25 Juli 2021

Boeing Receives Australian Order for Upgrade Poseidon Training Device Suite

25 Juli 2021

RAAF Poseidon training facility (photos : Aus DoD)

The Boeing Co., St. Louis, Missouri, is awarded a $24,999,480 firm-fixed-price order (N6134021F0119) against a previously issued basic ordering agreement (N6134019G0002). 

This order provides for the upgrade of the P-8A Poseidon maintenance training device suite, to include virtual maintenance trainers and related courseware and hardware in support of the P-8A aircraft platform to ensure the fleet receives training in current aircraft production baseline capabilities that align with real-life flight scenarios for the Navy and the government of Australia.


Work will be performed Jacksonville, Florida (60%); St. Louis, Missouri (15%); Seattle, Washington (15%); and Edinburgh, Australia (10%), and is expected to be completed in December 2023. Fiscal 2021 aircraft procurement (Navy) funds in the amount of $14,139,920; and non-U.S. Department of Defense participant funds in the amount of $10,859,560 will be obligated at time of award, none of which will expire at the end of the fiscal year. 

The Naval Air Systems Command, Patuxent River, Maryland, is the contracting activity. 

51 komentar:

  1. Balasan
    1. ...pembaharuan LIST, setelah The Check Mate terlahir ;

      ...MILITER GAHAR INDONESIA

      04 SATELIT MILITER
      32 RADAR UTAMA
      20 Su-57 Felon
      32 Su-35 Flanker E
      16 Su-27/30 Flanker D
      36 Dassault Rafale
      16 F-15 EX
      48 IFX
      48 F-16 Falcon/Viper <----- ( diganti The Check Mate )
      16 Super Tucano
      20 T50 G. Eagle
      20 Yak-130


















      ... Xixixixixixixi ๐Ÿ˜

      Hapus
    2. 20 Su-57 Felon
      32 Su-35 Flanker E
      16 Su-27/30 Flanker D
      36 Dassault Rafale
      16 F-15 EX
      48 IFX

      Dijamin pusing nanti mikirin soal logistik jika terlalu banyak varian fighter ๐Ÿ˜‚

      Hapus
    3. ...resiko jadi negara non BLOK, apapun harus dihadapi


















      ... Xixixixixixixi ๐Ÿ˜

      Hapus
    4. Anggaran kita aja pas-pasan terus disuruh ngoleksi, yang ada jadi pajangan ๐Ÿ˜‚

      Hapus
    5. ...tapi KEUNTUNGAN nya adalah ;

      - pilot TNI AU jadi serba bisa

      - banyak pilihan strategi perang

      - nggak takut di Embargo Alutsista

      - dll.

















      ... Xixixixixixixi ๐Ÿ˜

      Hapus
    6. Bro, non blok sih non blok, tapi soal pembelian gak usah nonsense

      Hapus
    7. Aya jalma mabok podka teh ieu.

      Hapus
    8. Makin kesian indon, sakit hayal menjadi jadi, patut lar demo tiap hari

      Hapus
    9. Malone idiot rakyat Malone je demo nuntut muhyidin turun kok lo pakai ngurusin negara orang.
      Bekas menteri korupsi eh Maloner malah patungan ngumpulin wangi buat bayar wangi jaminan ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ dasar tolong bin idiot sepertI keledai ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ

      Hapus
  2. wooow .. hebat betul kawan kami di FPDA ini ...dan dapat dipastikan bahwa TUDM kami akan free berlatih di facility simulator ini jika diperlukan nanti .. bukankah hingga hari ini .. Ada 4 unit P-8 milik FPDA yang ditempatkan di Butterworth dengan awak gabungan Australia Malaysia mengawasi keselamatan negara kami dan member FPDA lainnya ...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ada 4 unit P-8 milik FPDA yang ditempatkan di Butterworth dengan awak gabungan Australia Malaysia mengawasi keselamatan negara kami dan member FPDA lainnya ...

      Mengawasi, armada PLA yang ada di BPA sebelum-sebelumnya itu dianggap apa ? ๐Ÿค”

      Hapus
    2. Iya benar, apa yg dipunyai Aussy adalah milik malon jg.
      F-35 Aussy adalah milik malon jg. Jd klo malon mau menghadang pespur china, tinggal ambil F-35 Aussy aja.....๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      #Dasarmukapantatkuali#

      Hapus
    3. Ketemu lagi bang ruskey gw silverion di Indomiliter. Milik Aussie adalah milik malon. MQ-4 Triton Aussie juga milik malon, juga E-18 GROWLER n E-7 wedgetail juga milik mereka, Hobart class and Canberra class๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿคช๐Ÿค—๐Ÿค—๐Ÿค— Siapa yg bilang Malon kagak punya helikopter attack sini gw ketik jidatnya ✊✊✊✊ mereka punya Eurocopter Tiger ARH milik Aussie kan punya mereka juga....

