01 September 2020

Belanda Memproses Pesanan Radar Kapal TNI AL

01 September 2020

Radar surveillance Thales SMART-S Mk 2 (photo : Navy Recognition) 

Defense netizen dalam sepekan ini dihadapkan pada teka-teki tentang surat dari Kementerian Perdagangan Luar Negeri dan Kerjasama Pembangunan Belanda kepada Parlemen Belanda. Surat tertanggal 12 Juni 2020 berisi tentang pemberian informasi kepada Parlemen Belanda tentang penjualan senjata melebihi batas € 2.000.000,00 kepada Indonesia sebagaimana diamanatkan dalam Parliamentary Document 22 054, no. 181 maka transaksi ini wajib dilaporkan kepada Parlemen.

Dalam surat disebutkan bahwa perusahaan Belanda memperoleh izin pada Juni 2020 untuk melakukan ekspor sistem radar dan C3 ke Indonesia, kontrak ini termasuk perangkat lunak, perlengkapan, peralatan pengujian dan pengukuran, serta layanan terkait lainnya yang akan dipasang di atas kapal patroli TNI AL. Kapal tersebut digunakan untuk perlindungan dan pengawasan perairan teritorial dan zona ekonomi eksklusif.


Saat ini KRI yang menjalani program upgrade adalah korvet KRI Malahayati 362 dan fregat KRI Usman Harun 359. Lalu kapal patroli mana yang disebut dalam surat tersebut ? KRI Malahayati sudah selesai dan tinggal serah terima. Kapal tersebut adalah KRI Usman Harun,  kapal eks Nakhoda Ragam class yang dipesan Angkatan Laut Brunei namun berujung sengketa dengan galangan kapal pembuatnya yaitu BAE Systems sebelum kapal ini diserah-terimakan. Ketiga kapal ini akhirnya dibeli untuk dipergunakan oleh TNI AL.

Nakhoda Ragam class dipesan Brunei sebagai kapal Naval Offshore Patrol Vessel, kapal OPV memang diklasifikasikan sebagai Kapal Patroli, tugasnya untuk melakukan patroli di lepas pantai hingga pengawasan zone ekonomi eksklusif. Sebagai kapal OPV milik Angkatan Laut tentu saja kapal ini boleh dimuati dengan beragam rudal. Rudal permukaan-ke-udara (VLS-SAM) nya saja berjumlah 16, lebih banyak dari pada fregat kelas Martadinata yang hanya mempunyai 12 VLS SAM. Oleh karena itu ketika masuk ke jajaran armada TNI AL kapal dengan bobot 2.000 ton ini dikategorikan sebagai fregat ringan. Tidak salah juga jika Belanda tetap menganggap kapal ini sebagai kapal patroli. 


Dalam kontrak yang ditanda-tangani tanggal 10 Maret 2020 antara Kementerian Pertahanan dengan Thales-Len, lingkup upgrade KRI Usman Harun meliputi :
-penggantian CMS dengan Thales TACTICOS,
-penggantian radar surveillance dengan Thales SMART-S Mk2,
-penggantian radar dan fire control system dengan Thales STIR EO Mk2,
-penggantian radar ESM dengan Thales Vigile Mk2.

Dengan penggantian peralatan radar dan sistem C3 pada fregat ringan KRI Usman Harun 359 ini maka kapal ini akan mempunyai peralatan sensor yang sama dengan fregat Martadinata class dan mengambil dari satu sumber saja yaitu Thales.

Lingkup upgrade KRI Usman Harun 359 (image : Len)

Jane's juga mengungkapkan bahwa upgrade KRI Usman Harun juga akan dilakukan pada persenjataan kapal ini. Upgrade persenjataan ini akan dilakukan setelah upgrade combat system selesai. Pekerjaan yang akan dilakukan oleh MBDA dan Len ini akan meliputi :
-penggantian SAM dengan MBDA VL MICA,
-penggantian SSM dengan MBDA MM40 Exocet Block III, juga
-perbaikan meriam utama Oto Melara 76mm, dan
-perbaikan dua meriam 30mm MSI DS30M.

