brg diorang..lg 1 sungguh ironi beli kapal china utk kenkang china d laut champa..cukupla lms diplomasi kita dgn china..

    Akuni Woii hrp jgn mrss dr china..diorang saja provoke kita d laut champa utk jual brg diorang..lg 1 sungguh ironi beli kapal china utk kenkang china d laut champa..cukupla lms diplomasi kita dgn china..

    Muhammad Franz Firdauz Dgn krisis dgn china skrg rasa tk elok klau pick type71e..bpc 140 ok kot..versi diturunkn dari mistral..boleh dpt bwh 500m usd sebuah

    Arif Azka Rasanya TLDM dah bagi spesifikasi jenis kapal MRSS yg dimahukanb, yg saya ingat just..
    Berat : 15,000 tan
    Panjang : 150 meter
    Hangar untuk dua helikopter
    Deck : Tiga tapak , mampu utk heli medium to heavy weight
    Persenjataan :
    1 x 76mm
    2 x 30 mm
    2 x RWS 12.7mm
    Utk radar n seangkatan dengannya saya tak ingat..

    Tin Kosong Kalo setakat MRSS mcm PT PAL punya, rasanya insudtri perkapalan tempatan pon boleh wat sendiri. Turki tu tak payah lah.

    Izhar Khalid Tin Kosong buat sendiri aku takut tak siap je ������

    BalasHapus
    Balasan
    1. Lagi2 bawa mistral ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿคฎ

      Hapus
  32. malon tidak usah bacod kalian, karena di malon tidak ada pengembangan ranpur jadinya mereka nyasar kesini wkwkwkwk

    Cukup lihat di global fire power saja kalian(wahai malon) biar sadar wkwkwk

    BalasHapus
  33. Kalo pelurunya buatan malon pasti gak bisa tembus sampe kiamatpun.
    Apa sebab.?
    Seban malon tak pandai buat peluru.....๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    BalasHapus
    Balasan
    1. malon blm lihat kualitas produk kita wkwkwk, JUARA AASAM berturut-turut

      Hapus
  34. LCS malon mupanya sdh jadi 6 unit tanpa pemberitahuan.
    Benar tak?
    Benarlah....coba tengok diatas meja mat sabu ada miniatur LCS 6 unit. Miniaturnya ja lah.
    Klo yg aslinya cuma bisa buat satu, itupun sudah jd rongsokan akibat salah potong....๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    BalasHapus
  35. Heli tempur TNI selalu siap utk bertempur. Sekali start engine langsung siap terbang.
    Jalo heli nuri malon malon tak biselah.
    Apa sebab
    Heli malon cuma bisa didorong dorong saja, akibat takde bbm dan takde spare part......๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    BalasHapus
  36. Tentera malon tak bisa latihan menembak.
    Apa pasal.?
    Sebab Indonesia stop kirim peluru ke malon, hutangnya blom dibayar....๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    BalasHapus
  37. MKM malon cuma 4 yg bisa terbang.
    Apa pasal.?
    Banyak pilot malon songlap engine MKM guna barter nasi lemak......๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    BalasHapus
  38. DO INDOGS REALLY HAVE BRAINS??

    ๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด

    BalasHapus
  39. Kalo rantis malon anti juga...anti malu

    ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    Fregat malon juga anti... anti air laut

    ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    Kalo KS malon? Yup...anti selam.

    ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    Fighter malon?Yup...anti SCRAMBLE.

    Hwahahahah...๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
    Balasan
    1. Nuri? Nuri..??

      Yup, anti pensiun..dienggo sak modar'e


      ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
  40. pindad daridulu juga gak ada teknologi sendiri semua cuma TOT TOT yg sekarang maung juga ternyata bikinan bengkel off road di bandung

    BalasHapus
  41. Klo mw buat dipakaikan armour, Mw buat level berapa. Apa sanggup dapur pacunya. Kan katanya mesinnya dan sistem suspensinya pake hilux. Level 2 saja udh nambah berapa bebannya. Jd apa mw kerjasama ma penyuplai mesin selain astra.
    Jujur saja. Klo cuma buat kendaraan dinas ya pake hilux aj. Ngapain hilux di preteli nambah biaya sana sini toh jg buat kendaraan dinas. Dari harga 300jtan naik ke 600jta. Ruarrr biasa.

    BalasHapus
    Balasan
    1. seperti yg uda guwe tulis kemaren, keknya mao ada penyeragaman dech om.