      Bung ruskye Di youtube channel IMI kan bahas HMAV malaysia disitu menit 1.35 ada orang pake baju putih kecoklatan n pake topi koboi itu kenapa mirip orang eiyurop ya kagak mirip ama orang malon? Kedua itu di body HMAV disamping bendera malon kok ada bendera MERAH n BULAN& Bintang ini benderanya ๐Ÿ‡น๐Ÿ‡ท itu bendera siapa yang๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ mohon pencerahan?

      Hapus
    4. Ausie truly punya, tak hutang, tak cakap akan, budget besar, dan tak pernah rajin cakap kosong macam orang kelaparan

      Hapus
    5. Memangnya Malon tidak mengibarkan bendera white & black ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒtahniah tahniah๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ dasar keledai๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ

      Hapus
    6. Loe songlap apa Songklak ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Hapus
    7. Loe songlap apa Songklak ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜ Aussie tak malu ke beli Poseidon kongsi ama malon,tak de wang khakhahakha

      Hapus
  3. Pairs Malaysia siap gilas dan hancurkan Hendra Akhsan di tahapan qualification Group D esok hari ...

    Ayuh raik pingat mas Demi Malaysia .. Demi Kejayaan Negara Malaysia
    ...............

    Fresh from win, Aaron-Wooi Yik feeling upbeat against Hendra-Ahsan

    PETALING JAYA: Doubles shuttlers Aaron Chia-Soh Wooi Yik believe they can upstage Indonesians Hendra Setiawan-Mohd Ahsan in today’s battle between the rising young talents and old stars.

    Their confidence is understandable as they have begun their quest for Olympic Games glory with a promising start after pulling off a superb 24-22, 21-15 win against South Korea’s Seo Seung-jae-Choi Solgyu in their first Group D match yesterday.

    In the 43-minute match at the Musashino Forest Sports Plaza, the Malaysians played confidently even though they were given a good fight in the opening.

    Any other first-timers would have melted under pressure but the world No. 9 Aaron-Wooi Yik kept their relentless attack intact and defended well to outpace the Koreans.

    It was their third win in five meetings against the world No. 8 pair.

    “We played confidently and believed in ourselves. Wooi Yik and I came with a plan and we stuck to it. We played the right strategy to beat them,” said Aaron.

    With the flying start, Aaron-Wooi Yik have a good chance to make the top eight elimination round.

    Only the top two pairs in a group will advance to the quarter-finals and the Malaysians want to enter the knockout stage as the Group D champions.

    That means they will have to win their next two matches against Hendra-Ahsan and Canadians Jason Ho-Shue-Nyl Yakura.


    BalasHapus
    Balasan
    1. Dari jaman Upin Ipin blom lahir mana ad keping emas di dapat pak cik

      Hapus
    2. Tahniah buat Greysia polii/Apriyani rahayu yg berjaye menewaskan Malaysia Chow Mei kuan/Lee meng yee dan sabas buat Windy cantik yg telah pun berhasil menyumbangkan medali perunggu buat negare Thailand,Aussie, and Indonesia negara asean yg berade di 25 besar... Yg gred A++++ tak tampak congornya๐Ÿ˜„๐Ÿ˜๐Ÿ˜„๐Ÿ˜

      Hapus
  4. kata WARGANYET KL, OSI temen faifdifens pawa...tapi kok cuman dapat HIBAH 2 bijik kapal patroli bekas murah buatan austal

    timles, PNG ampe VanuatuW, dpt kapal patroli buatan austal yg BARUW...masa KL dpt bekasan TUWA pulak haha!๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    sedangkan kita donk, dapet herkules hore, banyak..pasti iri tuch haha!๐Ÿฅณ๐Ÿฅณ๐Ÿฅณ

    BalasHapus
  5. Ayuh saksikan live jaguh kami LZJ beraksi menunjukkan kehebatan dan keperkasaannya malam ini di Tokyo ...

    OLIMPIK - Lee Zii Jia: 'Saya ada peluang besar menang emas'

    KUALA LUMPUR: Jaguh perseorangan lelaki negara, Lee Zii Jia menegaskan betapa dia juga memiliki peluang untuk memenangi pingat emas di Sukan Olimpik Tokyo 2020.

    Pemain berusia 23 tahun itu berkata, bukan dirinya saja tetapi semua pemain mempunyai peluang yang sama bagi meraih emas di temasya terbesar dunia berkenaan.

