16 Agustus 2020

Singapore's MPA Launches Six Next-Generation Patrol Craft to Grow its Frontline Capabilities

16 Agustus 2020

MPA's Next-Generation Patrol Craft (photo : MPA)

The Maritime and Port Authority of Singapore (MPA) launched six next-generation patrol craft to enhance its frontline capabilities to ensure navigational safety, and enhance the protection of the marine environment in the Port of Singapore. Mr Chee Hong Tat, Senior Minister of State, Ministry of Transport and Ministry of Foreign Affairs, graced the occasion at Marina South Pier this morning.

Next-Generation Patrol Craft

These new 17-metre patrol craft will be equipped with the Intelligent Port Marine System to enhance MPA’s seaward capabilities in conducting enforcement patrols and responding to marine emergencies. With predictive capabilities using both real-time and historical data, MPA’s next-generation patrol craft can carry out targeted enforcement and response mitigation. Integrating data analytics with onboard surveillance, navigation and communication systems also improves information relay from the craft to shore-based command centres and increases MPA port inspectors’ situational awareness of ground activities.

The new patrol craft possess new surveillance capabilities such as the multi-sensor marine thermal cameras, chemical gas detectors and drones. Each patrol craft also has a rescue boat fitted with a man overboard recovery system and towing capabilities for small craft to support search and rescue operations. Equipped with a dispersant spray system and containment booms, the patrol craft can also be deployed to respond to oil spills. 

The six new patrol craft replace the existing fleet of patrol craft, which operated between 2012 and 2020.

DISCOVERY, one of MPA’s hydrographic survey vessels (photo : MPA)

New Patrol Launches

In addition, MPA has deployed two new patrol launches for flag and port state control inspections, and to conduct checks on bunkering and private wharves activities. These 15-metre patrol launches will also support enforcement patrols and response efforts during emergencies.

Captain Kevin Wong, MPA’s Port Master, said, “The next-generation patrol craft and launches enhance our incident response capabilities and improve the operational effectiveness of our officers in conducting their work in the Port of Singapore. MPA consistently explores and adopts new technology to meet our operational needs and improve our frontline capabilities. The feedback we received from our officers were integral to the design of these vessels.”

MPA’s next-generation patrol craft will make a public appearance at the Maritime Sailpast segment of National Day Parade 2020 on 9 August. It will join MPA’s hydrographic survey vessel, Discovery, as well as 11 other vessels from the Republic of Singapore Navy, Police Coast Guard and Singapore Civil Defence Force in an expression of unity among maritime agencies to keep Singapore’s waters safe and supply chains secure during the COVID-19 pandemic.

(MPA)

247 komentar:

  1. Menteri Keuangan Sri Mulyani Indrawati menjelaskan soal anggaran Kementerian Pertahanan yang mencapai Rp 136,9 triliun dalam RUU APBN Tahun Anggaran 2021.

    Sri Mulyani menjelaskan anggaran tersebut diperuntukan untuk kebutuhan pemenuhan alat utama sistem pertahanan (alutsista) serta perawatannya. "Itu sesuai dengan prioritas Kemenhan dan melihat tidak deviasi besar (peningkatan anggaran)," ujar Sri Mulyani dalam penjelasan Nota Keuangan dan RAPBN 2021, Jumat (14/8/2020).

    Meski demikian, dia mengatakan ada concern terhadap akses belanja alutsista yang sesuai dengan spesifikasi Kemenhan yang berperan dalam penyerapan anggaran. Namun, kebutuhan alustsisa sebagian akan dipenuhi dengan peningkatan produksi dalam negeri.

    "Anggaran Kemenhan juga untuk industri strategis dan mendukung kepastian dan mendukung dalam negeri," ujar Sri Mulyani.

    Pada dasarnya, Presiden Jokowi sudah meminta agar sebagian kebutuhan persenjataan di RI bisa dipenuhi oleh industri dalam negeri.

    Seperti dikutip dari Buku Nota Keuangan II Beserta RAPBN TA 2021, anggaran kementerian yang dipimpin Letnan Jenderal TNI (Purn) Prabowo Subianto itu lebih tinggi dari yang pertama kali diusulkan dalam Kerangka Ekonomi Makro dan Pokok-Pokok Kebijakan Fiskal Tahun 2021 yang mencapai Rp 129,3 triliun.

    Adapun anggaran Kemenhan yang diajukan Jokowi untuk belanja tahun anggaran 2021, meningkat 18,76% dari belanja Kemenhan pada tahun anggaran 2019 yang mencapai Rp 115,35 triliun.

    Untuk diketahui, anggaran belanja Kemenhan dari tahun 2016 hingga tahun 2021 mengalami fluktuasi. Dari anggaran belanja tahun 2016 ke anggaran belanja tahun 2017 meningkat 19,6%. Kemudian anggaran tahun 2017 ke 2018 turun 9,04%. Sementara anggaran belanja Kemenhan dari tahun 2018 hingga ke tahun 2019 dan 2020 meningkat.

    "Pada 2016 sebesar Rp 98,1 triliun. Pada 2017 Rp 117,3 triliun, pada 2018 menurun menjadi Rp 106,7 triliun. Kemudian kembali meningkat untuk anggaran tahun 2019 yang sebesar Rp 115,4 triliun. Outlook 2020 Rp 117,9 triliun dan RAPBN 2021 Rp 136,9 triliun," demikian tertera dalam Buku II Nota Keuangan beserta RAPBN Tahun 2021, dikutip CNBC Indonesia, Jumat (14/8/2020).

    Hayuu..lanjutkan kemandrian alutsista dlm negeri bravo

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kepanjangan bro.. Beruk malays gak bisa baca banyak banyak..๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Diringkas aja..๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    2. Dilarang impor, nanti uang dikembalikan ke kas negara, sperti tahun ini

      Hapus
  2. “Kebutuhan suku cadang yang lebih mahal dan keterlibatan tenaga ahli asing dalam melakukan pekerjaan perawatan (MRO) membutuhkan biaya yang tidak sedikit.”

    Katanya punya pusat perawatan sukhoi sendiri, nyatanya yang ngerjain orang luar, MALON NEGARA GAK PUNYA OTAK DAN KREATIVITI, tiada hari tanpa ngibul

    BalasHapus
  3. ATM YANG DI BANGGAKAN GRADE A TERNYATA MISKIN KEDEKUT UWANG....

    Malaysia Military Power
    · 17 January ·


    SEWA HELIKOPTER

    TUDM minggu sudah melalui kenyataan Panglima Tentera Udara mengesahkan bahawa penggantian Nuri kita yang sudah berusia hampir 60 tahun akan mengambil masa 2 hingga 3 tahun.

    Pelucutan tauliah helikopter Nuri kita baru-baru ini mewujudkan kelompongan keupayaan mobiliti udara kepada TUDM dan Tentera Darat dan ini diburukkan lagi dengan ketiadaan pengganti serta-merta.

    Jadi sebagai langkah stop gap, TUDM memilih langkah menyewa.

    Tentera kita menyewa helikopter ni bukan satu idea baru. TLDM satu ketika dahulu pernah menyewa 2 buah helikopter AS355 F2 Ecureuil sekitar tahun 2000, sebagai pengganti sementara sayap udara TLDM kita, KD Rajawali yang pada waktu itu menunggu penghantaran helikopter Agusta Westland Super Lynx Mk300 dan Eurocopter AS355 SN Fennec yang membentuk 501 Skuadron dan 502 Skuadron.

    TUDM juga pada masa sekarang sedang mengoperasikan lima buah helikopter Airbus EC120/H120 Colibri sejak tahun 2015 melalui ketetapan konsep sewa COMO (Company Owned Military Operates) melalui syarikat Gading Kasturi yang juga terlibat mengubah suai kokpit helikopter tersebut dengan paparan elektronik untuk tujuan latihan asas juruterbang helikopter TUDM.

    Konsep COMO yang sama barangkali akan digunakan oleh TUDM untuk stop gap Nuri tapi itulah susah kita nak kata dengan pemerintah sekarang yang huru-hara polisinya. Kita harap TUDM berkeras dan tempoh penyewaan tidak menjadi terlalu panjang, dan perolehan untuk pengganti hakiki Nuri dipercepatkan.

    Jap. Nak sewa heli apo ni? Caracal jugak ke?

    Ijai Yop Tentera darat mungkin sewa Agusta utk ganti nuri miliknya tapi TUDM rasanya sewa
    caracal

    Malaysia Military Power Bab sewa ni helikopter tu milik syarikat tapi diguna oleh tentera. Sebab tu dipanggil COMO. Cuma tak jelas mcm mana nanti kos selengaraan samada ditanggung pasukan atau syarikat.

    Mnizam Hamid Mmg idea terbaik bila tamatkan terus perkhidmatan Nuri. Tindakan yg tepat bagi pembelian heli baru. Selagi mana Nuri diguna pakai selagi itu la pembelian heli baru menjadi impian shj...kikiki

    Razli Ramli Serius sangat sangat sangattttttttt kecewa, marah dgn #KERAjaan hari ni. Mereka sengaja bukak pintu utk ATM hancur dan negara dijajah

    Ijai Yop Razli Ramli ini memang ya..nak bela Scorpene pun berkira tapi nak jadi negara maritim dalam kertas putih

    Hasnan Hashim Dah tahu dah yg pengganti nuri adalah ec725...dulu patut beli banyak utk ganti nuri tapi hold takat 12

    Apa nak study2 lagi...beli aja ec725 tambahan 40-50 biji ikut kemampuan

    Nak save duit tak payah la pakai orang tengah

    Irwan Farid Xpyah sewalh,buat malu pd negara2 jiran gak.indonesia wlupn negara mmbangun xde plak main sewa2 ni.negara2 asean yg lain xde buat bgitu.ni bkn zaman 3310 dah smpai perlu sewa

    Muhammad Franz Firdauz Irwan Farid indonesia bajet pertahanan 10 billion usd bro..kita 4 billion usd pn xsmpai

    Irwan Farid Muhammad Franz Firdauz sb bujet kita kdekut memanglh sikit.dah tu nk mnyewa???

    Hazwan Wan Mc Irwan Farid statemt admin kn da bgtahu dulu tldm pon ade sewa juga sblm nii sementaravdptkn heli baru.m secara xlangsung mbantu juga pilot utk trining

    Rembau Azman Xterfikir akhirnya TUDM terpaksa sewa heli sebab kerajaan Xmampu nak beli... Negara2 jiran lain berlumba2 borong beli aset tapi Malaysia semakin mundur terkebelakang..

    Hazril Ibrahim sewa..?... adoii makin kesian malaysiaku

    Mohd Ridhwan Rosdidi Filipino & Indonesia y kata miskin 2 pon tambah bajekkkk

    Marcus Immanuel Indon negara miskin pon boleh,,, Malaysia lagi kaya, ekonomi beso daripada indon sal x boleh.....

    Muhammad Franz Firdauz Ekonomi indon lbih bsar la bang..no belas dunia xlma indon diprojeksi menjadi kuasa ekonomi dunia..cuma perkapita dorg je rendah sbb rakyat ratus juta..

    Norbert Sylver Balang Ingatkan aset pejabat je yang sewa beli. Aset military pn sewa jg... Hmmm.

    Mark Wanz sewa buang duit rakyat ja babii....bodoh malaysia smakin bodoh sbb pemimpin bodoh pngundi bodoh lapih tua ank hram tua msa nk p mngundi tu xnk mmpus skrang mnyusahkn

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kasihan..malon diam2 nangis di bilik mengakui aset2 yg ompong

      Hapus
  4. Curhatan kesedihan para malon
    Krn budget ciput๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜


    Az Xforces Nuri akhirnya grounded.. satu kesedihan.. tp sebenarnya, satu red alert utk kerajaan mempercepatkan perolehan heli baru demi kelangsungan ATM dan aset2nya..

    Mohd Ismid Mohd Said Pesawat pejuang tak cukup, helicopter dah tua and tak cukup, SAM pun short range je. Dah masuk 2020, macam mana dgn kekuatan udara Malaysia....?

    Sharoom Salleh Nuri ni kan canggih boleh pakai 50 tahun lagi ... kan kan kan

    Suhairil Izham Aduh dh teruk cm ni pon nk buat kajian lg ke....

    Roymantika Roy Kita patut Buat senjata sendiri sampai bila nak beli

    Anuar Isa Pebende la utk kegunaan pertahanan pon kena sewa hali swasta..๐Ÿ˜‚

    Faiz Mohd Zam Zam Yg untung yg bagi sewa..
    yg patut beli tak beli2..
    bijak2..

    Apai II Sedeh tgk malaysia ni... Benda yg patut diutamakan dipandang enteng oleh mentri/yg bkuasa....

    Mohammad Ashfizeky Bin Zainal Brp lama mau kaji la

    Yusof Ari Logistik ketenteraan Malaysia jauh ketinggalan berbanding Indonesia.

    Samsanis Bin Sulaiman Nak ganti Nuri punya la kaji demi kaji...nak tukar kete resmi ke Vellfire kejap jer

    Fetry Ramli Nak beli baru boleh..tp jgn lantik syarikat org tengah utk berurusan.. nnt harga sebijik 10juta jd 100juta.. 90juta masuk poket org tgh

    Ahmadmulya Ibnimulkan sgt menyedihkan.. isu keselamatan dan kesiapsiagaan hanya dipandang sepi dlm budget negara sejak dulu hingga skrg.. mungkin sdg tunggu kereta terbang kot..

    Mohamad Haikal Mahathir angkat MV 22 osprey la.

    Mohd Khairol Nk beli baru manjang xde duit.dh yg tukang jd org tgh pn nk mkn jgk.makan untung atas angin.modal air liur

    Ainn Domm Mcmanalah plan ATM ni..hentikan perkhidmatan aset tp backup aset masih dlm kajian.

    BalasHapus
  5. Malaysia Military Power
    7 January ·

    SEBAB TOLOL DAM MISKIN....


    Rehat Sudah Nuri

    Akhirnya rentetan kemalangan yang kerap berlaku pada Helikopter S-61A-4 Nuri sejak akhir-akhir ini terutama pada Ogos 2019 selepas berlakunya pendaratan cemas di Kem Gubir.

    Rumusan nya terjawab hari ini.

    Panglima TUDM Jen Datuk Seri Ackbal Abdul Samad telah mengesahkan kesemua 12 buah Helikopter Nuri telah dihentikan operasi nya.

    TUDM juga melaporkan tidak lagi efektif untuk menyelenggara pesawat berusia 52 tahun ini disebabkan kesukaran alat ganti dari pembekal utama sikorsy. kesukaran penerimaan alat ganti memakan masa 9 sehingga 18 bulan.