Terkecuali meriam sekunder 30mm, persenjataan KRI Usman Harun hasil upgrade ini akan sama dengan Martadinata class. Dengan demikian kedua kelas kapal ini akan mempunyai sistem sensor, dan sistem senjata yang sama sehingga akan memudahkan dalam logistik dan maintenance kedua tipe kapal ini.

Masih menurut Jane's setelah upgrade KRI Usman Harun 359 ini selesai, segera disusul dengan upgrade KRI Bung Tomo (357) and KRI John Lie (358), sebagai informasi pekerjaan upgrade KRI Usman Harun ini menghabiskan biaya USD 60 juta dan akan berlangsung hingga akhir 2023.

(Defense Studies)

208 komentar:

  1. Balasan
    1. ...PESAN Ane buat ente bro,

      " PKI dan Soekarnois jangan disama ratakan, karena keduanya ini BERBEDA "


























      ... Xixixixixixixi ๐Ÿ˜

      Hapus
    2. wkwkwkwk.....masih kepanasan
      PKI itu paling jago nyamar bahkan di zaman sukarno gembong PKI DN Aidit tulis buku aku pancasila yg sila perta nya Ketuhanan Yang Maha Esa YG SEKARANG MAU DI BABAT SAMA ANAK ANAK GERWANI JADI trisila

      Hapus
    3. Biaya upgradenya mehong juga yaa 60 jt dollar buat 1 kapal,
      3 kapal berarti 180 jt dollar,
      Uwow,
      Tinggal uji tembak kd maharajalela,
      Biar ada manfaatnya

      Hapus
    4. Mesti AL lupa iki
      Habis Malahayati yo Nala to di dandani...cemburu nanti mbak Nala ๐Ÿ˜

      Hapus
    5. Heh, ngawur, mbah kakung nala kok maleh dadi mbak nala to?

      Hapus
    6. @vita birahi setuju! #AntiDialogCebongKampret #CumaWaspada #PancasilaHargaMati

      Hapus
    7. Give away...emang malon melon ud merdeka...? Hahaha

      Hapus
  2. Negara mana nih yg tak mampu beli kapal bekas ?? ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    Abdul Aziz said they nearly got to procure the Nakhoda Ragam corvettes which were very similar to the Jebat class frigates. However due to budgetary reasons, the ex-Brunei corvettes went elsewhere, with reports suggesting that the three were by Indonesia. He said they were interested in acquiring vessels retired from other navies to ease the challenges but in the end it will depend the ships offered.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bung @mody, bukan kapal bekas/second, bung tomo klas itu kapal baru, belum dipakai sama sekali oleh Brunei. Tapi krn ada masalah antara Brunei dan BAE jadi nongkrong lama di fabriknya.
      ๐Ÿ˜Š

      Hapus
    2. Lebih tepatnya kapal baru harga second ๐Ÿ˜
      Malon ke pingin tapi tak de wang ๐Ÿ˜‚

      Hapus
    3. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    4. Kalo di Olshop istilahnya "Brand New Out Box" ๐Ÿ˜

      Hapus
    5. Yoo tetep lawasan mas.....yokuwi SEWACO ne sing nganggur nganti 10 tahun tanpo nate diupgrade sistim elektronika dan software, malah rudale barang melu dipekir

      Hapus
    6. Malon cuma ngences kapal ini di beli indo ๐Ÿ˜

      Hapus
    7. Nyoii bung tupez malon cuman boleh ngencessss,,,,sewa heli pon tak mampu ๐Ÿคค๐Ÿคง๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    8. Oiya betul, ini bs dibilang kapal baru tapi harga second

      Hapus
  3. Biaya upgrade Radar doang satu biji kapal dapet 2 pesawat JF17 Sulfur nih.

    Ternyata mahal ya alutsista kapal itu ?
    ๐Ÿ˜ƒ

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bukan hanya radar mas, tapi 1 paket meliputi: surveilan radar. FCR, CMS, R-ESM

      Hapus
  4. Sayang future flagship TNI-AL bakal menggunakan Terma bukan Thales ๐Ÿ˜ช

    BalasHapus
    Balasan
    1. Iyaa betul, Iver seharusnya jg Thales, jadi seragam, SAM lebih cocok Aster daripada MICA

      Hapus
    2. Padahal indo punya yo radar Smart B(OGOR)

      Kalau belanda punya radar Smart L(ONDO)
      Kenapa malah pakai Termos jelas2 lebih enak Tales.
      ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Hapus
    3. semua akan sama pada waktunya,,,!