    Katanya, dia enggan melabel mana-mana pemain sebagai pilihan atau ancaman utama, sebaliknya percaya semua pemain yang beraksi di Olimpik mempunyai kelebihan dan kelemahan masing-masing.

    "Olimpik adalah kejohanan besar dan saya fikir semua pemain mempunyai peluang untuk memenangi Olimpik. Jadi, saya tidak akan memandang rendah siapa pun lawan saya pada saingan kali ini," katanya.
    Zii Jia akan turun untuk aksi pertamanya dalam saingan Kumpulan M menentang pemain Ukraine, Artem Pochtaro di Musashino Forest Sport Plaza, esok.

    Walaupun ini adalah penampilan pertamanya di pentas Olimpik, Zii Jia tampil dengan reputasi tinggi selepas muncul juara Seluruh England, Mac lalu yang menyaksikan dia menumbangkan dua pemain terbaik dunia, Kento Momota dari Jepun dan bintang Denmark, Viktor Axelsen dalam laluannya muncul juara.

    Zii Jia juga pernah dua kali menumbangkan juara bertahan Olimpik, Chen Long dari China sebelum ini yang kemungkinan besar menjadi lawannya di pusingan kalah mati.

    Selain Pochtaro, pemain berasal dari Alor Setar, Kedah itu turut akan menentang pemain Perancis, Brice Leverdez dalam aksi Kumpulan M.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ingat, "jangan besar kepala sebelum berlaga" ๐Ÿ˜‚

      Hapus
    2. Selama olympiade indonesia sudah memperoleh gold medal 7...sementara malon belum pernah dapat gold medal alias zero...


      Wkwkwkwkwkwkwkwkkwkkwkkwkwkwkwwkwkkwkwkwkwkwwkwkkwwkwkkwkkwkwk

      https://olahraga.skor.id/indonesia-vs-malaysia-olimpiade-kalah-jumlah-atlet-menang-prestasi-01385466

      Hapus
    3. Banyak bacot overproud bual tinggi,le chongwei razik Sidek jago kali pada zamannya blom pernah dapet emas olimpiq

      Hapus
  6. Kejayaan atlet kita pemangkin Program Podium Olimpik Nasional

    Menaiki podium sukan Olimpik yang berprestij sememangnya menjadi 'mimpi unggul' setiap atlet dan jurulatih mereka. Kejohanan itu turut memberi pengiktirafan kepada setiap 'Olympian' untuk diperakukan dan dihargai rakyat serta negara mereka.

    Patriotisme pula membakar semangat rakyat apabila atlet mereka berdiri di tangga podium, sama ada tempat ketiga, dua atau juara untuk dikalungkan pingat, diiringi lagu kebangsaan dan kibaran bendera negara.

    Hari ini, tirai Sukan Olimpik Tokyo 2020 dibuka dengan cogan kata United by Emotion dan akan dilabuhkan 8 Ogos depan, dengan semangat World We Share.

    Seramai 30 atlet Malaysia akan bersaing dalam 27 acara bagi 10 sukan. Kejohanan ini menarik diikuti kerana kita ingin tahu berapa kali Jalur Gemilang akan dapat dikibarkan dan lagu Negaraku berkumandang di venue acara. Ia menandakan atlet kita menang, sekali gus menaiki podium temasya Olimpik.
    Perkembangan atlet negara di arena Olimpik wajar diikuti pelbagai pemegang taruh berkaitan terutama syarikat korporat. Atlet dan potensi sesuatu acara boleh dinilai sendiri mana-mana pihak yang berhasrat menjadi penaja.

    Lagipun, penyertaan atlet negara ke sukan itu bukan baharu. Untuk acara pelayaran contohnya, atlet Malaysia layak tujuh kali berturut-turut mulai Olimpik Atlanta 1996 di Amerika Syarikat (AS), diikuti Sydney (2000), Athens (2004), Beijing (2008), London (2012), Rio de Janeiro (2016) dan terkini di Tokyo.

    Apakah erti atau manifestasi daripada tujuh kali berturut-turut ke Sukan Olimpik ini - tujuh kali ke Olimpik, namun belum ada pingat dibawa pulang atlet pelayaran.

    Apa yang boleh dibaca ialah atlet pelayaran negara setanding wakil negara lain yang mendominasi sukan ini. Namun, kenapa mereka tidak mampu ke podium selepas terbukti berjaya memperbaiki ranking dunia selepas menyertai pelbagai kejohanan pada peringkat antarabangsa?