    TUDM masih di peringkat perancangan (KAJIAN) dalam perolehan pengantian Helikopter Nuri.

    Pada masa yang sama juga, MMP masih menunggu cadangan MENTAH untuk membuat tender penyewaan helikopter untuk menampung ketiadaan Helikopter Nuri.

    MENTAH kena ingat satu je ini, jangan nak perah teruk Caracal 12 buah yang kita ada tu.

    Jangan benak sangat ye.

    Cepat buat sewaan helikopter swasta dengan kadar segera.

    Ada 6 buah Helikopter H225 awam kan.

    Baik sewa 6 buah itu dulu.

    Sebab Kami tahu

    Nak Beli baru

    Memang Kirim Salam Kan

    Kan

    MMP


    Az Xforces Nuri akhirnya grounded.. satu kesedihan.. tp sebenarnya, satu red alert utk kerajaan mempercepatkan perolehan heli baru demi kelangsungan ATM dan aset2nya..

    Mohd Ismid Mohd Said Pesawat pejuang tak cukup, helicopter dah tua and tak cukup, SAM pun short range je. Dah masuk 2020, macam mana dgn kekuatan udara Malaysia....?

    Sharoom Salleh Nuri ni kan canggih boleh pakai 50 tahun lagi ... kan kan kan

    Suhairil Izham Aduh dh teruk cm ni pon nk buat kajian lg ke....

    Roymantika Roy Kita patut Buat senjata sendiri sampai bila nak beli

    Anuar Isa Pebende la utk kegunaan pertahanan pon kena sewa hali swasta..๐Ÿ˜‚

    Faiz Mohd Zam Zam Yg untung yg bagi sewa..
    yg patut beli tak beli2..
    bijak2..

    Apai II Sedeh tgk malaysia ni... Benda yg patut diutamakan dipandang enteng oleh mentri/yg bkuasa....

    Mohammad Ashfizeky Bin Zainal Brp lama mau kaji la

    Yusof Ari Logistik ketenteraan Malaysia jauh ketinggalan berbanding Indonesia.

    Samsanis Bin Sulaiman Nak ganti Nuri punya la kaji demi kaji...nak tukar kete resmi ke Vellfire kejap jer

    Fetry Ramli Nak beli baru boleh..tp jgn lantik syarikat org tengah utk berurusan.. nnt harga sebijik 10juta jd 100juta.. 90juta masuk poket org tgh

    Ahmadmulya Ibnimulkan sgt menyedihkan.. isu keselamatan dan kesiapsiagaan hanya dipandang sepi dlm budget negara sejak dulu hingga skrg.. mungkin sdg tunggu kereta terbang kot..

    Mohamad Haikal Mahathir angkat MV 22 osprey la.

    Mohd Khairol Nk beli baru manjang xde duit.dh yg tukang jd org tgh pn nk mkn jgk.makan untung atas angin.modal air liur

    Ainn Domm Mcmanalah plan ATM ni..hentikan perkhidmatan aset tp backup aset masih dlm kajian.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Syamsul Fahmi Kawan saya bgtau, kalau nk tamat operasi, elok diam2 je. Tak perlu mention pd public. Public tak perlu tahu bila khidmat kapal ni akan ditamatkan. (Spatutnya MiG dibuat mcm ni).

      Kalau nak beli baru, bincang je kat atas tu, kemudian buat perolehan. Bila masuk, berapa beli, siapa akan guna, kat mana nak guna, hanya dalaman shj.

      Walaupun info tu akan diketahui umum, tp ia akan mengambil masa, jika org terlibat tu pandai jaga mulut dan 'bersih'.

      Kena ingat ni aset tentera, walaupun utk logistic support, tp peranannya diperhati dan dikaji oleh jiran tetangga.
      Kawan saya cakap laaa..๐Ÿ˜…

      Panglima Garang Sy Farid Jamallulail btl tu tp masalah sekarang,benda2 aset pasukan keselamatan ni,semuanya politik dok sibuk ambik tahu,lepas tu bentang,cerita satu dunia menatang tu menantang ni....dengar pulak bajet mahal dah hold dulu...kalau x pun planning nak guna 10unit lepas 10tahun baru sampai menatang tu tp yg dpt dekat tgn 5unit je....bile politik masuk campur mmg semua benda tak jadi,bab cerita xperlu nak cerita dekat public tu sebenarnya di parliment yg kecoh bab2 aset negara ni,nak rahsia ape pun xboleh,dengar dek negara jiran gelak je drg kalau nak serang negara senang teramat sgt...
      Sekadar Pendapat

      Ham X Med dah lama dah kaji bertahun dah kaji sepatutnya skrg masa utk memperkuatkan keupayaan kita

      Ayie Azzahari PUTD pn sma2 grounded sjak ary tu..

      Villa Misteri F5 di tamat kan , mig 29 di tamat kan tank scopion di tamat kan skrg nuri nk di tamat pengantinya yilek poocit ... Apabila pak lawak jadi menteri pertahanan dah jadi bahan lawak aset pertahanan negara ni

      Mohdazizy Mohdriduan bajet tarak,
      ikut jln darat jer naik vellfire

      Ya Seam Apa jadi dengan cadangan pembelian Eurocopter utk gantikan Nuri?? Rasanya sudah lebih 12 tahun tiada apa2 update.

      Amir Ashkar Ya Seam ya betul. Menurut rancangan awal keperluan adalah 27x H725. Dibahagi kepada perolehan pertama 12x dan perolehan kedua 15x. Kenapa sekarang cerita pasal pemilihan jenis baru lagi? Bagaimana dengan "reducing the logistic footprint"?

      Klopp Kop Ya Seam kena kaji lagi kot...dan kaji....dan kaji

      Mohd Azfar Shazwan Satu lagi asset yg di tamatkan tanpa pengganti. Lepas ni habis kena lenjan heli yg tinggal

      Zamz Amran Tamatkan tapi perganti belum beli. Last2 nak sewa. Boleh tau sapa dapat contrack tu


      WKWKWK MAU RAHASIAKAN DARI ORANG AWAM...

      Hapus
  6. DENGKI BIKIN MEREKA NYINYIR PLUS HALU....

    Malaysia Defence Review
    3 hrs ·

    Admin Aminkan Ajer Bila Ada Orang Kata Malaysia nanti nak operasikan Su-57, Su-57 bai takkan la nak tolak.

    Tapi Admin doakan baik-baik aja untuk kamu

    Bak kata pepatah, yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran

    MDR


    Muhd Affiq lantak diaorg la nak beli B2 atau Tu 144 ke...biar sampai baru boleh sembang

    Ezar Ezrafiel III Kronologi Pesawat Tempur Mendunia Indonesia...
    IFX Bambang ➡️ Su-35 ➡️ F-16V ➡️ Typhoon Austria Probowo ➡️ JF-17 Jokowi

    Mohammad Zulkarnian Ezar Ezrafiel III rafale lgi ๐Ÿ˜‚ nafsu besar

    Ezar Ezrafiel III Depa la ( ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ / ๐Ÿ‡ต๐Ÿ‡ญ ) sakit hati, Jepun ofer F-15J kat Malaysia...Jepun sayang Malaysia tau....

    Fendy Abdull Ezar Ezrafiel III ➡️Super Tucano

    Mohammad Zulkarnian Youtube indo kata pemerintah mereka tk ikut telunjuk kuasa besar dunia...realiti nya ๐Ÿ˜…

    M'rose Mumin Pesawat generasi 4 & 5 yg Mana murah2 aje kta bli nnti??x blh bli mahal2...

    Malaysia Defence Review M'rose Mumin nk murah xpayah beli ๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    M'rose Mumin Malaysia Defence Review sebab tulh tuan admin..kalau kta cadang bli typhoon,rafale or superhornet nnti org ckp kta ni mimpi basah lh kn admin??babtu sy confused pesawat gen 4 & 5 negara pgeluar yg mna akan jual murah2 utk kta kn tn admin???

    Malaysia Defence Review M'rose Mumin xde yg murah2 sebenarnya sebab semua tu ada kos tersembunyi

    Amir Muhamad Shis Ade sesiapa boleh jelas kan mksd admin..?? Maaf aku noob tp berminat nak tau..

    Malaysia Defence Review Amir Muhamad Shis pm ๐Ÿคญ๐Ÿคญ

    Zaheri Mohsin Amir Muhamad Shis selalunya jiran menganjir kita sanggup beli setaraf jf 17 je..skg pulang paku buah keras pulak kt deme..hehe..tolong jelaskan bg pihak admin je..kihkih

    Ookami Kun pepatah ringkas nye PM tepi nak bli itu in tapi sembang kari

    Ahmad Dave Jokowi Fighter (JF-17) wkwkwk!

    Azamk Jaya Ahmad Dave sembang tangan pon boleh terbang

    Faez Daud kita pun hari tu hampir2 termakan dakyah pakistan jual karpet boleh bayar ansuran .. ๐Ÿคญ

    Mohd Hasyrikh Tarmuji Jokowi tgh diskas sama china ,bayaran guna tempe sama keropok ..

    Apit Kott Mohd Hasyrikh Tarmuji tempe made in japan bossku.. mahai tu

    Luqman Hakim Nasib baik bukan F-35 ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    Ezar Ezrafiel III Tak lama lagi, akan tiba masanya...Percayalah...

    Ahmad Ariv Nape dorg nak beli JF-17 ke.

    Yus Hakiim dulu ada bekas pm cakap pesawat pakistan dan china tu ok je kalau malaysia nak beli sbb boleh buat aksi akrobatik waktu terbang..๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

    Syahir Afiq Diorang sedang bahan Malaysia pasal paladin dengan LCS hahahahah

    BalasHapus
  7. Amir Shah Md Shah Banyak perolehan ATM tersangkut ...sebagai contoh MD530, LCS, LG105, SPH, MRCA,..... Harap ada perubahan yang positif melalui kerajaan baru nie... Kena usaha sebab ada negara lain sedang memerhati mengacah gacah kesiapsiagaan ATM di LCS..

    Saadun Mohamad Saad Kesilapan kita ingin kemerdekaan cara tergesa,sepatutnya kita menolak mereka kembali kebenua mereka.Buruh buruh inggeris yg x kenang budi ini cuba bermain api perkauman dgn kita.Kita seharusnya menyemak semula penjanjian sosial mereka apakah taraf warganegara mereka blh terbatal apabila mereka mempertikaikan islam sebagai agama persekutuan

    Roslan Lan Saadun Mohamad Saad ini lah bom jangka yg di tinggalkan penjajah utk Malaysia bkn sje2 dia nk bgi merdeka...

    Hizamie Abd Razak INILAH HASIL DARIPADA SISTEM PENDIDIKAN SEKOLAH VERNAKULAR. Selagi kerajaan tidak hapuskan sistem pendidikan vernakular ini, selagi itulah generasi jenis ini akan terus wujud dan tiada noktah penghabisan sampai bila bila. HAPUS SISTEM PENDIDIKAN VERNAKULAR.

    Nazry Abu Mungkinkah mereka ni yg masuk100k tapi tak keluar...
    Tidak memahami rukun negara..
    Kewajaran utk buat pemutihan semua warga negara...
    Tukar ic lama kepada ic baharu dgn tambahan syarat ujian lisan dan tulisan..
    Gagal.... Siasat pendidikan mereka dimana.

    Aizal Wit Sebab tu penduduk peribumi patut bangun,dah tiba masa nya mereka ni kena paksa ikut cara kita..Thailand dan Indonesia berjaya jinak kan pendatang kenapa kita tak boleh?hapuskan sekolah2 dia..lucut kerakyatan sesiapa yg mencabar Perlembagaan..zaman berlembut tak tentu hala dah tamat..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ini semua salah sekolah vernakular...semangat jati diri Malaysia takde...Dorang agung²kan motherland padhal dorang lahir kat Malaysia.....kalau agungkan sangat baliklah motherland...tu pon kalau di terimalah....pfffttttttt

      Ryv Fizal Anak murid saya cina .. dari kelas depan smpi belakang... Smgt rasis MMG ada. Sebab asimilasi bahasa dari sklh rendah.. tapi sy xde pula nak asing bangsa itu bangsa ini. Kita ajar mana baik kita santuni. Mana jahat kita rotani. Saya pun xtaulah bila nak abis menda2 macam ni.. rasanya MMG x akan habis kalau dasar kerajaan x diperbaiki

      Sukuri Mohamad Berpaksikan motherland, sebab banyak yg datang sini tak balik2 dan taksub ideology parti tertentu.

      ู…ุญู…ุฏ ู†ุธุฑูŠ ุฏุงูˆุฏ Dari awal didikkan dah ditanam ideologi sifat benci melayu... Semangat setia kpd motherland lebih2 drpd cintakan Malaysia sbg tempat hidup dan berniaga dan cari makan

      Sang Inspirasi Itu bukan cina malaysia agaknya, itu cina China yg beli kewarganegaraan... Puii

      Nakajima Zen Itu cina komunis yg kebanyakannya asal china yg masuk malaysia x keluar keluar sebab dpt beli ic

      Firdaus Hakim Mustafar
      -Bendera terbalik
      -Tulisan Jawi nak dihapuskan
      -Lambang keris di uitm dibuang
      -Perjumpaan komunis di Kajang
      -Bucu bintang dlm jalur negara dikurangkan

      Pojan Kemal sbb diorg ni antara pasport 95% yg masuk malaysia tapi tak nak keluar. boleh beli ic kan

      Mior Nur Salam Brunei tak bagi kerakyatan pun, walaupun sudah ada sejak sebelum Brunei merdeka.

      Shuk Jb Boleh nmpak sgt bangsa ni mmg rasis dr dulu lg.. tu pun masih ramai yg x sedar..

      Neo Bernard Liza Johari ade nampak indon maki polis .. cari kat youtube .. cina indon kalau dh berani memang lagi kuat kabel ..faham2 la sana bagaimana dia punya kurap

      Arjuna Beta Semangat nationalism mmg tebal dlm diri dorg. Benda tu mmg ditanam dlm diri sejak kecil x mcm negara kita, ala x apa la, kecik punya hal

      Muhd Irsyaz Liza Johari indo ni kalau benda yang saya hormat, bab bangsa jangan main dengan diorang

      Liza Johari Mohamad Syukry Jaffar Setuju.. sbb itu jugalah kominis ‘mati’ begitu saja di Indon.