      Hapus
    4. Kalau ada saingan pasar yang nawarin kemampuan lebih harga bersaing kenapa enggak, toh Terma juga bagus. Malah bagusan kalau ada 2 vendor yang bersaing, bisa pamer mutu masing" mana yang terbaik.

      Hapus
    5. Ya masalahnya infonya Kemhan pilih solusi dari Terma karena budget yang terbatas bukan karena kemampuan / mutu lebih baik.

      Hapus
  5. Seharusnya langsung Bung Tomo dan John Lie sekalian.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Gantianlah bung...
      Kalau semuanya langsung di upgrade. Nanti yang bertugas patroli dilaut siapa???

      Hapus
  6. Memang indo cocok nya pakai Thales bogor ๐Ÿ˜

    BalasHapus
  7. KD.SALAH POTONG JUGA ADA RADAR PAKAI TIGA BALON KUNING

    BalasHapus
    Balasan
    1. ...radar E'ek

















      ... Xixixixixixixi ๐Ÿ˜

      Hapus
    2. Radar BK ( Balon Kuning)
      Range detection 1000 km
      Made in Bullshit Shipyard Malon
      ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Hapus
  8. Balasan
    1. Om, itu FCR STIR EO cuman buat Otmelara kah? Ato dipakai sama MICA?

      Hapus
    2. Ato gini aja, MICA itu fire controlnya pakai radar apa? ๐Ÿคฃ

      Hapus
    3. MICA dan semua rudal yg pake active speaker cukup dipasok update koordinat data sasaran oleh radar 3D (smart S), tanpa perlu bantuan dr FCR......tapi menurutku ini hanya berlaku untuk menghadapi rudal tipe sub-sonic.

      Berbeda lagi ketika yg dihadapi adalah rudal supersonic, maka rudal beractive speaker tetep butuh update data sasaran yg lebih tinggi/cepat .....tiap satu detik sekali atau yg lebih cepat lagi (dengan panduan FCR yg bisa memberikan continous wave update), dan dalam hal ini radar Smart-S sdh tidak bisa mengimbangi krn kecepatan putarnya kurang dari 60 rotasi/detik

      Hapus
    4. Radar Smart-S selalu berputar dg kecepatan rotasi kurang dr 60 rotasi/detik.....tapi kalo FCR (Stir-EO) bisa berhenti berputar dan fokus "mantengin" posisi sasaran dari waktu ke waktu

      Hapus
    5. Kecepatan rotasi radar smart S: 27 rpm dan 13,5 rpm

      Hapus
    6. Radar akan berhenti berputar bila ada cewek bahenolll ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Kabooorrrr ๐Ÿƒ‍♂️๐Ÿƒ‍♂️๐Ÿƒ‍♂️๐Ÿƒ‍♂️

      Hapus
    7. Ok ok, soalnya ESSM punya FCR sendiri. Yang iluminasi2 iku loh ๐Ÿคฃ

      Hapus
    8. Mulai genit dia ☝️......kah, kah, kah

      Hapus
    9. Oh atau rotasi yang lambat itu diatasi sama 4 face fixed radar ya om ๐Ÿค”

      Hapus
  9. Bung Tomo Class
    Martadinata Class
    Iver Class

    Lanjutken!