    Persatuan Pelayaran Malaysia (MSA) berusaha dan melakukan yang termampu untuk membangunkan serta memajukan sukan pelayaran negara. Dengan peruntukan terhad, MSA dengan kerjasama Majlis Sukan Negara (MSN) menghantar atlet menyertai pelbagai kejohanan antarabangsa dan dunia, selain menjalani latihan intensif di luar negara.

    Sebenarnya, atlet pelayaran memerlukan lebih banyak kemahiran yang boleh dikuasai menerusi lebih banyak latihan mahupun kejohanan.

    Kami yakin, jika mereka melalui kira-kira 30 peratus lagi latihan dan kejohanan, ini mampu melonjakkan mereka sehingga ke ranking 10 terbaik dunia.

    Ternyata, wang atau pembiayaan menjadi kekangan 'mimpi unggul' kami dan negara sehingga terus berteka-teki bila agaknya akan dapat meraih pingat Olimpik!

    Kami yakin, prestasi atlet lawan juga memuncak kerana mereka memperoleh 'tambahan' 30 peratus kemahiran menerusi latihan dan kejohanan yang kami tidak dapat sertai disebabkan tidak mampu membiayai kosnya.

    Lantas, untuk mencapai 'mimpi unggul' itu, MSA memerlukan tajaan. Nilai pulangan pelaburan (ROI) penaja adalah kebanggaan membawa atlet pelayaran menyertai pelbagai siri kejohanan berprestij antarabangsa dan dunia.

    Matematik di sini ialah - jika atlet mampu ke Olimpik, maka bermakna dia mampu meraih posisi di podium atau sekurang-kurangnya 10 terbaik kejohanan. Itu antara ROI boleh dituntut penaja.

    Bagi mana-mana sukan, aspek penajaan memainkan peranan sangat penting. Ia akan membolehkan atlet mencapai potensi dan prestasinya pada tahap maksimum. Penajaan juga membolehkan atlet dan penganjur fokus kepada kejohanan, bukan dibelenggu beban mencari dana diperlukan.

    JAYALAH SUKAN MALAYSIA

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sembang je...prestasi zero..

      Wkwkwkkwkwkwkwkkwkwkwkwkwkwkkwkwkwkwkkkwkwkwwkkwkwkwkkwkwkwkwwk

      Hapus
    2. Halu si beruk malaya wkwkwk wkwkwk

      Hapus
    3. BANGUN-BANGUN entar mimpi basah

      Di olimpik Rio he korang rank 60 tanpa emaaas.sekrng nak cakap besak.

      Hapus
    4. Bodo amat...sama team maling

      Hapus
  7. Hehehehe .. Banyak Indon yang X tahu dan paham bahwa secara rasmi kami X pernah menyebut Bahasa Indonesia .. tetapi menyebutnya sebagai BAHASA MELAYU INDONESIA .. kerana bahasa itu sama levelnya dengan Bahasa Melayu Brunei atau Bahasa Melayu Singapura .. PAHAM dan PASTI ANDA AKAN SETUJU ..
    ------------

    UPSI anjur persidangan bincang potensi bahasa Melayu sebagai bahasa antar bangsa ...

    anjung Malim: Jabatan Bahasa dan Kesusasteraan Melayu, Fakulti Bahasa dan Komunikasi, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) akan menganjurkan Persidangan Antarabangsa Memartabatkan Bahasa Melayu kali ketujuh 2021 (PABMVII 2021).

    Pengerusi Persidangan, Prof Madya Dr Mohd Rashid Md Idris, berkata usaha memastikan kelestarian bahasa Melayu sebagai bahasa yang berperadaban tinggi perlu diteruskan.

    "Sesuatu bahasa akan menjadi lebih unggul apabila dikaitkan dengan peradaban besar melalui kerjasama dengan negara lain di peringkat antarabangsa.

    "Persidangan itu terbuka kepada pensyarah universiti awam dan institut pendidikan guru serta pelajar pascasiswazah di seluruh negara dan bertemakan 'Pengajian Melayu Masyarakat Supradiversiti' manakala, subtemanya Bahasa Melayu, Kesusasteraan Melayu, Bahasa Serumpun, Pendidikan, Seni dan Budaya, Perbandingan Bahasa, dan Ketamadunan," katanya.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Huaaaammmmm,baca tulisannya mo eek jadinya batal pubnya masuk lagi

      Hapus
    2. Bahasa melayu malon tak bagus...Chinese dan india malas guna bhasa beruk malon ini..