      Mohd Azrul Effendi Serius saya katakan, INILAH HASIL SISTEM PENDIDIKAN SEKOLAH VERNAKULAR, selagi mana kerajaan tidak menghapuskan sekolah begini, selagi itulah generasi sebegini terus wujud dan tiada bernoktah...tiada kesefahaman dan tidak saling hormat menghormati..laburlah walaupun berbillion ringgit atas nama 'perpaduan' sekalipun ia tetap tidak akan berhasil sampai bila2..jati diri rakyatnya pada negara takkan ada...Vaksin kepada penyakit ini hanyalah satu 'HAPUSKAN SEKOLAH VERNAKULAR dan SATUKAN SEMUANYA DALAM SATU SISTEM PENDIDIKAN NEGARA.. ITU SAHAJA!!



      SALAM BENDERA TERBALIK DAN BERBINTANG BUCU LIMA....

      Hapus
  8. STROOONG KARENA MALON BUDGET UNLIMITED

    Malaysia Defence Review
    6 hrs ·

    Kementerian Pertahanan Malaysia membuka tender untuk memasang Sistem Pengurusan Pertempuran Mini (Mini CMS) pada 14 buah Kapal Serang Laju (FAC) dibawah program Repowering & Refit.

    14 buah FAC berkenaan adalah:

    - 4 buah Kelas Perdana dari Perancis berkhidmat sejak 1972

    - 4 buah Kelas Handalan dari Sweden berkhidmat sejak 1979

    - 6 buah Kelas Jerong dari Jerman (dibina oleh Hong Leong Lurrsen Shipyard di Butterworth, Pulau Pinang) berkhidmat sejak 1976.

    FAC bakal dinaiktaraf dengan sistem meriam utamanya iaitu 57mm bakal menerima Sistem Pengurusan Pertempuran Mini (Mini CMS) buatan tempatan yang mana meriam berkenaan bakal menerima peralatan "Electro-Optical Director System" (EODS).

    Dijangka bahagian khas dalam kapal bakal disediakan termasuk paparan khas untuk Pegawai Pemerintah Kapal (CO) untuk tujuan pengoperasian.

    3 buah kelas FAC milik TLDM masing-masing dilengkapi persenjataan sebuah meriam Bofors 57mm dan Bofors 40mm serta kemampuan mengoperasikan "rigid-hull inflatable boat" (RHIB).

    Naiktaraf ini memastikan ketiga-tiga kelas yang mempunyai usia perkhidmatan 40 tahun dioperasikan 15 tahun lagi sementara menerima kapal ronda baharu Littoral Mission Ship (LMS) Kelas Keris yang kini baharu menerima kapal pertama KD Keris pada Januari lalu manakala kapal kedua KD Sundang mengalami kelewatan penyerahan berikutan penularan Covid19.

    Sumber Malaysian Defence & IHS Janes

    -MDR-


    Faizal S Tak mahu bubuh Exocet ke... Tak pun sea skua versi lancaran kapal

    Malaysia Defence Review Faizal S dh xsesuai lg sbb TLDM xcukup kapal ronda

    Paly Fazley Marzuki Faizal S bkn xnk bubuh tpi fulussss yg jadi mslh...klu ada pun utk operasi ja...

    Mohd Faizul Perghhhh nk pecahkan rekod nuri.....kita akn kembali menjadi armada yg digeruni di rantau ini....๐Ÿ˜‘๐Ÿ˜‘๐Ÿ˜‘...
    Adoiiiiii knp la buat2 x nampak ngpv tuh....upgrade persenjataan ngpv lg berbaloi.....

    Di Caprio Lorez sptutnya kembali kepada plan asal LMS 18 buah...

    Di Caprio Lorez Izzulz Nazmi ye saya paham tapi dgr citer aritu kerajaan Ph da batalkan rancangan utk bina 18 buah LMS..sekrng ni TLDM cum dpt 4 buah je..sedihhh

    Muhammad Franz Firdauz Fham keperluan utk upgrade sementara tggu lms..tp upgrade tu pn guna duit..xbrbaloi nk kua byk sgt duit utk upgrade. Refit or mainten je dh

    Muhammad Franz Firdauz Bkn xbrbaloi dr segi peningkatan kebolehan fac tu just pkai duit..kurang duit utk beli aset baru lain. .tu je

    Syah Miy Muhammad Franz Firdauz sementara tunggu aset baru better upgrade lebih berbaloi pada aku, kalau kata beli aset baru terus belum tentu akan dapat pada tahun ni jugak. Option yang ada upgrade sahaja dulu

    Muhammad Franz Firdauz Sy xkata xberbaloi upgrade utk tingktkn capability fac ni..just semua gunakan duit..bjet mmg dh kcik..guna utk upgrade aset lama..aset baru nk cekau kt mne duit

    Asrizal Rusli Di saat kita agak skeptikal dengan FAC yang berusia seperti ini masih digunakan perkhidmatannya, ada saja negara diluar sana seperti negara di atas Sabah itu yang berharap ada kapal seperti ini dalam inventori mereka untuk meronda perairan mereka. Bersyukur lah kita para sobat.
    Tapi tetap berharap akan segera diganti dengan LMS Keris secepat mungkin. ๐Ÿ˜†

    Abu Zarin Kalau x silap kelas perdana dulu ada exocet

    Firdaus Azmi Abu Zarin mmg pon.exocet yg digunakn merupakan versi awl exocet mm38..pengeluar exocet dh x kluarkn missile versi lama..

    Malaysia Defence Review Firdaus Azmi dh jadi tugu pun

    Muhammad Franz Firdauz Duit jgk...sbb tu xckup ckup nk beli yg bru tp xleh salah gk yg bru xtiba tiba trpksa kerah yg tua2 huhu

    Syahir Afiq Sedih ya amatt

    Aiman Haikal Sepatutnya ngpv tu pun patut diberi perhatian lebih, upgrade persenjataan dia...

    BalasHapus
    Balasan
    1. M'rose Mumin Dh nmpak uzur kapal2 ni..skrg byk aset2 ATM d upgrade utk kegunaan 10 tahun ke 15 tahun akan dtg kn??lpas 10 tahun ke 15 tahun akan dtg parahlh pihak kjaan kn byk aset2 ATM kta akan retire..hehe...pesawat pejuang kta,kapal selam kta & kapal2 perang kta nnti..kalau semua tu serentak retire hancurlh pihak kjaan bli serentak semua tu nnti..

      Adam Idaham Mahadi korvet kita no 4 paling power di dunia

      Adam Idaham Mahadi Malaysia Defence Review laksamana kalau xsilap

      Muhammad Franz Firdauz Bkn pling power pling laju dr segi raw speed je

      Firdaus Azmi Ni dh mcm indon la plk,mendonia..power ape missile x de..Laksamana tu kalau kira bkn dlm kelas korvet,tpi heavy fac..berat laksamana bwh 1000 tan.. standard korvet mmpunyai berat 1000 tan ke ats..

      Malaysia Defence Review Firdaus Azmi xpernah sembang Korvet no 4 terhebat didunia klu jiran diorg suka benda2 mcmnie

      Muhammad Franz Firdauz Btol ngpv tu syg bleh jdkn korvet dr segi armament..nk upgrade pn dh tua huhu..kalau ikutkn lekiu pn kena upgrade jugak dh

      Hanapi Harun Ni lah yg terpaksa di telan pahit2 oleh anggota navy kita bila politik mengatasi segala-galanya..bertabahlah wahai wira-wira negara

      Fiezul Anwar ‘T.U.A’

      Malaysia Defence Review Fahrulruzi Mohd Jusoh nie esok NSM sampai tp LCS xsiap, agak2 TLDM nk bt pe?
      Xkn peram dalam warehouse

      Firdaus Azmi Lenjan smpai mampus..gasak smpai abis..kesian anggota tldm berkhidmat aset lama..

      Mohd Adam Beli la BARU...nak minta derma pun aku sanggup derma.

      Admn Era Rock Langkah baik semasa dalam keadaan tak mampu ni

      Bukh AZ Malaysia Defence Review admin kos lms utk 18 buah bpa rm min?

      Malaysia Defence Review Bukh AZ xdinyatakan secara rasmi tapi mungkin under RM50 juta pakej termasuk enjin

      Bukh AZ Malaysia Defence Review ooohhh murah jgk... So stakat ni masih dlm 18 buah kan min?

      Malaysia Defence Review Bukh AZ 14

      Jebat Sk kesian.....dah nak masuk setengah abad masih berkhidmat, semoga krew2 kapal berkenaan cekal dan tabah menjalankan tugas. KD Sri Johor dan KD Sri Perlis tak upgrade ker admin?

      Alex On kasi tukar la ke corvette class yg lebih baru dan canggih.
      Selagi isu permainan politik dan rasuah ada lagi dalam negaraku yang dicintai ini...Selamanya negara kita takkan jadi maju.
      Projek LCS pun da macam tak tau apa nak cakap...
      Haiz...

      Mohd Rafizi Abdul Aziz kenapa nak refit lagi haiyooooooo kapal dah boleh letak muzium patut up baru terus aduhhh

      Dol Guldur Upgrade fac....laksamana class xnk upgrade jgk ke...ada plan utk upgrade laksamana class x min?atau mmg akan kekal rompong mcmtu




      TERUK...OH TERUK SELALU. WKWKWKWK....

      Hapus
    2. Mau di upgrade kapalnya sudah Tuir2...
      Mau beli baru tak de wang...
      Reality memang pahit ya malon
      Hahhahaha ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Hapus
  9. Kuncene kemukus durung njedul iki, dadi le komen diirit-irit yo luuur.....๐Ÿค—

    BalasHapus
  10. ..
    BANGSA IndONEsia....!!!

    https://id.m.wikipedia.org/wiki/Daftar_suku_bangsa_di_Indonesia
    ______________________________

    Jewawut16 Agustus 2020 15.31
    "...Muhd Irsyaz Liza Johari indo ni kalau benda yang saya hormat, bab bangsa jangan main dengan diorang..."

    BalasHapus
  11. Hampir semua di formil budak malon menangis, hanya gempur yg tak brani nangis di mdr & mmp. Maka nya si gempur kalap kat blog ini dengan halusinasi serta hoax nya. Pur tegar lah pur

    BalasHapus
    Balasan
    1. ..
      Gempurwira kondom bocor16 Agustus 2020 15.50
      "....Pur tegar lah pur...."

      BwaHahahahaa....
      Wakakakawkwkwk....

      Hapus
    2. Pur berusaha tegar tp dlm komen wkwkkwkwkwkw nya dia kesel kecewa marah tak trima malon krtinggala. Aset

      Hapus
    3. Gempork menangis dalam hati...
      Jadi sakitnya lebih dalam ๐Ÿ˜

      Hapus
  12. Singapura aja bina kapal kecik bisa

    BalasHapus
  13. Biaya Perawatan Pesawat Tempur Malaysia Tinggi Karena Usia Tua

    Agustus 15, 2020 Oleh Muhidin

    Kuala Lumpur, Jakartagreater.com – Menteri Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini menegaskan bahwa umur tua pesawat tempur Royal Malaysian Air Force (RMAF) menjadi salah satu alasan mengapa biaya perawatan pesawat begitu tinggi, lansir Airtimes.

    “Kebutuhan suku cadang yang lebih mahal dan keterlibatan tenaga ahli asing dalam melakukan pekerjaan perawatan (MRO) membutuhkan biaya yang tidak sedikit.”
    “Selain itu, usia pesawat yang relatif lanjut menjadi penyebab tingginya biaya perawatan,” jelas Menhan saat menutup debat RUU Supplementary Supply (2019) 2020 di tingkat Panitia Kementerian Pertahanan di Dewan Rakyat.

    Menyinggung soal anggaran untuk Royal Malaysian Navy (RMN) oleh Wan Hassan Mohd Ramli (Dungun) dan Datuk Seri Shahidan Kassim (Arau), Ismail Sabri menjelaskan bahwa anggaran yang diterima lebih kecil dari yang diminta.

    “Kementerian Pertahanan telah mengajukan permohonan sebesar RM 368,842 juta. Namun, kami telah diberi RM 203,7 juta dengan alokasi tambahan sebesar RM 30 juta.”

    “Jadi, defisit antara permintaan dan alokasi yang diterima adalah sebesar RM 135,142 juta,” ujarnya.

    BalasHapus
  14. Panglima TUDM Jen Datuk Seri Ackbal Abdul Samad telah mengesahkan kesemua 12 buah Helikopter Nuri telah dihentikan operasi nya.

    TUDM juga melaporkan tidak lagi efektif untuk menyelenggara pesawat berusia 52 tahun ini disebabkan kesukaran alat ganti dari pembekal utama sikorsy. kesukaran penerimaan alat ganti memakan masa 9 sehingga 18 bulan.

    Nuri tamat.aset malon tamat

    BalasHapus
  15. Gempur ttp tabah kan hatimu tegar lah..dibalik 'wkwkkwkkqkkwk' saya tau km lgi sedih kecewa marah krn aset malon ketinggalan dri indonesia.

    Salam 1 tegar pur๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜„

    BalasHapus
  16. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  17. IDTODAY NEWS – Scytalys, perusahaan raksasa militer asal Yunani bersama pemeritntah Indonesia resmi menyepakati kontrak pembangunan sistem pertahanan terintegrasi pertahanan darat, laut, dan udara Tentara Nasional Indonesia (TNI).

    Kesepakatan ini ditandai setelah perusahaan yang dipimpin Dimitris Karantzavelos itu berhasil memenangkan tender kompetitif terbuka untuk memegang hak penuh pembangunan sistem pertahanan Indonesia selama 3 tahun ke depan.

    Mengutip keterangan resmi perusahaan, Minggu (16/8/2020), Scytalys mendapatkan nilai kontrak sebesar US$ 49 juta atau setara Rp 730 miliar dari Kementerian Pertahanan untuk pengadaan sistem pertahanan di Indonesia.

    “Scytalys telah melanjutkan ekspansi ke pasar internasional, di mana hari ini kami mengumumkan telah menerima kesepakatan senilai US$ 49 juta dari Kementerian Pertahanan Indonesia,” tulis keterangan resmi perusahaan.

    Dana tersebut akan digunakan untuk membangun sistem pertahanan terintegrasi milik TNI atau yang disebut dengan Command, Control, Communication, Computer, Intelligence, Surveilance, and Reonnaisance (C4ISR).

    Program ini, menurut perusahaan, akan membentuk kerangka kerja untuk angkatan bersenjata Indonesia dan membuka jalan dalam mewujudkan kebutuhan dan tujuan operasi jaringan yang dibutuhkan dalam era perang modern.