      MAUNG spertinya bukan buat mobil dinas harian.

      tapi buat ganti kendaraan cem
      -angkut pasukan khusus
      -towing radar

      yang tiap matra pakenya beda2 gt.
      selama ini pake ford ranger, triton ampe hilux.

      kerna bentuknya aneh2, dan berkesan promosi dagangan produsen tertentuw gt haha!๐Ÿ˜ฌ๐Ÿ˜ฌ๐Ÿ˜ฌ

      cekidot:
      pake mitsubhisi
      https://www.indomiliter.com/meteor-50dx-radar-cuaca-mobile-pendukung-operasi-penerbangan-tni-au/

      ford ranger
      https://www.indomiliter.com/tampilan-sangar-ford-ranger-taifib-korps-marinir-tni-al/


      Hapus
  42. Klo mw buat dipakaikan armour, Mw buat level berapa. Apa sanggup dapur pacunya. Kan katanya mesinnya dan sistem suspensinya pake hilux. Level 2 saja udh nambah berapa bebannya. Jd apa mw kerjasama ma penyuplai mesin selain astra.
    Jujur saja. Klo cuma buat kendaraan dinas ya pake hilux aj. Ngapain hilux di preteli nambah biaya sana sini toh jg buat kendaraan dinas. Dari harga 300jtan naik ke 600jta. Ruarrr biasa.

    BalasHapus
  43. Lawak paling idiot dunia akhirat adalah membuat besi rongsok seharga 6 billion dan di supervisi DCNS Prancis


    Kah kah kah kah kah ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
  44. Kok media kerajaan malon manggil nya indon, disingkat gitu pelecehan namanya, padahal media Indonesia tidak pernah menyingkat nama negara lain, KERAjaan malon memang asu

    BalasHapus
    Balasan
    1. Negara satu itu memang bermasalah, bukan hanya Indonesia saja mereka menyebutkan dengan pelecehan, seperti
      Singapura mereka bilang negara pura pura
      Philipina mereka bilang negara banana.

      Pantaslah semua negara benci dengan malon. Sampai dinegara negara itu bendera malon di bakar

      Hapus
    2. Bukan hanya itu, australia yang notabene adalah sesama anggita fpda sangat benci dengan kelakuan malon, sampai sampai tentara australia buat ulah dengan memakai celana dalam dari bendera malon. Yangvterkenal dengan sebutan seluar dalam jalur gemilang

      Hapus
  45. Menariknya, ternyata meski berstatus sebagai mobil militer, namun struktur bodi-bodi Maung rupanya belum dirancang sebagai kendaraan anti-peluru. Dalam kata lain, bodinya masih biasa seperti pada mobil umumnya.



    Saya dah kata versi awam INDON tak percaya....wkwkwkwkwkwwk

    Makanan empuk bro

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kl mw nangis gpp pur... ๐Ÿ˜ ๐Ÿ˜
      500 unit loh.... Mampu beli gak.. ๐Ÿ˜ ๐Ÿ˜
      Pasti kg lahh... ๐Ÿ˜

      Hapus
  46. wkwkwkwkwkwkw...ringan dan nipis...

    tu le saya hairan ada ke patut TOYOTA REVO tampal stiker disamakan dengan kenderaan taktikal buatan barat...

    INDON MEMANG LAWAK

    BalasHapus
    Balasan
    1. Lebay.... Siapa yg compare dg versi milter luar negeri, cm lw cakap seorang,,, iri ya... Bisa beli gak,,, 500 unit loh pur.. Bkn sewa ini,,tp BELI,, ๐Ÿ˜
      Km harus faham..

      Hapus
  47. Apache INDON dilihat mula bermasalah...

    BalasHapus

  48. Menariknya, ternyata meski berstatus sebagai mobil militer, namun struktur bodi-bodi Maung rupanya belum dirancang sebagai kendaraan anti-peluru. Dalam kata lain, bodinya masih biasa seperti pada mobil umumnya.