      Wkwkwkwkwwkwkwwkwkwkwkkwkwkwkwkwkwkkwkwkwkwkwkkwkwkwkwkwkkwkwwkwkwkwkwkwwkkwkkwkwkwkwkwkwkwkk

      https://www.kompasiana.com/amp/bungamuda/bahasa-melayu-bukan-bahasa-persatuan-malaysia_552c4d086ea834584e8b459c

      Hapus
  8. Sorry .. Nak mohon diri hari ini ...I sedang di Tokyo minggu ini .. nak menyaksikan athlete-athlete Malaysia bertanding serta memberi semangat Demi Malaysia untok menaikkan spirit bertanding mereka bagi Malaysia

    Salam dari Tokyo

    BalasHapus
    Balasan
    1. Huaaaammmmm pas baca koment ini,vesesnya langsung kluar,legaaa

      Hapus
    2. Sama gw jg lagi di tokyo mau liat wira2 bulutangkis malon bertumbangan...


      Salam dari tokyo


      Wkwkwkkkwkwkkwkkwkkwkkwkwkwkkwkkkwkwkkwkwkkkkwkkwkwkwkkkkwkwkkwk

      https://www.cnnindonesia.com/olahraga/20210724073246-170-671615/hasil-olimpiade-greysia-apriyani-tekuk-wakil-malaysia/amp

      Hapus
    3. Jauh2 sana gak usah balik lagi ya beruk malaya... Huuss...huss...

      Hapus
    4. Ya hiburlah nanti nangis kat tandas sebanyak-banyaknya dah tumbang Chow Mei Kuan/lee meng yee

      Hapus
    5. Jauh sangat kau lon ngemis sampe Tokyo๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
  9. Garuda Shield tahun tambah meriah, apalagi ada "pandur II" yang sekarang juga ikutan gabung (sayang harimau sama badak belum ikutan latgab kali ini)

    https://www.facebook.com/100000010479661/posts/4545761258767512/?sfnsn=wiwspmo

    BalasHapus
  10. DENGKI MEMBELIT...

    Malaysia Military Power Januari 21·


    Kejap kenapa dok kecoh pasal Mendonia nak beli 48 Buah Rafale.

    Relak laa

    Macam x biasa dengan Mendonia

    Mereka Serumpun dengan Kita

    Cuma beza Mereka ini

    Mereka ini x ada kaji

    Terus Cakap nak beli

    Tapi Duit Pakai Air Liuq jaaa

    SU35 apa cerita

    Dah bayar Deposit kaa?

    MMP


    Noor Azlinda Mohamad Nor Min... mendonia skrg dah kehadapan dari kita min... pakar ekonomi luar dh ckp tahun ni depa akan kuasai pasaran saham dan matawang mereka akan melonjak naik lagi tinggi dari thailand. Mmg mereka mendonia skrg ni. Tu yg nak beli sampai 48 biji tu. X mendonia pun mcm2 nak dibelinya

    Malaysia Military Power Noor Azlinda Mohamad Nor ekonomi yaaa..military hahaha diorg pun sama mcm kita juga..beza nya semangat kenegaraaan diorg tak boleh dibawa bincang

    Los Hima Malaysia Military Power setuju.. Semangat nasionalisme yg berlebihan.. Bab ekonomi diaorg mmg tngah rancak sekrg

    Noor Azlinda Mohamad Nor Malaysia Military Power itulah bezanya mereka dgn kita... bendera kita warganegara sendiri hina pun xde hal.. cuba kat sana... try test tgk

    Mohd Faizul Ya, btul....terimalah hakikat yg ekonomi depa tgh boom skg sbb china dan india lbh byk beraslih beli minyak sawit dr indonesia berbanding msia. Muntri kita jugk kn yg mulut longkang, semua negara nk bashing...terutama yg suka sebut 'apa nama' tuh...

    Rahimi Dollah As Saujani Dalam sistem ekonomi GDP besar tak guna kalau Kerajaan tak mampu kutip cukai..peratusan cukai berbanding GDP yg dikutip Indo lebih rendah berbanding Malaysia...itu dipanggil Dasar Fiskal...takde guna ada lombong Arang Batu..emas jika konsesi...syt yg menguasainya milik asing

    Normah Mansur Banyak Projek2 Jokowi hampir serupa dengan Projek2 PM6 kami. Malangnya segelintir Peribumi kami khianat memangkah Mata1. Oleh kerana banyak aset ekonomi kami telah dijual, rasanya kami akan start semula dari 0 selepas PRU15. Insyaallah, kami mampu bangkit kembali.