    “Kami sangat menghargai pemberian kontrak ini, yang kami anggap penting secara strategis karena akan memungkinkan TNI memperoleh data yang tersistematis, teknologi, dan fasilitas C4ISR yang diperlukan membangun sistem pertahanan Indonesia,” kata Karantzavelos.

    Sementara itu, EFA Group, yang merupakan induk Scytalys menyatakan bahwa Indonesia bukanlah negara pertama di Asia yang membangun sistem C4ISR, ada juga Korea Selatan dan Jepang yang sudah bekerjasama.

    Negara ke 3 di Asia neh..
    Mantabb.
    Malon kuncup๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜„

    BalasHapus
  18. KD nguncup maharogolela minta tambahan sisa dana yaitu RM 3 billion supaya 2 ekor bisa cebur air je,




    Kerajaan Eswatini pun tertawa ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
    Balasan
    1. Diragukan beroperasi krn blm sentuh air blm uji ketahanan air bung..

      Hapus
    2. Bisa om asal di tambah menjadi 3 lambung dengan pokok pisang ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
  19. Di seluruh dunia galangan kapal menghasilkan kapal, kalau di malon galangan kapal menghasilkan candi besi rongsok seharga RM 6 billion


    Wkwkwkwkwkwkwkwkwkwkw ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
  20. Di suruh baca Blue Print malah baca Blue Film di suruh Potong Plat Besi malah Planga Plongo salah potong

    Bule Prancis kena Prank supervisi enginer pembuat Sticker je

    BalasHapus
  21. TOLOLNYA MALON TERBUKTIKAN

    Malaysia Military Power
    January 3 ·


    BUZZING

    Kami mendapat maklumat dimana sejak 3 hari lepas, sebuah kapal penggerudi laut dalam (deepwater drillship) yang menjalankan aktiviti eksplorasi di blok medan minyak dalam EEZ kita diluar pantai Sarawak di ganggu oleh pesawat pengebom Xian H6 yang terbang rendah. Pada masa sama CCG turut menghantar kapal peronda mereka untuk memantau.

    Tindakan buzzing ini kita boleh anggap agresif kerana ia melibatkan pesawat pengebom strategik dan bukan pesawat rondaan maritim, dan yang di buzz itu adalah kapal milik syarikat antarabangsa yang dimandatkan kerja oleh syarikat kita.

    Seperti yang pernah kami tuliskan dahulu berkenaan pembinaan landasan terbang di pulau-pulau yang ditambak oleh China seperti di Fiery Cross telah membolehkan angkatan udara mereka mengatur gerak pesawat pengebom strategik Xian H6 yang mana jangkauan jarak pesawat dan sistem persenjataan seperti peluru berpandu kruis dan peluru berpandu anti kapal yang dibawa pesawat ini meliputi hampir seluruh Sabah dan Sarawak serta Semenanjung. Putrajaya juga berada didalam bidikan pesawat ini apatah lagi pangkalan utama TUDM dan TLDM di pantai timur serta di Sabah.

    Kami menunggu laporan rasmi dari pihak bertanggungjawab mengenai perkara ini.


    Felvister Ft Nak tak nak..kita kena minta payung uncle sam juga kalau nak hadap china ni...itu je yang boleh gerun kan dia..russia tak mungkin..sbb sekutu china..tapi mungkin kita ada org payung indirectly..jiran selatan..adik uncle sam,boleh roger abg dia..kalau ada ap2..sbb dia pun kena tempias juga kalau hujan..

    Mohd Haikal Amir Malaysia bawah inggeris bro...zaman berzaman ingeris yg payung kita ...tp kita dengan russia pon tegap gak...x de isue

    Amir Wan Amir fpda

    Faizal Fuad Tunggu laporan dulu dari pegawai, lepas bincang simpulkan takde apa2 ancaman,lepas tu buat nota bantahan diplomatik, then balik rumah masak mee..

    Mohd Yusri Yusoff Dh tiba masanya kena beli senjata2 moden

    Sufian Baharum Mohd Yusri Yusoff sabar kita buat kajian dulu

    Dek Met Sufian Baharum lepas dh siap kertas putih yaaa kita akan kaji semua . kaji kaji kaji sampai abg jamil mampos

    Azam Ibrahim Udara dan laut habis diceroboh tapi,pintu masuk melalui airport dan lapangan terbang dibuka sewenang - wenangnya untuk bangsa ini masuk apa cerita ni??!!!

    Laziaf Mos Azam Ibrahim yes...mereka dah lama masuk sejak project iskandar.....ecrl...kawasan industri kuantan....eydra....kerajaan mana yg bagi tak tau lah....bangang kerajaan tu

    Karl Razlie Kalau BN dulu bawa masuk pelabur cina sekarang ni ph pun sambung lagi... dgn mcm2 insentif... kalau rakyat kecam kita kata BN yg mula dulu.... lps ni kita pro or proxy pada china, russia dan iran... terbaikk!!��

    BalasHapus
    Balasan
    1. Erwin Khai Wow jika benar kisah ni.. Kwsan udara kita mudah d bolosi oleh anasir ii luar.. Knpa xda radar pengesan ruang udara bila mna pesawat ii luar masuk smpdan.. Mana mntri prtahanan ni.. Xkn xbuat kerja.. Xkn nk tguh ngara bermslh d serang oleh anasir luar.. Bru nk siap sdia.. Jika trjdi hal sedmkian.. Dh trlmbt nk bertindak.. Hncur jutaan rykt mlysia nti.. Ni la dkatan kerajaan mlysia yg d tkbir prti ph yg tiada berkebolehan dlm sektor trtntu..

      Iezuan Ajmin Bole sembang ja la admin, silap2 next year LIMA menhan nnti jemput H6 buat display kat langkawi ��

      Mohd Iqbal Dh terang lagi bersuluh MH370 melintas diruang udara malaysia pon kerajaan waktu tu berdiam diri tunggu nth apa tunggu bila dh hilang baru nk cari sehingga pemerintah tentera ada menyatakan waktu itu ada menerima kapal asing melintas udahnya dibiarkan begitu saje //misteri

      Konkorok Tu yg aku hairan tu, waktu mh370 uturn pastu dgn lama dia terbang kat malaysia airspace tp tudm x scramble jet fighter pergi escort

      Mohd Ihsan Mohd Iqbal dah tu kenapa kerajaan sekarang senyap je pasal MH370 ? Dulu bukan main berlagak sombong betul masa jadi pembangkang cakap kalau jadi kerajaan kejap je jumpa. Sekarang ????

      Muhamad Hanafi Abu Bakar Mohd Iqbal signal perhubungan last dekat sempadan Malaysia Vietnam.

      Mohd Azlan Pesawat tak dikenali melintas ruang udara Malaysia pun melanguuuutt menung tak buat apa. Kah kah kah

      Faez Ezrin Lebih kurang kes mh370 dlu..radar dpt detect objek x dikenali tp x de arahan untk buat pintasan..kalau salah tlg btl kn..huhu..ingt2 lupe kejadian nie..

      Felvister Ft Jeff Amerammar Amirul ..maaf menyelit komen tuan..bab tu pegawai tudm masa PC ada stated yg radar tentera ada detect undentified flying object..dia pun tak berani sebut dengan jelas dan nyata bahawa pesawat tu ialah mh370...cuma assuming sahaja..cuma persoalan En Mohd Iqbal..tu lebih kepada apa tindakan pihak berkuasa kita..apabila radar tudm detect sesuatu yang meragukan...tak nak intercept ke ?...

      Lepas berapa lama baru TUDM kata ada kesan mh370...
      Sbb tu cari kat sana dulu...

      Dady Gabrella Abraham Tau xpe... Bila tgok dokumentari ttg MH370... Nmpak dgn jelas ruang udara kita blh dceroboh dgn mudah...nk cakap lebih... Xblh jgk.. Sbb org dlm TUdM sendiri tahu mcm mne dorang btugas... Cuma kite sbagai rakyat biasa rasa ruang udara kita senang d ceroboh sama seperti d lautan

      Saiful Zaizi Faez Ezrin huhuhu ade ‘sesuatu’ yg tak dikenali mse tu... mls sebut bahaya..

      Faez Ezrin Saiful Zaizi hahaha paham2.����

      Faez Ezrin Saiful Zaizi bnde2 mcm 2 biase la x didedahkan pd umum..haha..

      Saiful Zaizi Faez Ezrin tu laa tp “sesuatu” tu konon power sgt, sekali dpt detect.. lari Kihkihkih

      Faez Ezrin Saiful Zaizi x lari kantoi plak nanti��

      Saiful Zaizi Faez Ezrin kahkah shhhhh diam broo, tido lokap nnt

      Arman Amir Reza Sembang kerajaan baru yg hebat dan tahu lokasi mh370.. Sy ulang, bukan sebulan, bukan seminggu tapi dalam masa 48 jam....jgn kata radar..video hd pun tak boleh nak kenalpasti...kepala tomahawk dia lah...mh370
      pesawat komersil...tiada laporan kecemasan nak masuk citer kat sini buat apa...

      Mohd Jefferi Semsuri Aiman Farhan tu kn pesawat awam dan dikenal pasti pesawat mh370..bukanya pesawat yg x dikenal pasti dan jika dia berpatah balik pswat trsebut harus berhubung dgn pihak controller(bukan tudm)..

      Hapus
    2. Suffian Yan dah terang lagi bersuluh mh370 melintas druang udara msia,kjaan masih berdiam diri?kapal terbang sendiri yg lalu air traffic control tak kan tido plak,huurrmmm����������

      Malaysia Military Power Sebab tu kita ni harapkan improvement dari kerajaan baru.. Takmau kepit kepit dah mcm dulu.. Kita nak kerajaan yg tegas dan utamakan cegah rintang atau deterrance.. Tapi nmpak gayanya harapan tinggal harapan

      Mohd Jefferi Semsuri Salah tu..pesawt tu mmg dh dikenal pasti mh370..prosudure peswat awam berpatah balik sebenarnya perkara yg bukan jarang berlaku ats sebab teknikal @ maslah lain..jika betul x dikenal pasti sudah pasti akan ada pejuang yg membuat pintasan..

      Faez Ezrin Jeff Amerammar Amirul dah hilang baru dpt tau yg 2 mh370..dlm erti kate lain..kalau "pesawat asing" bwak sesuatu yg boleh mudaratkan keselamat negare..dah letopkan 1 tempat bru nak sahkan 2 pesawat negare lain ke mcm mane?

      Nakajima Zen Interceptor kita dah grounded, cuma nak harap hawk jaga ruang udara Sabah Sarawak x cukup tapi eya la kementerian kewangan x bagi bajet nak buat mcm mana. Tunggu keta terbang la convert jd MRCA ��

      Shahrul Izswan Zulkifli Nakajima Zen sedihnya hawk yg menjaga sabah dan serawak sedangkan aircraft yg ceroboh semuanya di luar kemampuan hawk..kena gelak jela bila hawk yg muncul

      Mohd Hasrul bukan setakat rakyat, pelabur pon x konfiden dgn malaysia

      Nizam Md Abas China ni pun satu diorg tak takut kena dgn Malaysia punya teknologi "keta tebang'? ����

      Mohd Ismid Mohd Said Malaysia dah tunduk kat China tak berani...

      Kilo Man Man Nak kata xdak sukhoi..dah ada dahh....jgn terlampau jaga hati sangat...kita dalamm zonn ZEE kita..buat apa nak takot...patut tudm kena escort pesawat pengebom pla tu...

      Mohd Azlan Pesawat tak dikenali melintas ruang udara Malaysia pun melanguuuutt menung tak buat apa. Kah kah kah

      Cokei Muz malaysia jilat china skg tu sbb ape yg china buat tutp mata ja haha




      MALON LEMAH......

      Hapus
    3. Bomber Ciina meraung2 tp TUDM lemah

      Hapus
  22. Maksud hati nak bina kapal halimunan apa daya otak belum sampai.

    Maka jadilah monumen kapal berkarat

    BalasHapus
  23. Aduh biyung.. Apa hal ni menguncup 17,1 peratus... Darul kedekut malays sampe bila nih..๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚


    ๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด
    ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

    BalasHapus
  24. Solusi terbaik adalah KD Merogohlela di ubah menjadi 3 lambung seperti trimaran supaya bisa cebur air di tambah 2 lambung dari pokok pisang



    Kah kah kah kah kah ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
  25. Sepetinya antara induk junjungan si malon yaitu inggris dan dengan si babu budak inggris yaitu malon sama sama sial.....

    Bikin kapal tak reti....

    NASIP YANG SAMA

    cikidot....๐Ÿคฃ

    https://youtu.be/JY-zsoR73Hs

    BalasHapus
  26. India mencontoh politik pertahanan indonesia yg brdikari dlm mmberdayakn produk alutsista dlm negri.indonesia mnuju mnjadi negara maju dlm beberapa detik lgi jika penguasaan teknologi jet tempur dn rudal jarak jauh yg sedang dlm pengembangan sudah trwujud klo malon mencontoh negara kenya y jdi nya begitu bikin 6 kapal perang takut air dn akhir nya pake baling2 agar jadi kapal terbang.

    BalasHapus
  27. Bousted jgn malu belajar kat singapore, buat bot kecik dulu la... Biar tak salah potong..๐Ÿ˜ ๐Ÿ˜

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sangat memalukn bisa salah potong,bikin kapal 1 dulu pur klo bagus bikin 100 biji.ini bikin langsung 6 biji pada gak jadi jadi,cumi2 sudah pada ngiler 10th mnunggu kapal malon meluncur ke lautan

      Hapus
    2. Sangat memalukn bisa salah potong,bikin kapal 1 dulu pur klo bagus bikin 100 biji.ini bikin langsung 6 biji pada gak jadi jadi,cumi2 sudah pada ngiler 10th mnunggu kapal malon meluncur ke lautan

      Hapus
  28. Tolong gempurwira muncul dan sebutkan 1 saja alutsista yg sudah di hasilkn malon dn sudah di pakai ATM

    BalasHapus
    Balasan
    1. Vita berapi di guna untuk body guard raja raja malonsial

      Hapus
    2. Haaa lihat bentuk vita berapi lucu,,,memalukan sangat

      Hapus
    3. Haaa lihat bentuk vita berapi lucu,,,memalukan sangat

      Hapus
    4. Haaa lihat bentuk vita berapi lucu,,,memalukan sangat

      Hapus
  29. Tolong gempurwira muncul dan sebutkan 1 saja alutsista yg sudah di hasilkn malon dn sudah di pakai ATM

    BalasHapus
  30. Tolong gempurwira muncul dan sebutkan 1 saja alutsista yg sudah di hasilkn malon dn sudah di pakai ATM

    BalasHapus
  31. India mencontoh politik pertahanan indonesia yg brdikari dlm mmberdayakn produk alutsista dlm negri.indonesia mnuju mnjadi negara maju dlm beberapa detik lgi jika penguasaan teknologi jet tempur dn rudal jarak jauh yg sedang dlm pengembangan sudah trwujud klo malon mencontoh negara kenya y jdi nya begitu bikin 6 kapal perang takut air dn akhir nya pake baling2 agar jadi kapal terbang.