    BalasHapus
  10. Komentar ini telah di hapus oleh istri ke 2

    BalasHapus
  11. Komentar ini telah dihapus oleh Anya GeraldinE

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ojo di sebut toh mantan ku..
      Ra iso move on ak ๐Ÿ˜†

      Hapus
    2. ... Xixixixixixixi ๐Ÿ˜

      Hapus
    3. Tadiiiii.....hp ne neng anya dipegang ama penata riasnya yg kemayu itu mas tupez, xixixixixi

      Hapus
  12. kalau ada satu dua beruk menanjung mau komen di persilakan waktu dan kolom komentarnya

    BalasHapus
  13. Mahal betol upgradenya ... padahal LCS yang kami tawarkan itu FRE atau PERCUMA.. selain hull .. nanti kami akan hibahkan juga berbagai macam radar, mesin etc yang siap install ketika hull siap ...Kapal yang kami tawarkan juga lebih besar sizenya (3100 Ton) .. jauh lebih menggerunkan dibandingkan Martadinata ataupun Bung Tomo Class.. Bahkan hanta dengan USD60 million .. anda akan mendapatkan FRigate Gowng baru 3100 Ton yang jauh lebih menggerunkan dan menakutkan lawan ..

    Mohon cepat diindak-lanjuti segera kerana kam nak mengosongkan dan mengeluarkan LCS dan limbangan BNS secepatnya kerana kami sekarang sedang fokus memperluas dan memperbaharui semua machine yang ada disana untuk menyokong datangnya frigate Belharra Class yang baru dari France ...

    BRAVO TNI-AL .. SALAM MERDEKA DARI GENTING HIGHLAND SELANGOR

    BalasHapus
    Balasan
    1. Gowind pon failure nak Belhara? Lawa jer ๐Ÿคฃ

      Hapus
    2. Haduh di potong2 je LCS tu besi nya jual per kilo ๐Ÿ˜

      Hapus
    3. Mahal itu hanya bagi negara miskin.
      Sebagai negara paling besar di kawasan paling kaya sumber daya alam di dunia kita indonesia masih akan menyediakan (1000) kali lipat dari itu.
      dan jangan kejang kejang klo kita juga menginginkan banyak kapal class iver beropasi menjaga kedaulatan.
      Salam balon kuning.

      Hapus
    4. SELANGOR = SELALU LONGOR..

      LONGOR bahasa Melayu yg artinya BODOH, TOLOL

      ๐Ÿ˜๐Ÿ˜†๐Ÿ˜…๐Ÿคญ

      Hapus
    5. Tjukup, klian simpan aja sendiri tu maharojolele.....tjandi hambalang kami sudah punya dan tjukup satoe ini sahaja.

      Lebih baik kalian abadikan saja kapal besar itu sebagai pengingat buat anak cucu kalian........betapa bodoh dan.korupnya nenek moyang mereka

      Hapus
    6. Kacian blagu songong, sewa heli pon tak mampu,,,akan dan akan, cancel dan cancel, di tamatkan dan ditamatkan,,,ish miskin ๐Ÿคง๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    7. Besi Burok tak Cecah air... Kah.. Kahn.. Kau buat monumen saja.. Di semenanjung.. Kah.. Kah. ... Jgn lupa kasih balon kuning...

      ๐Ÿฏ๐Ÿฏ๐Ÿฏ๐Ÿฏ

      Hapus
    8. ...
      Nampak JELAS sekali.....
      bahwa malaSyia sudah PUTUS-ASA.
      Wkwkwkwkwk....

      malaSyia sudah KiBARkan bendera-PUTiH....
      Tanda TiDAK sanggup lagi me-manage Industri-Pertahanan...!!!

      Saran saya....
      Yang di-jual adalah BNS (Boustead Naval Shipyard) malaysia...!!!
      Semua aset BNS di-JUAL SAJA..!!!

      Bukan masalah finansial kalian....,
      melainkan OTAK kalian malaysia yang LONGOR dan TOLOL... TiDAK mampu berfikir yang berat-berat.
      BwaHahahahaa....
      Wakekekek....wkwkwk....

      Hapus
    9. Lbh mahal kapal LCs yg tak cecah aer..krn ketiadaan ilmu para BNS
      Yg msih minim pengalaman

      Hapus
  14. Radar malonsia buat deteksi haiwan macam rabbit dan ayam. Untuk dijadikan lauk pendamping nasi lemak. Karena ATM suka makan dan tidoo ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
  15. Nakhoda Ragam class dipesan Brunei sebagai kapal Naval Offshore Patrol Vessel, kapal OPV memang diklasifikasikan sebagai Kapal Patroli, tugasnya untuk melakukan patroli di lepas pantai hingga pengawasan zone ekonomi eksklusif.