    ู…ุญู…ุฏ ุทุงู„ุจ Byk sbnarnya yg kita bleh blajar di sebalik sikap mendonia dorang, contohnya dorang cukup hargai potensi rakyat sendiri. Baru2 ni ada mamat pomen moto cipta kpl terbang sendiri. Siap kena jemput tni au sbg tnda penghargaan. Benda ni bagus utk naikkan moral rakyat. Btw kita, power cmner pun tpi klu org atas tak suka ko siap lah ko kena tendang kebawah..dilantiknya menteri yg bengap walhal org yg kompeten byk je kat luar...huhu

    Aliff Shafiq byk rakan² kami terpengaruh propaganda dgn geng mata sepek hidung pesek kerana mereka (geng sepek pesek tu) sbb mereka
    maukan KUASA sprtimana di Singapura dan Laut Champa / Natuna Utara... Mereka sgt rakuskan KUASA...

    Sam Sul releks min mendonia biasela mcm ayam,telo sebijik riuh sedunia haha..yg penting rafale dh fly kat msia. nnti tau2 je dh ade bwh garaj msia hehe..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Jalal Athan Alhamdulillah juga lah jiran sebelah ada cita2 tinggi... Kita pula masuk angin keluar asap... Harap kaji dankaji dan kaji hingga perang..masih kena dalam kajian lagi..

      smpai abg jamil mampus

      Mohd Freddy Jalal Athan malaysia pun cita2 tinggi..tp pitih xdop baik dulu baik skrg ��

      Jalal Athan Muhammad Faidhi kita cita2 lg tinggi buat kereta terbang... Silap hari bulan boleh letak peluru pepandu nuklear.. �� ��

      Snr Nazrin Roslan Maafkn kami bang. Gov kami hari ni bengap sikit. Byk menteri bintang 3��

      Jalal Athan Malu kita tuan Snr Nazrin Roslan negara sebelah dah bikin kapal selam.. Kita..????

      Neo Geng Aku da malas nak ketawa kat drg la..bagus ketawa kat kita sendiri jer..esok abg mat nak announce KAJIAN PEROLEHAN PESAWAT STEEL ( bukan stealt fighter)
      Lusa ada lagi announcement perolahan kajian seterus nya..dan seterus nya..last statement KITA BUKAN NAK PERANG.

      Sehasta Tigabara Aku tak peduli Mendonia, yang aku risau kapal perang, heli dengan pesawat juang kita ni.. Dapat menhan tak reti nak fight untuk keperluan... Dari Mazlee baik dia undur diri..

      Jentayu Merah Korang jangan kutuk2 mendonia min.Aku skarang hari2 nonton sinetroen.Pokoknya Gue mahu belajar omongan kayak indon lohh.Udah tanggal depan gue mahu kerjain di Kalimantan lohh.Bisa lumayan dong!Apa apaan sama malaysia sekarang dehh.Kerja aja enggak bisa di malaysia ini jaman.Kayaknya gue ini bisa dibilang pendatang di bumi sendiri lohh..!!

      Shaiful Aizat Ibu negara nk baru,aset tentera nk baru,ruang laut semua nk claim,semua nk...last. .rakyat tido bwh jmbtn..

      Mohd Freddy Othman Othman confirm ke dia nk bantu?misi PBB pun lari naik teksi

      Basri Naim Indonesia terkenal dgn jolokan 'naga yg sedang tidur' dalam kalangan investor. Sekarang depa mulai bangun. Silaplah malaysian klu merendah2kan mereka. Tgk nti, bila depa dh mcm us, kita jadi apa lak. either Jadi mcm canada atau mexico

      Akira WP Tak mustahil kalau dana 93 billion ada .. sini baru 2.6 billion pun dah macam²

      Mohd Ihsan Gowind & Scorpene mungkin jadi beli, macam biasa spec mesti bawah sikit & jumlah kurang skit dari Malaysia. Rafale plak diaorang tunggu Malaysia beli, kalau TUDM thumbs up, baru la boroong!!!

      Izal Saizal Relex lah nati kita sewalah jet tu dari mendonia..... Nak tunggu kita beli x habis2 mengkaji...��


      Jefri Jamal hahaha dorg ni mana2 negara g semua nk beli.. pastu sembang lg mendonia, org nk beli brg dia ���� walhal sedia maklum semua brg2 dia bermasalah.. last2 dh kecoh psl chongbogo,su30,f16,c130 smua out service n problem.. masih nk percaya lg?
      beli mmg sng tp nk selenggara tu yg ssh.. a400 tu dh smpai lom.. nt xpyh jauh2 nk servis, htr je kt subang nt ����

      Ariff Sharif Ha ha kutuk2 jugak indonesia rank top 20 global firepower index...industri pertahanan mereka jauh lbh maju dr kita..

      Erman Jeep Sekurangnya dia ada angan2 min.. Walau pon angan mat jenin.. Haha kita ni.. Pelamin angan ku musnah je la ��

      Mohd Shukri Ok la tu, ada gak perancangan mendonia ni. Kita harap kertas a4 putih je la

      Ahmad Yazid Min katanya turki ajak Malaysia join program pembangunan kapal perjuang..