    BalasHapus
  32. India mencontoh politik pertahanan indonesia yg brdikari dlm mmberdayakn produk alutsista dlm negri.indonesia mnuju mnjadi negara maju dlm beberapa detik lgi jika penguasaan teknologi jet tempur dn rudal jarak jauh yg sedang dlm pengembangan sudah trwujud klo malon mencontoh negara kenya y jdi nya begitu bikin 6 kapal perang takut air dn akhir nya pake baling2 agar jadi kapal terbang.

    BalasHapus
  33. Nomad16 Agustus 2020 15.12
    Menteri Keuangan Sri Mulyani Indrawati menjelaskan soal anggaran Kementerian Pertahanan yang mencapai Rp 136,9 triliun dalam RUU APBN Tahun Anggaran 2021.

    Sri Mulyani menjelaskan anggaran tersebut diperuntukan untuk kebutuhan pemenuhan alat utama sistem pertahanan (alutsista) serta perawatannya. "Itu sesuai dengan prioritas Kemenhan dan melihat tidak deviasi besar (peningkatan anggaran)," ujar Sri Mulyani dalam penjelasan Nota Keuangan dan RAPBN 2021, Jumat (14/8/2020).

    Meski demikian, dia mengatakan ada concern terhadap akses belanja alutsista yang sesuai dengan spesifikasi Kemenhan yang berperan dalam penyerapan anggaran. Namun, kebutuhan alustsisa sebagian akan dipenuhi dengan peningkatan produksi dalam negeri.

    "Anggaran Kemenhan juga untuk industri strategis dan mendukung kepastian dan mendukung dalam negeri," ujar Sri Mulyani.

    Pada dasarnya, Presiden Jokowi sudah meminta agar sebagian kebutuhan persenjataan di RI bisa dipenuhi oleh industri dalam negeri.

    Seperti dikutip dari Buku Nota Keuangan II Beserta RAPBN TA 2021, anggaran kementerian yang dipimpin Letnan Jenderal TNI (Purn) Prabowo Subianto itu lebih tinggi dari yang pertama kali diusulkan dalam Kerangka Ekonomi Makro dan Pokok-Pokok Kebijakan Fiskal Tahun 2021 yang mencapai Rp 129,3 triliun.

    Adapun anggaran Kemenhan yang diajukan Jokowi untuk belanja tahun anggaran 2021, meningkat 18,76% dari belanja Kemenhan pada tahun anggaran 2019 yang mencapai Rp 115,35 triliun.

    Untuk diketahui, anggaran belanja Kemenhan dari tahun 2016 hingga tahun 2021 mengalami fluktuasi. Dari anggaran belanja tahun 2016 ke anggaran belanja tahun 2017 meningkat 19,6%. Kemudian anggaran tahun 2017 ke 2018 turun 9,04%. Sementara anggaran belanja Kemenhan dari tahun 2018 hingga ke tahun 2019 dan 2020 meningkat.

    "Pada 2016 sebesar Rp 98,1 triliun. Pada 2017 Rp 117,3 triliun, pada 2018 menurun menjadi Rp 106,7 triliun. Kemudian kembali meningkat untuk anggaran tahun 2019 yang sebesar Rp 115,4 triliun. Outlook 2020 Rp 117,9 triliun dan RAPBN 2021 Rp 136,9 triliun," demikian tertera dalam Buku II Nota Keuangan beserta RAPBN Tahun 2021, dikutip CNBC Indonesia, Jumat (14/8/2020).

    Hayuu..lanjutkan kemandrian alutsista dlm negeri bravo




    Pur baca ini pur, kenapa Indonesia menaikkan anggaran pertahanan lebih besar dari pada anggaran yg lain...awas ngetroll lagi lu

    BalasHapus
  34. Malaysia Military Power
    September 27, 2019 ·


    Tak perlu lah Inkues kerana Pihak Angkatan Tentera akan menerangkan secara privasi kepada ahli keluarga maklumat kejadian dan hasil siasatan. MMP berharap ahli keluarga dapat bersabar.

    MMP juga berharap kepada mereka yang bukan ahli keluarga dan tidak berkaitan dengan Mej Zahir supaya berhentilah meroyan dan jangan lah mengambil kesempatan lagi diatas insiden ini.

    MMP

    Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Zulkifli Zainal Abidin berkata ahli keluarga pegawai komando, Mejar Mohd Zahir Armaya akan dipanggil oleh Angkatan Tentera Malaysia (ATM) bagi menerangkan punca sebenar insiden tembakan semasa demontrasi keupayaan di Kem Lok Kawi pada 4 September lalu.

    https://www.airtimes.my/2019/09/27/insiden-tertembak-pegawai-komando-keluarga-mejar-mohd-zahir-armaya-akan-dipanggil/?fbclid=IwAR04nK0jAymympoLAg6ApUb_4Fh1fedCrhM1PPdLWrJtWbPeO_K5Q8VMY7A


    Guru Aishah pengajaran:
    sudah2 la buat demo dgn peluru hidup..
    bijak la skit.. berani kena la pada tempatnya..
    keutamaan medan tempur.. bukan medan demo..
    takziah pada seluruh angkatan ATM.. al fatihah..

    Guru Aishah Wan Hamdan sy beri pendapat sbgai rakyat umum..
    sebab rasa terkilan.. perwira terkorban bukan di medan tempur..
    tapi ketika demo..
    mmg dh takdir arwah begitu..
    x kurang atau luak pun keperwiraan seseorang ketika ber demo dgn peluru kapur..

    Amir Saifuddin Sallehuddin Ya,kita org awam rasa guna life bullet ni ialah "unnecessary risk",risiko yg tak perlu diambil.
    Tapi tu la,kita org awam,dia tentera, undang2 dia pun tak sama.

    Tengku Izrail Harapnya takda lagilah insiden yang meragut nyawa selepas ini.

    Dan takda jugalah yang mohon demo keupayaan dan kesiagaan peralatan dibuat menggunakan peluru kapur.

    Qym Fdon Fyasia ayat bijaklah siket berani bertempat... Yang masuk tu memang bijak dan berani bertempat... Sebab tu buat dalam demo... 100 percent bersedia... Ingat latihan demo macam tu buat ala kadar... Yang ada pengalaman dalam askar atau mengendali senjata dalam askar je tahu
    Tahu keadaan

    Khairil Anuar Qym sy rasa tuan terkeliru maksud fydon Fdon Fyasia.. juga terkeliru antara latihan dan demo. Latihan gunalah peluru hidup atas sebab2 yang tuan senaraikan spt bina keyakinan, merasai susana tempur sebenar, tak ada penonton awam, dll... demo cukup sekadar peluru kapur dengan tujuan persembahan.

    Koo Noo Haa Fdon Fyasia tak yah layan da org yg tak rasional ni..mereka cuma tau " komando hebat,guna peluru hidup,mati tak pa ".

    mungkin mereka fikir kalis peluru hanya untuk peluru..peluru kapur tak
    booleh.

    ngam la bajet dan aset ketenteraan kita kurang sebab nyawa tentera kita cuma sesuatu yg remeh.

    Pasni kalau buat latihan gunakan bahan letupan real atau demonstrasi mcm kat LIMA jgn lupa benda yg diletupkan tu kena selit komando kita ntuk ajar mereka survive terkena letupan..

    Koo Noo Haa Apo Plak semoga kejadian ni menjadi ibrah buat ATM dan Komando..Nyawa bukan perkara yg dimain main,harap penggunaan peluru hidup dalam demonstrasi tidak berulang lagii..

    Syikin Daineh Bagi saya senang ja,isu dia knp buat demo/latihan guna peluru hidup yg tempat terbuka yg ada org awam,kanak2 dan media?sop tu yg perlu dibaiki..x perlu buat demo/latihan peluru hidup tempat terbuka..buat tempat tertutup yg mmg xda org awam,kanak2 dan media..sng ja..itu baru latihan..




    BalasHapus
    Balasan
    1. Dari dulu Kopassus latihan Dopper sepertinya cuma satu orang yang meninggal


      Ehh ini gatel garuk ketiak baru sekali udah mati

      Memalukan benar

      Hapus
    2. Gak kopassus aja
      Marinir
      Paskhas
      Raider
      Semua dopper

      Hapus
  35. Interceptor kita dah grounded, cuma nak harap hawk jaga ruang udara Sabah Sarawak x cukup tapi eya la kementerian kewangan x bagi bajet nak buat mcm mana. Tunggu keta terbang la convert jd MRCA ��

    Malon nak tunggu keta terbang convert MRCA
    Wkwkwkwkwkwk

    BalasHapus
  36. ...SUBHANALLAH, Russia pun BERSHALAWAT kepada Nabi Muhammad SAW

    ๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡

    https://www.facebook.com/groups/251717512179227/permalink/596564327694542/

















    ...hmmmmmmmm ๐Ÿ˜

    BalasHapus
    Balasan
    1. ...sementara ARAB SAUDI dan UNI EMIRAT ARAB, semakin MESRA dengan IsraHELL














      ... Xixixixixixixi ๐Ÿ˜

      Hapus
  37. west Angel,angel, angel temen tuturanmu

    BalasHapus
  38. Aq cuma bingung perbedaan upgrade pesawat Malaysia dan Indonesia
    Contoh aja

    Su 27 SK menjadi 27 skm
    Su 27SKM menjadi 27 skm 2
    Su 30 MK menjadi 30 Mk2
    F-16 block 10/ocu menjadi F-16 50/52 id
    F-16 30/32 menjadi F-16 50/52id

    Pertanyaannya
    F18Hornet +30 MKM malonsss yg katanya 2x upgrade kok GK bisa terbang yaasss

    BalasHapus
  39. WOI BERUK MALAYS, KULIAH DULU NI..๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡

    Pada RAPBN 2021, ada yg namanya: anggaran Kementerian Lembaga (K/L) Rp 1.029,8 triliun dan Non Kementerian Lembaga (Non K/L) Rp 921,4 triliun.
    Total Anggaran Rp 1.951,2 triliun
    Sumber๐Ÿ‘‡ baca lo beruk malays.. Jangan malas!!!
    https://nasional.kontan.co.id/news/belanja-kl-tahun-2021-akan-difokuskan-untuk-delapan-sektor-apa-saja

    Pada Angaran K/L itu ada angaran kementerian Pertahanan, PUPR, Kesehatan, Pendidikan, dll.
    Contoh.
    Kementerian Pekerjaan Umum dan Perumahan Rakyat Rp 149,81 triliun
    Kementerian Pertahanan Rp 136,99 triliun
    Kepolisian Negara Republik Indonesia Rp 111,97 triliun
    Kementerian Sosial Rp 92,81 triliun
    Kementerian Kesehatan Rp 84,29 triliun
    Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan Rp 81,53 triliun

    Secara lebih rinci dijelaskan total anggaran tersebut berasal dari rupiah murni, termasuk rupiah murni pendamping (RMP) sebesar Rp 902,49 triliun, PNBP/BLU sebesar Rp 75,01 triliun, dan pinjaman hibah luar negeri, dalam negeri, serta SBSN sebesar Rp 52,34 triliun.

    Sumber๐Ÿ‘‡ baca juga ini monyet malays..๐Ÿ˜‚
    https://money.kompas.com/read/2020/08/14/165536126/15-kementerian-lembaga-dengan-anggaran-terbesar-pada-2021?page=all

    Diluar itu ada anggaran Pemulihan Ekonomi Nasional (PEN) Rp356,5 triliun. Didalamnya ada untuk perlindungan masyarakat miskin, kartu Prakerja, Sembako , keluarga harapan, bansos tunai, UMKM, Patiwisata, sampe Vaksin corona ada... (Malon miskin BSH belum tentu ada di 2021 karna hutang ke china sdh 461 % ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚)

    Sumber๐Ÿ‘‡Baca juga nih beruk pemalas..
    https://m.bisnis.com/ekonomi-bisnis/read/20200814/10/1279310/jokowi-anggaran-pen-2021-capai-rp3565-triliun

    Biar beruk beruk malays tahu juga sumber APBN 2021 berapa aja yg dari hutang. Bandingin dengan jujur dengan Hutang kerajaan teruk lo monyet...๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    Koyak ko setelah tahu ya beruk...๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
    Baca juga nih Pagu Indikator yg berlaku di Indonesia di Tahun 2021.