    Wkwkwkwkwkwkwkwkkwkwkw....Adoi lawak

    BalasHapus
  49. Indon bangga body maung like dumb trush,low IQ tak de bina hammve so ugly...paragang indon selalu bangga dengan maung yang lapok kene peluru dah hancur..oopps ๐Ÿ˜๐Ÿ˜ก๐Ÿ˜ก

    BalasHapus
    Balasan
    1. Budak malon babi putera..
      Malon bangga body maharogolela lime dum trush, salah potong akibat low IQ tak bisa bina kap perang so ugly idiot... paragang malo selalu bangga dengan maharogolela yang lapok dilimbungan.
      Kene air dah tenggela....oopps

      Salam senapang vita berapi ugly
      ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
    2. Bisa dikoversi ke plat baja nyet,,, lw faham gak,, 500 unit, negaramu mampu beli gak?? ๐Ÿ˜ ๐Ÿ˜ ๐Ÿ˜ ๐Ÿ˜, kl cm sewa mah,melonesia sekelas timor leste๐Ÿ˜€

      Hapus
  50. PINDAD MEMANG PANDAI, MEREKA BIKIN MOBIL YANG BISA MELAJU DI DARAT. SEMENTARA ITU BNS HANYA BISA BIKIN KAPAL YANG MAMPU GELETAK DI DARAT.


    WKWKWKWKW

    BalasHapus
  51. Menariknya, ternyata meski berstatus sebagai mobil militer, namun struktur bodi-bodi Maung rupanya belum dirancang sebagai kendaraan anti-peluru. Dalam kata lain, bodinya masih biasa seperti pada mobil umumnya.




    Wkwkwkwkwkwkwkwkkwkwkw....Adoi lawak

    BalasHapus
    Balasan
    1. Lawak apanya.... Tak dlm darurat perang pon.... Drpad sewa, beli pon tak mampu.... Sedikit juga, cm 2 ekor heli.. ๐Ÿ˜ ๐Ÿ˜ ๐Ÿ˜

      Hapus
  52. RINGAN dan NIPIS...

    versi awam di kalim versi tentera...wkwkwkwkwkwkwkw

    nampak sangat terdesak...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Terdesak koq pesen sampai 500 unit, versi biasa itu user yg mw, plat baja bisa pon dibuat, tp sekarang blm sangat dibutuhkan, mgkn bila nak invasi ke semenanjung bisa dikonversi pk plat baja anti peluru,,, faham gak.. ๐Ÿ˜

      Hapus
    2. 1 unit pon mpe rp.600 juta,,, x500..... ๐Ÿ˜ ๐Ÿ˜ ๐Ÿ˜ ๐Ÿ˜
      Malon tak sanggop beli pon.. Cm bisa iri hati,, kami maklum. ๐Ÿ˜

      Hapus
  53. berita terkini 4 buah Apache INDON di Grounded...

    linknya

    https://www.facebook.com/lembagakeris/photos/a.295458637229153/2861666407275017/?type=3&theater

    BalasHapus
  54. berita terkini 4 buah Apache INDON di Grounded...

    linknya

    https://www.facebook.com/lembagakeris/photos/a.295458637229153/2861666407275017/?type=3&theater

    BalasHapus
    Balasan
    1. Eleehh.. cuman di grounded smentara doang pur.. pur..

      Lah MIG-29 ko di grounded selamanya..

      Malu tak tuh.. ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
  55. Review lengkap Maung, silahkan ditonton

    https://youtu.be/sC-nueq4dMA

    BalasHapus
  56. wkwkwkwkwkwkwkw.... Apache grounded..Toyota Revo tampal stiker pula versi awam....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sdhlah... Tidur dulu sana,, besok ko komen lg,,, ๐Ÿ˜ ๐Ÿ˜

      Hapus
  57. Balasan
    1. Tidurlah....aku tengok dah kasian pula

      Hapus
    2. Istirahat pur,dah mlm ini, biar lw pengangguran ttp harus simpan tenaga buat komen besok, jgn lupa isi pulsa dulu..

      Hapus
    3. GEMPUR MALON TOLOL LAH SANGAT, PUR ASET MALON BERTAMBAH KAH APA BERKURANG, YANG JELAS BERKURANG WKWKWKWLWKWKW, ADA YANG DI GROUNDED,MELETUB,NURI HELI JAMAN WW2 KEBANGAAN MALON PUN BERLURANG, TAPI ADA TAMBAHAN YA PUR 2 HELI๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜…๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿท

      SALAM SEWA 2 UNIT, ATM MALON DI TENDA HANYA MAINAN HT, KONTEK,KONTEK,KONTEK BERUK 1 BERUK 1


      SALAM SEWA

      Hapus
  58. BESOK DI LANJUT YA PARA BERUK MALON INI FORUM MILITER KALO MAU DEBAT DENGAN SANGAT SERIUS, 

    JANGAN KAU HANTAR DATA TAHUN DULU, TAPI TAHUN SEKARANG


    SELAMAT MALAM BERUK MALON YANG TOLOL ๐Ÿ–๐Ÿ–

    BalasHapus