      Mohd Freddy Ahmad Yazid dalam kajian

      Hapus
    2. Normah Mansur Ahmad Yazid Betul, tapi Malaysia krik.. krik.. krik..

      Ehsan Songip Ahmad Yazid merc lagi penting dari program tu XD

      Zakiyamani Tohai Kerepek herba min,satu dunia pakai. Petrol lg murah

      Z. Faizal Zf Kira mendonia cerita mcm dok kedai kopi kg ,tpi kita cita mcm dok cafe Starbucks ...sama sama ckp kosong

      Zulkifli Hairudin Jiran mendonia tu pon bakal sampai ke sudah juga min..bakal itu bakal ini...naik bosan dgn perkataan bakal huhuhu

      Syafiq Effendi Gripen la rafale la su35 la ish2. Mcm x paham mendonia je

      Muhammad Hafiz Sekurang2 depa ada gak cita2 min... Kita ni, kejap nk amik kejap u-turn... Last2 X jadi... Negara kita masih Aman... Haram jadah betoii...

      Muharriz Wan Beli rudal pun tak mampu sembang Rafale. Jadi macam Malaysia senang, pakai manpads dah cukup.

      Ardi Rithwan Kita tunggu dan lihat.kita tak payah beli pesawat perang kita guna dukun sahaja lawan penjajah. Tunggu kereta terbang kita siap.kompom boleh buang bom tangan dari udara


      Zuhairi Fitri Su 35, f 16 viper yg terbaru dassault rafale plak tinggi sungguh cita2 mendonia, kitaaaa

      Syam Silis Zuhairi Fitri kalau f 16 viper sdh di kirim sepenuhnya ke indonesia oleh america.
      Kalau SU 35, buatan rusia memang bermasalah.
      Kalau indonesia jadi membeli SU 35, indonesia bakal dpt sangsi ekonomi dari america.

      Mohd Najmi Bin Jailani diorang xyah Gripen, elok borong terus F-16V (kan mmg dah ada F-16)


      Mohd Freddy Syam Silis hari tu berkobar2 nk beli su35..ni dah jadi bermasalah pulak?ni kata nk beli rafale pulak..jgn lepas ni keluar ayat rafale pulak bermasalah ��

      E-one Klate baik mentri mendonia la....depa kata beli depa beli...kita?...harap² ape yg bakal berlaku di pantai sana xkne di malaysia...sama² kita doakan

      Bard Raiko Lebih kurang kita gak la... kita kaji dulu... Depa sembang dulu... Beli? Ntah...

      Nazri Nordin Ok la byk jgk aset diorg yg baru2 dari kita sibuk g string��

      Azlan ok la tu..berani kejar kapal perang China..yg kita ni..hurmmm

      Mohd Freddy Azlan kapal kita da berpuluh kali kejar kapal china bro...cuma nebi kita bkn jenis viral merata

      Nik Hazman Che Hasan Muhammad Faidhi kena viral juga aku rasa. Nak menaikan patriotisme rakyat dan bersatu dengan pemimpin. Sebenarnya ini juga taktik normal negara lain. Aku tak faham kenapa ahli politik Malaysia tak guna taktik ni, dari kerajaan dulu sampai sekarang..

      Aidil Omar kalau setakat nak pecaya sembang mendonia kita pun buleh ja kata nak beli aircraft carrier ��... takat kata dan merancang tu kan free

      Malan Cmaha indo mendunia itu dok beli itu dan ini air liur dia je, jangan perancis kena macam korean selatan sudah

      Mikael Jfy Relak la..kta tunggu krta trbg modal ai liur je...jet dlm kajian...tunggu 2030 pun sama gak

      Nizar M Zaini Hihi. Pelaburan pesawat korea selatan pn kelaut. Sampai teruk kena kutuk d korea

      Hapus
    3. Normah Mansur Nizar M Zaini rasanya diorang sebenarnya cari jalan nak keluar dari program tu. Sebab pernah terbaca keluhan engineer2 dia yang dihantar ke Korsel bahawa korsel lokek TOT, sama macam kita terkena dengan syarikat Jepon dulu pasal kereta. Korsel pon cuma pandai assembly aje. Banyak komponen beli dari luar. Kalau setakat nak belajar assembly komponen, better Join Pakistan buat JF17 block 3.