    1. Pertumbuhan Ekonomi: 4,5-5,5%
    2. Inflasi 3 %
    3. Harga minyak mentah US$45 / barrel

    Banding dengan darul kedekut malays yg menguncup -17,1 % itu baru namanya depresi. Malon sembang najib pon boleh terbang.. Wkwkwk ๐Ÿ˜‚

    Gelak tengok beruk beruk malays dengki dengan kelajuan Indonesia dan jiran lainnya

    Poor malays la..๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    ๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด
    ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

    BalasHapus
  40. ...sesepuh gunung KEMUKUS dereng teko...Mbah GONO monggo dihaturaken njih, penak'e dirungokne sore2 ;

    ...Upama sliramu sekar melati
    aku kumbang nyidam sari
    upama sliramu margi wong manis
    aku kang bakal ngliwati

    Sineksen lintange luku semono
    janji prasetianing ati
    tansah kumantil ning netro renoso
    keroso rasaning driyo

    Midero sak jagad royo
    kalingono wukir lan samudro
    nora ilang memanise aduh
    dadi ati selawase

    Nalikane iro ing dalu atiku
    lamlamen siro wong ayu
    nganti mati ora bakal lali
    lha kae lintange mlaku

    ๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡

    https://youtu.be/EBytt_V8s9o















    ... Xixixixixixixi ๐Ÿ˜

    BalasHapus
    Balasan
    1. ...Pak dalang Smile lan BAYAN Ntung BLEGEDES...monggo ngrewangi


















      ... Xixixixixixixi ๐Ÿ˜

      Hapus
    2. Leres..๐Ÿคฉ๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘

      Hapus
  41. Indon ade 11.000 triliun wang kat bank swiss kah kah kah

    BalasHapus
    Balasan
    1. 11.000 Triliun di pulangkan brarti nanti Indonesia tambah kaya donk, malon semakin bangkrap, itu duit hasil tabungan semua TKI Indonesia di seluruh dunia... Inilah manfaat kalau banyak pekerja Indonesia di seluruh dunia...semuanya memiliki keterampilan bekerja keras dan pantang menyerah bukan kaya babiputra malon yg katanya pemalas, itu pun cakap mahathir sendiri

      Hapus
  42. Indon tak sedar kena spy china singapura,cina malaysie,cina indon dalam mission gondolin indon kih kih

    BalasHapus
    Balasan
    1. 100rb cina masuk tanpa dikesan

      Hapus
    2. Bukannya malon tanahnya sudah dikuasai asing komunis China dan babiputra malon tak dapat bersaing dengan pekerja dari china, di karenakan babiputra malon pemalas hanya mengandalkan bantuan sahaje

      Hapus
    3. Malon padan muke.. ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
  43. ...kanggo jang ESSEN dienggalkeun geura DONGKAP, ieu aya neng IKKO ngawih tembang KABAYA BEUREUM

    suling sunda na NGAGEULIK meuni nyeredet kana Hate...matak WARARA'AS jauh PANINEUNGAN

    ๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡

    https://youtu.be/xR1hDi4wHd8















    ... Xixixixixixixi ๐Ÿ˜

    BalasHapus
    Balasan
    1. ...sor ngapayun ach, GEBEEEEEEEEEER BRAY
















      ... Xixixixixixixi ๐Ÿ˜

      Hapus
  44. IDTODAY NEWS – Scytalys, perusahaan raksasa militer asal Yunani bersama pemeritntah Indonesia resmi menyepakati kontrak pembangunan sistem pertahanan terintegrasi pertahanan darat, laut, dan udara Tentara Nasional Indonesia (TNI).

    Kesepakatan ini ditandai setelah perusahaan yang dipimpin Dimitris Karantzavelos itu berhasil memenangkan tender kompetitif terbuka untuk memegang hak penuh pembangunan sistem pertahanan Indonesia selama 3 tahun ke depan.

    BACAAN LAINNYA
    Aceh Bebas Bendera Bintang Bulan, TNI: Masyarakat Sadar Rawat PerdamaianRatusan TNI Dikerahkan Tumpas Ali Kalora cs Usai Purnawirawan TewasMarinir TNI Latihan Perang di Samudera Paling Misterius di Dunia
    Mengutip keterangan resmi perusahaan, Minggu (16/8/2020), Scytalys mendapatkan nilai kontrak sebesar US$ 49 juta atau setara Rp 730 miliar dari Kementerian Pertahanan untuk pengadaan sistem pertahanan di Indonesia.

    “Scytalys telah melanjutkan ekspansi ke pasar internasional, di mana hari ini kami mengumumkan telah menerima kesepakatan senilai US$ 49 juta dari Kementerian Pertahanan Indonesia,” tulis keterangan resmi perusahaan.

    Dana tersebut akan digunakan untuk membangun sistem pertahanan terintegrasi milik TNI atau yang disebut dengan Command, Control, Communication, Computer, Intelligence, Surveilance, and Reonnaisance (C4ISR).

    Program ini, menurut perusahaan, akan membentuk kerangka kerja untuk angkatan bersenjata Indonesia dan membuka jalan dalam mewujudkan kebutuhan dan tujuan operasi jaringan yang dibutuhkan dalam era perang modern.

    “Kami sangat menghargai pemberian kontrak ini, yang kami anggap penting secara strategis karena akan memungkinkan TNI memperoleh data yang tersistematis, teknologi, dan fasilitas C4ISR yang diperlukan membangun sistem pertahanan Indonesia,” kata Karantzavelos.

    Sementara itu, EFA Group, yang merupakan induk Scytalys menyatakan bahwa Indonesia bukanlah negara pertama di Asia yang membangun sistem C4ISR, ada juga Korea Selatan dan Jepang yang sudah bekerjasama.

    Makin tajam pemglihatan kita lon

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ditambah satelit militer biar kayak matel (mata elang)..๐Ÿ˜๐Ÿ˜†

      Hapus
    2. TNI saat ini sering latihan network centric & link 16.

      Malon semakin ketinggalan saja.

      Bersiap untuk invasi Serawak dan mengembalikan Sipadan,Ligitan.

      Hapus
    3. Korsel jepang sudah pakai
      RI megara ke 3..hehhee

      Hapus
    4. ..
      "....kontrak pembangunan sistem pertahanan terintegrasi pertahanan darat, laut, dan udara Tentara Nasional Indonesia (TNI)......"

      Hmmm....
      Apakah ada yang bisa bantu menjelaskan sedikit agak LEBiH DETAiL ya...?...☺

      Hapus
    5. Om @Indonesia Satu, C4ISR itu digunakan untuk network centric & asimetris. Jadi dari satelit terhubung ke KRI, Kasel, Pespur, NASAMS, dan lain-lain untuk koordinat sasaran yg akan di serang. Setahu saya seperti itu. Mungkin dari master-master disini bisa menambahkan.

      Hapus
    6. Apabila TNI sudah mengunakan C4ISR berarti TNI sudah memiliki satelit militer. ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
  45. Dulu prnh dger barang ghoib kasel Astute kelas apa bner ya

    BalasHapus
    Balasan
    1. ASTUTE sudah di KILO oleh sambal LADA

      semua asem !!!

      Hapus
    2. Yg ghoib cuma UAV Heron. ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคช๐Ÿคช

      Hapus
  46. MASIH RELEVAN....

    Malaysian Defence and Security Community
    December 21, 2018 ·


    Filipina mewah nampak
    Negara jiran lain seperti Vietnam dan Indonesia pun sama belanja year end sale betul ke
    Kita kepok lekor dengan mikrofon je lah borong YES(Year End Sale)


    John Wick min, pinoy byk duit rezab sdgkan kite susah nak menambah sbb byk sediakan infra awam..
    Manage
    1y
    Sam Sabri

    Top Fan
    Sam Sabri Pemimpin2 kita seolah2 melihat ancaman China di Laut China Selatan sebagai dongengan. Janganlah apabila musuh sudah didepan pintu baru nak buat persediaan. Ketika itu dah terlambat.....

    Pzam Abd Rahman Filipina tak heran sangat,myanmar pun dlam urusan pembelian jf-17 oo..dengki geng2 bangla.

    Woo Jared Tengok. Pinoy pun pakai black hawk sekarang. Trump Marine one pun guna black hawk. Kita masih pakai nuri

    Fahrulruzi Mohd Jusoh Hampa semua boleh sabaQ sikit dak...??? Kita tengah biaQ dulu jiran beli sampai habis duit depa.... Lepas tu baru kita beli pulak up dari depa...... ( kata - kata seorang penyokong kuat " abang mat " dan abang "che tong" ) ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    Aulad Bundle Fahrulruzi Mohd Jusoh skrg paling lemah... akan makan masa yg panjang bakali... mungkin spi umur dia 93 baru jd yg terkuat... perancangan long term...๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    Gulbudin Hekmahdiar Kau belum tau konsekuensinya, di militer kami lebih hebat dri kau kau.

    PeeMad Mohd Perkuatkan bilangan ketenteraan shj xjdi jg.. Sepatut kena seimbang aset dgn tentera kena balance.. Aku pun xtahu nk kata apa dah.. ๐Ÿ˜’

    Markava Malik Hakim Indonesia progres moderinsasi tak seperti MEF 1..
    skrng cmn nampak kontrak NASMAS 2, LPD, LST, KT-1, M109A4, Cesar 155mm..:v Su-35 sudah kontrak tapi terkendala CAATSA:v

    Amzar Tarmizi ASET KITA SEMUA BAWAH TANAH LA...SENGAJA XBGITAU ORG NNTI PECAH RAHSIA..HEBATKAN MALAYSI

    ุงูŠุฌูˆูŠ ุณูˆ ุณุง nak tgk bile filipina beli mcm2 bole x die lenyapkan ASG / KFR kt sne...aman damai borneo klau settle...tgu dan lihat..

    ุงูŠุฌูˆูŠ ุณูˆ ุณุง kerajaan filipina sokong utk tuntut borneo dan bgi pd jahanam2 kt selatan filipina nie...beli mcm2 tp nk tgk mcm mne lepas nie...

    Zamri Zam Satriani Marilah berhuhuhu

    Azril Zainal Tiba2 banyak plak duit diorg. Ada negara mana2 bagi loan ka?

    Benedict Jacob Azril Zainal mana lagi pinjam pak Arab laa๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    Pean Abdul sangup buat pinjaman dapatla barang..takut meminjam pakai je yang mana ada sampai lunyai ataupun save kan mimpi tu dlm pendrive..bila perlu baru print mipi tu..mana tau musuh kecuk telor tgk mipi kita

    BalasHapus
  47. WOI BERUK MALAYS, TENGOK DULU NI..๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡

    Pada RAPBN 2021, ada yg namanya: anggaran Kementerian Lembaga (K/L) Rp 1.029,8 triliun dan Non Kementerian Lembaga (Non K/L) Rp 921,4 triliun.
    Total Anggaran Rp 1.951,2 triliun
    Sumber๐Ÿ‘‡ baca lo beruk malays.. Jangan malas!!!
    https://nasional.kontan.co.id/news/belanja-kl-tahun-2021-akan-difokuskan-untuk-delapan-sektor-apa-saja

    Pada Angaran K/L itu ada angaran kementerian Pertahanan, PUPR, Kesehatan, Pendidikan, dll.
    Contoh.
    Kementerian Pekerjaan Umum dan Perumahan Rakyat Rp 149,81 triliun
    Kementerian Pertahanan Rp 136,99 triliun
    Kepolisian Negara Republik Indonesia Rp 111,97 triliun
    Kementerian Sosial Rp 92,81 triliun
    Kementerian Kesehatan Rp 84,29 triliun
    Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan Rp 81,53 triliun

    Secara lebih rinci dijelaskan total anggaran tersebut berasal dari rupiah murni, termasuk rupiah murni pendamping (RMP) sebesar Rp 902,49 triliun, PNBP/BLU sebesar Rp 75,01 triliun, dan pinjaman hibah luar negeri, dalam negeri, serta SBSN sebesar Rp 52,34 triliun.

    Sumber๐Ÿ‘‡ baca juga ini monyet malays..๐Ÿ˜‚
    https://money.kompas.com/read/2020/08/14/165536126/15-kementerian-lembaga-dengan-anggaran-terbesar-pada-2021?page=all

    Diluar itu ada anggaran Pemulihan Ekonomi Nasional (PEN) Rp356,5 triliun. Didalamnya ada untuk perlindungan masyarakat miskin, kartu Prakerja, Sembako , keluarga harapan, bansos tunai, UMKM, Patiwisata, sampe Vaksin corona ada... (Malon miskin BSH belum tentu ada di 2021 karna hutang ke china sdh 461 % ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚)

    Sumber๐Ÿ‘‡Baca juga nih beruk pemalas..
    https://m.bisnis.com/ekonomi-bisnis/read/20200814/10/1279310/jokowi-anggaran-pen-2021-capai-rp3565-triliun

    Biar beruk beruk malays tahu juga sumber APBN 2021 berapa aja yg dari hutang. Bandingin dengan jujur dengan Hutang kerajaan teruk lo monyet...๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    Koyak ko setelah tahu ya beruk...๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
    Baca juga nih Pagu Indikator yg berlaku di Indonesia di Tahun 2021.

    1. Pertumbuhan Ekonomi: 4,5-5,5%
    2. Inflasi 3 %
    3. Harga minyak mentah US$45 / barrel

    Banding dengan darul kedekut malays yg menguncup -17,1 % itu baru namanya depresi. Malon sembang najib pon boleh terbang.. Wkwkwk ๐Ÿ˜‚

    Gelak tengok beruk beruk malays dengki dengan kelajuan Indonesia dan jiran lainnya

    Poor malays la..๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    ๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด
    ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

    BalasHapus
  48. ...
    Vaksin COViD-19.
    BANGSA IndONEsia...!!!
    ______________________________

    Obat ​Pertama di Dunia, Obat Covid-19 Unair Diminum Dua Kali Sehari

    https://www.m.bangsaonline.com/berita/78628/%E2%80%8Bobat-pertama-covid-19-vaksin-unair-harus-diminum-dua-kali-sehari

    " ......Obat covid-19 hasil temuan Universitas Airlangga (Unair) Surabaya tampaknya akan menjadi OBAT PERTAMA di DUNiA.
    .......................
    Obat itu secara klinis telah diujicobakan kepada 754 kepada prajurit TNI-AD yang tengah menempuh pendidikan di Sekolah Calon Perwira (Secapa) Bandung Jawa Barat. Hasilnya menakjubkan. Dinyatakan sembuh.
    ..........................
    Bahkan efektivitas obat covid-19 ini ada yangmencapai 98 persen. .........."

    BalasHapus
  49. ...
    Vaksin COViD-19.
    BANGSA IndONEsia...!!!
    ______________________________

    https://m.liputan6.com/surabaya/read/4332144/unair-selesaikan-uji-klinis-tahap-ketiga-obat-penawar-covid-19-bagaimana-hasilnya

    "........Data itu didapat melalui pemeriksaan PCR.
    .............................
    Dalam sejumlah kondisi, efektivitas obat ini bahkan bisa mencapai 98,9 persen.
    ........................
    Artinya virus yang berada di dalam tubuh, hampir seluruhnya bisa mati dalam waktu singkat.........."

    BalasHapus
  50. Malaysian Defence and Security Community
    · 16 May ·

    Alhamdulillah Kapal Ke 4 Gowind selamat diluncurkan. .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .

    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    Oleh Tentera Laut Mesir..
    Mesir membeli 4 buah Gowind dengan 3 darinya dibina di Mesir..
    Yang ke 4 ni bernama Luxor


    Srikandi Perang Hampehhh.baru nak ucap tahniah.ingatkan Malaysia punya.

    Zack Ryan Kenapa mesir boleh siap..malaysia takleh...betul2 cikai la mcm ne

    Firdaus Bahary Malaysia punya pon dah lama siap.tapi gowind kita punya stealth technology lagi tinggi jadi korang semua memang tak nampak.