      Mohammad Fairuz Rasa2 berapa kali PRU boleh dapat aset untuk military

      Mohd Freddy Mohammad Fairuz 2030 baru nmpk apa mrca nk beli

      Sham Falcon Kalau beli okey laa, kene laa dengan daerah diorang yang besar gedabak tu plus jet sukhoi diorang pon berapa laa kerat sangat. Kesian tengok

      Amirul Ashraf Die ingat rafale boleh beli timbang kati ke apa

      Farhan Masron Mendonia nk beli dgn ape? Ke barter lagi? Kerepek? Tempe? Haha

      Muhammad Zulkhaffi Mak aiii jarang2 mmp nganjing negara sendiri ��

      John Kol Diorg sembang pon pakai apache..kita sembang dapat apa..nuri pencen pon..kena sewa dulu

      Django Fx apa yg mustahil soft credit drp french bank mcm egypt buat beli rafale dlu malaysia pn dpt offer soft credit utk rafale tp tu la masih mengkaji smpai kajong

      Mat Sentul Mendonia dh tersedar dari mimpi, kita masih terlena.

      Hanimura Miyoko Boleh beli min kalau dia jual pulau jawa dan bali ke perancis��

      Roslan Omar Nak beli tu Semua org nak Cuma persoalannya mampu ke dgn harga 292m usd sebuah x 48 buah bersamaan 14.016 b usd.. blm masuk persenjataan dan lain2..
      Tgk nk beli 11 Su35 pun xlps walau dgn barter..siap nk bli Scorpene Dan Mistral lagi ��
      Adakah Aku Bermimpi di siang hari dgn daun2 bertukar menjadi wang!!!
      Hebat
      48 Rafale
      11 Su35s
      48 F16 Viper
      2 Mistral Mrss
      2 Gowinds
      2 Scorpene
      Tahniah Indonesia��kami Jiran tumpang bangga dgn kejayaan.

      Firdaus Azmi Pelik jgk aku dgn jiran kita tu..bg aku la klau dia nk improve dia pny air force,baik tmbh jer f-16 atau su-30 yg latest version.. Rafale trknl antra pswt yg mhl baik dri segi perolehan mahu pon maintenance..projek ngan Korea selatan pon nmpk terkial2 nk bayar..x fhm btul..satu je la aku nk puji ni at least ada la jgk berita utk menyedapkan rkyt2 dia yg concern psl pertahanan.. Kita ni lesu,x de prkembangan lgsg..usaha tu x nmpk..

      Zainul Ariffin Min wa berangan superhornet masuk tudm ��

      Amirul Farhan Lantak diorang lah nak berangan min... Kita ni pun kajian tak habis-habis ��

      Mnizam Hamid ��️ jap...nk baca mendonia punya khayalan kikiki

      Mohd Nizam Lobo Tukarla beli jet dgn kopok udang...



      Zul D Iskandar Sebelum ni mendonia sembang gebang. La ni depa buat sungguh.

      Wan Samsuri Omar Tgh tggu gak nk tgok su35 diorg sampai

      Afiq Firdaus Yang satu menhan belum buat kajian atau kputsan, dah dicanang 1 dunia. Yang lagi 1, tnggu menhan punya kajian sedar2 kiamat.

      Zaifullah Zailani Haha kutuk2 indo, Investor angkat kaki dari Malaysia park bisnes kt sane...

      Mohd Fatah Roslan Cik SU35 pon boleh senyap.. Lagikan pulak cik Ralafe.. Jangan jadikan pisang berbuah 2 kali yeee

      Malan Cmaha aku dapat tahu sebab mendunia itu cuba pujuk perancis beli sawit air liur dia menteri mendunia itu.. menteri kita halau keluar menteri india tak nak jumpa menteri kita ini tak ada siapa beli sawit kita ini, aku tengok indonesia cuba pujuk perancis supaya beli sawit dia dengan beli pesawit rafele, apa rancangan menteri malaysia pujuk india telah gagal malah halau keluar oleh india "memalukan betul malaysia ini, pm kita mulut lelupah kritik pasal kasmir kalau sokong kasmir lakukan secara diam2 cukup lah ini menyusahkan orang ��

      Zul Zulsewakereta ZulSewakereta Betapa ruginya Kuasa politik melayu yg lemah sekarang ni..

      Zack Caruso mereka bayar pakai kerupuk min Malaysia Military Power

      Hapus
    4. Lon dapat salam dari Myanmar dan Bangladesh...๐Ÿ˜

      Hapus
  11. Tahniah Australia, always ada, tak hutang, dan tak cakap kosong

    BalasHapus
    Balasan
    1. Nyet mamakmu mangkal omset turun y sampai 90%...kabarnya juga mamakmu kena tangkap satpol pp y??

      Wkwkwkkwwkwkkwwkkwkwkkwkkwwkwkkwkwkkwkwkwkkwkwkkwkwkkwkkwkwkwkwk

      Hapus