    Nor Shahrul Rizal Alhayari Firdaus Bahary Gowind malaysia bernama Maharaja Lela.. telah dilancarkan pada 24 ogos 2017. Masih ada 3 sedang dalam pembuatan dan 2 lagi dalam pemilihan rekabentuk kelengkapan. Gowind malaysia sememangnya ada sistem stealth yang paling terbaru untuk kelas frigate. Sistem radar terbaru dan memilik sistem pintas terbaru

    Firdaus Bahary Nor Shahrul Rizal Alhayari setuju.paling maju dan latest.sebab tu tak nampak.

    Khairul Azli Firdaus Bahary memang betul2 stealth lah ye

    Naim Ilias patut la tak nampak

    Woo Jared Firdaus Bahary kapal steath, langsung tak nampak. Haha

    Firdaus Bahary Khairul Azli yes bro.jangan kata radar tak kesan.mata kasar pon tak nampak.

    Mohd Ihsan Biasanya aset2 tentera kita punya spec luar biasa lain dari yg lain. Sebab tu tarikh nak siap pun luar biasa lain dari yg lain ๐Ÿ˜

    Alex Iskandar teknologi stealth yg digunakan oleh LCS Malaysia mempunyai capaian halimunan paling tinggi didunia . tidak dapat dikesan multi spectrum radar , IR dan mata kasar.

    hanya kapal LCS malaysia ada 4th dimensions drive ala Philidephia Experiment. macam biskut coklat coki now you see now you dont
    syabas malaysia

    ARa Sid Mohd Ihsan bukan luar biasa ada bekas pekerja yang pernah kerja di lumut kata banyak kerja sana masih manual, tu lambat siap, dia bandingkan dengan satu lagi syarikat pembinaan kapal di sarawak yang banyak guna mesin auto, kapal besar pun kejap siap katanya.

    ุฃุญู…ุฏ ุฒู…ูŠุฑ Lepas ni beli dari luar jer la senang. On time. Tak guna beli blueprint bagai lepas tu tak siap2 sampai sekarang.

    Fauzi Basri
    ุฃุญู…ุฏ ุฒู…ูŠุฑ kita beli blueprint dulu kononnya senang nak ubah apa yang patut, yang jadi masalah bila ada perubahan spec.. Adalah kos akan berubah. Rasanya itulah masalah di hadapi oleh kontraktor

    DaengRiduan Iwin Senjata kita made in malaysia.. Tu yg lmbt siap.. ๐Ÿ˜ญ

    Anas Mohd DaengRiduan Iwin bukan senjata.. tp nk integrasi sistem tu guna kepakaran tempatan..

    Kaizer de Bonucci Gowind malaysia first customer tp mesir first user..sedeyy

    Akuni Woii bastard(ke bousted) apa cite min..? bila diorang nk siapkan harta rakyat tu?

    Md Rahim Order2...last cancel..pastu kaji2...last negara jiran beli hasil kajian dari malaysia......๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    Woo Jared Tanya pengerusi GLC B buat kapal pertama Gowin kenapa lambat 3 tahun. Order 6 biji, dah bayar RM6 billion kepada GLC, satu biji pon belum belayar. Sekarang minta tambah rm1. 4 billion sebab over budget. Ini kerja orang politikus masa bila? Siapa order?



    MEMORY DARI MALON DARUL LAWAK, KAHKAHKAH....

    BalasHapus
  51. Dari pada tambah uang 3 billion RM untuk 2 ekor LCS supaya cebur air padahal ekonomi sedang menguncup -17 percent, lebih baik KD MerogolsiLela di ikhlaskan untuk jadi Monumen


    Kah kah kah kah kah ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
  52. ...malam menuju 17 Agustus 2020 yang mana merupakan tanggal KEMERDEKAAN REPUBLIK INDONESIA 75th ;

    " KEMERDEKAAN hanyalah didapat dan dimiliki oleh Bangsa yang jiwanya berkobar-kobar dengan tekad MERDEKA,...merdeka atau mati "

    ( by Pres. Ir. Soekarno RI 1 )














    ... Xixixixixixixi ๐Ÿ˜

    BalasHapus
    Balasan
    1. ...yang negaranya di SEWA 999 tahun oleh Mom BRITISH, dilarang merayakan KEMERDEKAAN

















      ... Xixixixixixixi ๐Ÿ˜

      Hapus
  53. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  54. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  55. Indonesia Hutang 30 % PDB (Rp 6000 trilion bagi 200 jt orang) ekonomi pandemi -5 percent, shoping lancar proyek jalan

    Malaysial Hutang 84% PDB (Rp 4200 trilion bagi 30 jt beruk) ekonomi pandemi menguncup -17 Percent, tiada shoping proyek mangkrak

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tipulah BUMN je dari 2017 pemerintah TUNGAK hutang...wkwkwkwkwkwkkw

      Hapus
    2. Yeee BUMN punya pmerintah..
      Gak bisa bangkrut

      Hapus
  56. Nak tanya T-50 INDON yang rosak berat tu dah OK...??? wkwkwkwkwkwkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ok pur..msih byk bisa terbang semua..
      Kkasihan malon budak2 malon nanhgis melihat tiada aset baru
      Hahahah

      Hapus
  57. Perebakan corona semakin parah di INDON 2.081 orang dinyatakan positif per Minggu (16/8). Total kasus positif di Indonesia menjadi 139.549 orang...

    Bagaimana ekonomi nak dibuka seluasnya jika terus ditekan dengan corona...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tapi yg sembuh 90.000+, jadi tak masalah la karena obat corona sudah dibuat

      Hapus
    2. wkwkwkwkwkwk....kamu lupa INDON antara negara paling rendah test corona di dunia.. jadi lebih ramai yang tidak dikesan dan merebakkan lagi corona pada yang lain.... faham ke tidak ni...

      Hapus
    3. Tak kisah la, kalau obat ade, tinggal menunggu selesai pandemi aje, bukan macam malon Lockdown tak de duit resesi lha tu

      Hapus
    4. Yg sembuh banyak lagian Indonesia sudah bisa membuat obat covid, kado kemerdekaan ini adalah obat corona buatan anak bangsa, jadi tak masalah mau banyak atau tidak kalau obat murah...tinggal beli lah, bukan cem malon Lockdown tapi malah resesi tolol nye wkwkwkw

      Hapus
    5. bro takde vaksin lagi.. baru sembang vaksin bukti belum ada mengesahkan vaksin tersebut berjaya mengubati Corona... kamu MIMPI ya

      Hapus
    6. Kau tak tinggal di indonesia, berita Indonesia sedang senang karna kado kemerdekaan besok adalah obat corona, kau mana tau...BumiPutra mana tau kan pemalas

      Hapus
  58. ...tanggal 31 Agustus para BERUK MALON dilarang merayakan KEMERDEKAAN, karena SEWA 999 tahun masih jauh















    ... Xixixixixixixi ๐Ÿ˜

    BalasHapus
    Balasan
    1. ...PUR, sudah cabutin BULU KETEK Mom BRITISH belum ?














      ... Xixixixixixixi ๐Ÿ˜

      Hapus
  59. LUHUT kata ideologi komunis sangat bagus...wkwkwkwkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Xaxaxaxaxaxaxa mana p'luhut yg cakap memuji komunis poor?????? hantar artikel tp tak tahu isinya xaxaxaxaxaxaxa nih poor๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›

      Hapus
  60. INDON sudah di pegang dengan CHINA ya....???

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tanah malon milik asing babiputra malon pemalas hanya mengandalkan bantuan, tidak dapat bersaing dengan negara lain wkwkwkw, Mahathir yg cakap ye

      Hapus
    2. Sudah di pegang?? Ko kapal cina Jiang kai dan CCG berhasil di usir KRI
      Balik2 keadaan lah tu xixixixiix

      Hapus
  61. MALON depresi karna tak de uang resesi la tu wkwkwkw, salam najib rozmah

    BalasHapus
  62. Indonesia Hutang 30 % PDB (Rp 6000 trilion bagi 200 jt orang) ekonomi pandemi -5 percent, shoping lancar proyek jalan

    Malaysial Hutang 84% PDB (Rp 4200 trilion bagi 30 jt beruk) ekonomi pandemi menguncup -17 Percent, tiada shoping proyek mangkrak

    BalasHapus
  63. ...PUR Mom ELY lagi GALAU, hibur donk pur ?















    ... Xixixixixixixi ๐Ÿ˜

    BalasHapus
  64. Lebih baik dari pade minta tambahan dan RM 3 billion cuma untuk 2 kapal LCS cebur air mending pasang roda je untuk berlayar di darat


    Xixixixiixixixixi laos pun tertawa ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
  65. saya dengar bendera negara ACHEH berkibar dengan megahnya....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Negara aceh?? Bendera Gam Berkibar di bawah bendera merah putih sebagai bukti GAM tunduk dan setia pada NKRI



      Xixixixixiixi

      Hapus
  66. Hutang indonesia Rp 6000 trilion di bagi 200 jt orang
    Berbanding hutang malon Rp 4200 trillion di bagi 30 jt beruk


    Pinjam hutang pada jepun untuk bayar hutang pada cina xaxaxaxaxaxa ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
  67. Peralatan dan kelengkapan militer yg waktunya diganti ya diganti, anggaran disiapkan lanjut eksekusi jgn banyak kolusi apalagi korupsi, harta korupsi dosanya ditelan anak bini,lekaslah taubat sebelum kalian mati dan sijsaan kubur menanti.

    BalasHapus
    Balasan
    1. kamu macam tak biasa dengan korupsi INDON... bansos saja di korupsi apa lagi yang lain....wkwkwkwkwkwk

      Hapus
  68. Ung untuk pertahanan kerajaan malon sudah habis untuk Rosmah belanja handbag, dildo, operasi plastik, jam tangan mewah dll

    Lebih baik usir CCG pakai handbag Rosmah barang mahal lah tu



    Xixixixixixixii

    BalasHapus
  69. Negosiasi Aparat Gagal, Bendera Bulan Bintang Tetap Berkibar di Lhokseumawe


    Peringatan ke-15 Perdamaian Aceh pada Sabtu (15/8/2020) diwarnai pengibaran bendera Bulan Bintang di samping bendera Merah Putih di halaman Masjid Agung Islamic Center, Kota Lhokseumawe. Bendera itu sempat berkibar sekitar pukul 09.00 – 09.30 WIB. Setelah pergelaran doa bersama, bendera itu pun diturunkan. Ratusan warga tampak hadir di halaman masjid tersebut

    Pengibaran bendera yang sama digelar di Kecamatan Simpang Keuramat, Kabupaten Aceh Utara. Juru Bicara Komite Peralihan Aceh (KPA) wilayah Kuta Pase Lhokseumawe, M Yasir Umar, kepada wartawan di lokasi menyebutkan, pengibaran bendera itu merupakan salah satu poin perjanjian antara Gerakan Aceh Merdeka (GAM) dan Republik Indonesia. “Salah satu hal yang dinantikan masyarakat adalah pengibaran bendera Bulan Bintang, hal lainnya soal tapal batas, dan lain sebagainya,” kata Yasir.

    Namun, negosiasi antara aparat keamanan dan masyarakat di lokasi gagal. Masyarakat bersikukuh mengibarkan bendera Bulan Bintang. “Kita tak mau terjadi hal-hal yang tak diinginkan seperti baku hantam, itu kan tidak baik juga nantinya. Kita sudah bernegosiasi, tetapi mereka tidak mau dan tetap mengibarkan,” katanya.



    link
    https://regional.kompas.com/read/2020/08/15/15244901/negosiasi-aparat-gagal-bendera-bulan-bintang-tetap-berkibar-di-lhokseumawe

    BalasHapus
    Balasan
    1. Masalah sepele lha tu, nanti kan Indonesia bertindak, bukan macam malon...sabah dan serawak ingin lepas dari malon

      Hapus
    2. Malah rakyat negara Acheh berkeras dengan berani mengibarkan bendera negara mereka walaupun INDON arahkan turunkan bendera.... MANTAP ACHEH

      Hapus
    3. Mantap sabah serawak ingin lepas, sampai bersikeras ingin lepas dari malon, jujur je lah wkwkwkw ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
  70. LCS bila mau cebur air mesti tambah 3 billion RM, bule prancis tak mau di bayar pakai handbag Rosmah


    Kah kah kah kah kah ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
  71. GEMPURWIRA16 Agustus 2020 19.28
    Perebakan corona semakin parah di INDON 2.081 orang dinyatakan positif per Minggu (16/8). Total kasus positif di Indonesia menjadi 139.549 orang...

    Bagaimana ekonomi nak dibuka seluasnya jika terus ditekan dengan corona...



    Tololnya gempur nyatanya Indonesia anggaran manapun selalu naik, bukan macam malon tak bisa apa-apa hanya mengandalkan BumiPutra melayu pemalas itu je, najib tengah senang tu wkwkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. wkwkwkwkwwk.... TOLOL bagaimana nak buka kebanyakan sektor kalau ditekan dengan corona...??? contohnya sektor pelancongan kamu pasti pelancong nak datang ke INDON jika corona masih merebak...??? contoh mudah kamu nak faham...wkwkwkwkwkwk

      Hapus
    2. Kau tengok Bali City sudah di buka itu, wkwkwkw KL macam mane

      Hapus
    3. wkwkwkwkw... tapi berapa ramai yang datang...??? saya tanya kamu....??? buka tapi pelancong asing akan mengelak dari datang ke negara yang masih berisiko perebakan corona seperti INDON...

      Hapus
    4. Namanya aja baru dibuka untuk turis, pasti belum sebanyak tahun lalu tolol bagaimana mana dengan KL di Lockdown malah resesi tolol nye mendonia

      Hapus
    5. Lah semua negara pariwosata parah..
      Gempur gak ada tajuk laei stress ya pur

      Hapus
  72. Mantap kibarkan bendera negara ACHEH.... MALAYSIA sentiasa menunggu gabungan negeri bersekutu ke 15.... MELAYU BERSATU SELAMANYA

    BalasHapus
    Balasan
    1. Wkwkwkw, sabah dan serawak macam mane, kita dukung serawak sabah lepas dari malon

      Hapus
    2. saya takde pula dengar suara majoriti nak keluar MALAYSIA...tapi kalau ACHEH dengan PAPUA majoriti rakyatnya nak keluar INDON tu betul...wkwkwkwkwkwk

      Hapus
    3. Sabah dan Serawak pun same, jangan mengelak lha wkwkwkw pembohong besar babiputra malon pemalas ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    4. Bersekutu?? Pada kerajaan yg hutang Rp 4200 trillion??

      ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    5. mana sama.... ACHEH dan PAPUA Jelas mereka mahu keluar INDON malah angkat senjata untuk MERDEKA... sabah dan sarawak selesa bersama MALAYSIA... wkwkwkwkwkwkwkw

      Hapus
  73. Namun, negosiasi antara aparat keamanan dan masyarakat di lokasi gagal. Masyarakat bersikukuh mengibarkan bendera Bulan Bintang. “Kita tak mau terjadi hal-hal yang tak diinginkan seperti baku hantam, itu kan tidak baik juga nantinya. Kita sudah bernegosiasi, tetapi mereka tidak mau dan tetap mengibarkan,” katanya.



    link
    https://regional.kompas.com/read/2020/08/15/15244901/negosiasi-aparat-gagal-bendera-bulan-bintang-tetap-berkibar-di-lhokseumawe

    BalasHapus
    Balasan
    1. Negara aceh?? Bendera Gam Berkibar di bawah bendera merah putih sebagai bukti GAM tunduk dan setia pada NKRI



      Xixixixixiixi

      Hapus
    2. wkwkwkwkwkwkw... maknanya BENDERA negara Acheh sudah dikibarkan semula... Ayuh warga Acheh kibarkan bendera negara Acheh..

      Hapus
  74. Sakit jiwa industri pelancongan Bali terjejas


    INDUSTRI pelancongan di Pulau Bali, Indonesia yang terjejas teruk akibat pandemik Covid-19, dikhuatiri meningkatkan lagi kes sakit jiwa dan kecenderungan membunuh diri dalam kalangan warga pulau itu yang bergantung sepenuhnya dengan sektor pelancongan.

    Anggota Dewan Perwakilan Daerah Bali, Made Mangku Pastika, dipetik laporan agensi berita Antara berkata, majoriti penduduk Bali terlibat dengan sektor pelancongan secara langsung dan tidak langsung, kini terkesan akibat hilang pekerjaan serta sumber pendapatan.

    "Apa lagi sejarah masyarakat kita (Bali) itu nekad. Kalau sudah buntu, fikir tagihan hutang yang banyak, tidak ada kepastian apa yang boleh dilakukan, solusinya cuma satu, bunuh diri...," katanya.

    Tiada angka terkini berapa ramai mengalami sakit jiwa di Bali, namun menurut media tempatan Jawa Pos, Pulau Bali mencatatkan jumlah tertinggi di Indonesia sejak 2010.

    Berdasarkan data 2018, lebih 46,000 daripada 4.2 juta penduduk Bali mengalami sakit jiwa, disebabkan masalah ekonomi dan keturunan.

    Menurut data Badan Pusat Statistik Indonesia (BPS), jumlah pelancong luar ke Pulau Bali sejak 2014 melebihi empat juta, namun pada Februari lalu ia mencatatkan penurunan mendadak kepada kurang 300,000.

    Penurunan itu berlaku sebelum kerajaan Indonesia menguatkuasakan larangan pelawat luar memasuki negara ini pada Mac lalu, berikutan pandemik Covid-19 dan larangan itu masih berkuat kuasa sehingga kini.

    Menurut Kementerian Tenaga Kerja Indonesia sebelum ini, dikhuatiri lebih 23 juta hilang pekerjaan di Indonesia dan antara sektor paling terjejas ialah pelancongan.

    Pandemik Covid-19 turut menyebabkan lebih 1,200 hotel di seluruh Indonesia termasuk di pulau Bali, terpaksa ditutup dan tidak dapat beroperasi.



    link
    https://www.hmetro.com.my/global/2020/06/589032/sakit-jiwa-industri-pelancongan-bali-terjejas

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tolol semua kerajaan pun terdampak, bedanya indo -5 percent, malaysial.menguncup -17 percent


      Hahahahahaha

      Hapus
    2. wkwkwkwkwkwwkkw... maaf ye bro MALAYSIA dah buka sedikit demi sedikit dan kembali pulih selepas lockdown...dengarnya INDON semakin terkesan dengan perebakan corona dan ekonominya semakin meroket turun...wkwkwkwkwkwkwk

      Hapus
    3. Maaf put yaa media malon kan terbatas tak tahu perkembangan luar jiran.

      Hapus
    4. di asean sekarang hanya ada 2 negara paling parah dengan corona... INDON dan Filipina... sesuai sangat lah tu... kedua negara ni kita tahu kebajikan rakyatnya selalunya diabaikan...

      Hapus
  75. Gempur sakit hati..sabar pur
    Hahah

    BalasHapus
  76. Cuma gwmpur aja yg sok tegar tp nyatanya pur stress haha

    Berita2 malon yg tiadaa aset
    Nuri tamat
    LCs jdi monumen kapak
    LCs hanya jadi kapal darat

    BalasHapus
  77. walapun pihak berkuasa INDON halang kibarkan bendera negara Acheh tapi rakyat acheh tak gentar... malah INDON ketakutan...wkwkwkwkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Gimna aset2 mu yg lapuk pur..

      Kasihan kau pur tak trima kenyataan

      Hapus
  78. Indonesia Hutang 30 % PDB (Rp 6000 trilion di bagi 200 jt orang) ekonomi pandemi -5 percent, shoping lancar proyek jalan

    Malaysial Hutang 84% PDB (Rp 4200 trilion di bagi 30 jt beruk) ekonomi pandemi menguncup -17 Percent, tiada shoping proyek mangkrak



    Wkwkwkwkwkwkwkwk ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
    Balasan
    1. logik la bro... takan hutang hanya 30% klaim kamu tapi BUMN tunggak hutang dari 2017 hingga kini...wkwkwkwkwkwkwkw

      nak saua UP berita tu ke bro...???

      Hapus
    2. BUMN punya pemerintah..hahay
      Kasihan pur kau
      Saabar pur jgn stress

      Hapus
  79. Kalau kembali pulih tak mungkin budak mmp merepek n nangis gitu pur. Yg tegar ya pur kami ikut berkabung

    BalasHapus
    Balasan
    1. Budak malon nangis2 semua

      Gara2 di prank Najib
      Aset lapuk semua

      Hapus
  80. Balasan
    1. Sokong pakai apa poor??? Lha malonte sekarang lagi MENGUNCUP -17% xaxaxaxaxaxaxaxa nih poor๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›

      Hapus
  81. Xaxaxaxaxaxaxa gempurwaria menolak realita kalau negaranya malonte MENGUNCUP -17%, sedangkan INDONESIA yg selalu dia hina miskin malah cuma -5% xaxaxaxaxaxaxaxa kenyataan itu perihhhhh ya poor xaxaaxaxaxaxaxa nih poor๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›

    BalasHapus
  82. LCS mana pur? Rongsokan busok
    Enjiner malon tolol semua

    BalasHapus
  83. Tak Dilunasi Sejak 2017, Utang Pemerintah ke Pupuk Indonesia Bengkak Jadi Rp17,1 T


    Badan Usaha Milik Negara (BUMN) berlomba-lomba mengungkap jumlah utang yang belum dibayarkan oleh pemerintah dalam kurun waktu beberapa tahun terakhir. Tak ketinggalan, Pupuk Indonesia juga memiliki piutang terhadap pemerintah sebesar Rp17,1 triliun yang terakumulasi sejak 2017.

    Direktur Utama Pupuk Indonesia, Aas Asikin Idat merinci jumlah piutang tersebut tersebar di beberapa anak usaha. Pertama, PT Petrokimia Gresik (PKG) Rp10,8 triliun, PT Pupuk Kalimantan Timur (PKT) Rp1,8 triliun, PT Pupuk Sriwidjaja Palembang (PSP) Rp2,1 triliun, PT Pupuk Kujang Cikampek (PKC) Rp1,3 triliun, dan PT Pupuk Iskandar Muda Rp1,05 triliun (PIM).

    "Tagihan ini adalah untuk realisasi tahun 2017, 2018, 2019, dan 2020. Hanya yang 2020 ini sifatnya masih year-audited, karena masih tahun berjalan. Yang sudah diaudit BPK itu 2017 hingga 2019," ujar Asikin dalam rapat terbuka dengan DPR, Jakarta, Senin (29/6).

    Dalam menjalankan penugasan menyediakan pupuk subsidi bagi rakyat, selama ini PT Pupuk terpaksa harus meminjam modal kerja kepada perbankan. Namun demikian, keputusan tersebut menyebabkan pembengkakan pembayaran karena akan menimbulkan beban bunga bagi perusahaan.

    "Karena uang ini tertahan di pemerintah untuk tagihan ini, agar perusahaan bisa berjalan kami pinjam dulu dalam bentuk modal kerja. Hanya saja ini berdampak, ini akan menyebabkan meningkatnya beban bunga perusahaan," jelasnya.

    Untuk itu, pihaknya berharap pemerintah segera melunasi utang. Hal ini untuk membantu keuangan perusahaan. "Pencairan utang pemerintah kepada PT Pupuk Indonesia untuk tahun 2020 pertama adalah untuk meningkatkan mobilitas kondisi keuangan perusahaan," tandasnya.


    Link
    https://www.merdeka.com/uang/tak-dilunasi-sejak-2017-utang-pemerintah-ke-pupuk-indonesia-bengkak-jadi-rp171-t.html

    BalasHapus
    Balasan
    1. Utang smaa dalam negri smdri pur
      Bukan dri luar haha
      Kasihan pur panas tak bisa ngmng krn aset malon habis
      Hahhah

      Hapus
    2. Xaxaxaxaxaxa masih tak paham dgn BUMN ya poor??? ....kasihan....xaxaxaxaxaxa nih poor๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›

      Hapus
  84. Gempur malon di Prank Najib
    Budak malon di MDR pada nangis krn tiada aset baru..hahhaa

    Salam LCS rongsokan pur

    BalasHapus
  85. BUMN saja pemerintah TUNGGAK HUTANG dari 2017 hingga kini....wkwkwkwkwkwkwkwk

    masih nak sembang kononnya hutang negara kamu hanya 30%....??? wkwkwkwkwkwkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. BUMN milik negara sndri
      Pur pura2 tak rti hahah

      Hapus
    2. BUMN RI punya siapa pur?? Punya cina kah?? ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
  86. bendera gam berkibar lebih rendah dari bendera merah putih, nak tanya kalau bendera malon berkibar lebih rendah dari bendera british tandanya apa??

    BalasHapus
    Balasan
    1. wkwkwkwkwkwkwk..... nampaknya rakyat Acheh semakin berani walaupun dihalang mereka bangkit..mantap.... ACHEH JOIN MALAYSIA

      Hapus
  87. Tak Dilunasi Sejak 2017, Utang Pemerintah ke Pupuk Indonesia Bengkak Jadi Rp17,1 T


    Badan Usaha Milik Negara (BUMN) berlomba-lomba mengungkap jumlah utang yang belum dibayarkan oleh pemerintah dalam kurun waktu beberapa tahun terakhir. Tak ketinggalan, Pupuk Indonesia juga memiliki piutang terhadap pemerintah sebesar Rp17,1 triliun yang terakumulasi sejak 2017.

    Direktur Utama Pupuk Indonesia, Aas Asikin Idat merinci jumlah piutang tersebut tersebar di beberapa anak usaha. Pertama, PT Petrokimia Gresik (PKG) Rp10,8 triliun, PT Pupuk Kalimantan Timur (PKT) Rp1,8 triliun, PT Pupuk Sriwidjaja Palembang (PSP) Rp2,1 triliun, PT Pupuk Kujang Cikampek (PKC) Rp1,3 triliun, dan PT Pupuk Iskandar Muda Rp1,05 triliun (PIM).

    "Tagihan ini adalah untuk realisasi tahun 2017, 2018, 2019, dan 2020. Hanya yang 2020 ini sifatnya masih year-audited, karena masih tahun berjalan. Yang sudah diaudit BPK itu 2017 hingga 2019," ujar Asikin dalam rapat terbuka dengan DPR, Jakarta, Senin (29/6).

    BalasHapus
    Balasan
    1. BUMN RI punya siapa pur?? Pakai debtcolector bomber kah??


      ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    2. kalau INDON punya takan mereka minta dibayar hutang tunggaknya...??? LOGIK LA bro...wkwkwkwkwkwkw

      Hapus
  88. Pur BUMN punga negara sendri pur..

    Kasihan pur otaknya stress sabar purr
    LCS akan melaut..tp bohong

    Gempur depresi krn blog jiran sepi aset baru...budak malon nangis

    BalasHapus
  89. Jom panasssss!!!!!! Xaxaxaxaxaxaxa poor itu negara singapura yg memilih merdeka dr malonte bisa bikin kapal, meskipun kecil tp g sampe salah potong poor xaxaxaxaxaxaxa sebelum bikin yg besar, bikin dulu yg kecil poor xaxaxaxaxaxaxaxa nih poor๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›๐Ÿ˜›

    BalasHapus
    Balasan
    1. wkwkwkwkwkwkww... INI satu yang MEMALUKAN kenapa negara Singapura yang kecil tu mampu mengalahkan INDON dalam semua sektor...wkwkwkwkwkwkw

      MASA negara PALING BESAR di ASEAN kalah sama negara kecil dalam semua bidang..wkwkwkwkwkw...lawan MALAYSIA saja KALAH...wkwkwkwkwkw

      Hapus
    2. Hahhaa malon mana mampu bina kapal kasihan
      LCs kapal karatan ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
    3. Masa negara Grade A bina kapal tak mampu jadi kapal darat
      Grade A masoh suka klaim hahha
      Grade A media malon tipu2

      Hapus
  90. Gempur stress..guys..hahhaa
    Panas panass
    Malon the best Resesi -17% nmor 1 di Asean.

    Panass panass

    BalasHapus
  91. Singapura bina kapal kecik aja tak malu..yg pnting bisa cecah air.

    Gimna pur LCS Mak lela dah udah cecah air kah??
    BnSd the best lawakk ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿคฃ๐Ÿ˜…๐Ÿคฃ

    BalasHapus
  92. BUMN saja pemerintah TUNGGAK hutang dari 2017...wkwkwkwkwkwkw

    BalasHapus
  93. Indonesia Hutang 30 % PDB (Rp 6000 trilion di bagi 200 jt orang) ekonomi pandemi -5 percent, shoping lancar proyek jalan

    Malaysial Hutang 84% PDB (Rp 4200 trilion di bagi 30 jt beruk) ekonomi pandemi menguncup -17 Percent, tiada shoping proyek mangkrak



    Wkwkwkwkwkwkwkwk ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
  94. KALAU BUMN milik negara takdenya timbul pihak mengurus BUMN bertanyakan bila nak bayar HUTANG....wkwkwkwkwkwkw

    BalasHapus