    --------------------------

    min, brunei mencari kapal OPV sedjati.
    rata2 kapal OPV py enduran lama dan jarak belayar yg jauh.
    biasanya persenjataannya dan sensor, tidak segahar dan selengkap kapal kelas korvet ato frigat.

    namun kenyataannya bae menang tender dgn basisnya diambil dari f-2000 yg bukan OPV murni.

    keluarga basis f-2000 pertama ituw kelas lekiu py tetangga kesayangan kita, gred a kw.
    dinegeri tersebut kapal ini masuk klasifikasi frigat haha!๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    konon, brunei batalin kontrak kerna merasa pesan kapal opv bukan kapal kombatan utama.
    kapal ini terlaluw powerful dibanding kapal opv pada umumnya.

    dan mrk(brunei) kekurangan personil terlatih utk mengoperasionalkan kapal opv rasa frigat tersebut.

    banyangin jaman itu, mana ada opv yang mampu melaksanakan perang 3 dimensi: udara, permukaan laut dan bawah laut.

    jaman dulu, nahkoda ragam adalah satu2nya opv yg pake VLS dan TORPEDO diduniya haha!๐Ÿฅณ๐Ÿฅณ๐Ÿฅณ

    kerna kapal kelas nahkoda ragam terlaluw over spek, maka butuh tambahan biaya pelatihan dan waktu cukup lama lagi utk melatih kru2 brunei.
    utk kapal yg dilengkapi, radar 3D, sonar dsb, sangat butuh banyak kru sedangkan angkatan laut brunei, personilnya aja dibawah 800 org gaesz haha!๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰

    1 kapal butuh 85-90 kru.
    kapal ada 3. laluw ditambah kru serep
    wah kapal aja uda 75% total anggota angkatan laut brunei.
    ntar kapal2 laen ama kru darat kagak ada operatornya haha!๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    kerna spek kelas nahkoda ragam bisa ke OPV dan frigat. dikita kelas ini dinamakan MRLF->multi role light frigate okeh oceh๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ

    BalasHapus
    Balasan
    1. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    2. tambahan: menurut kumendan kri bung tomo, salah satuw "CIRI" kapal OPV adalah, sanggup mengoperasikan kapal bot rhib dalam keadaan kapal berjalan.

      apgred/retrofit kapal kelas bung tomo kelak, sepertinya akan mengembalikan marwah kapal ini, dari kapal setengah opv menjadi full kombatan jaman now.

      kerna kapal kelas bung tomo kelak akan mampu berperang tidak hanya 3 dimensi, namun 4 dimensi, seperti kri paling ganteng se-kawasan KRI REM hore haha!๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช

      Hapus
    3. Pesanan Brunei over Spek.
      Krunya buat calon pengawak kapal gak siap belum ada pengalaman terlalu canggih.

      Malon penggolongan kapal asal2 an je kapal dengan meriam 57mm pun di bilang Real Frigat.
      Biar nanti di bilang banyak jumlah frigatnya ๐Ÿ˜

      Hapus
    4. Lengkap sekali bung palu terus hubungannya dengan malon apa?๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    5. hubungannya sama2 kapal buatan BAE, dari kelas F-2000 om jack.

      ama lanjutan critanya ada dbawah om haha!๐Ÿคญ๐Ÿคญ๐Ÿคญ

      Hapus
    6. Wow, om@palu, benar2 mencerahkan. Bikin jiran kuciwa berat.
      Indo dapat Kapal bagus harga teman.
      ๐Ÿ˜Š

      Hapus
    7. nyoihh om tupz,
      ibarat biasa ronda pake fentungan trus tiba2 disuru pake EMBITI haha!๐Ÿฅณ๐Ÿฅณ๐Ÿฅณ

      Hapus
    8. Waauh..mantap penjelasanya om pal..๐Ÿ‘berbagu ilmu/pengetahuan

      Hapus
  16. Dibelakangnya ada SMART-L ama Goalkeeper nongkrong ๐Ÿ˜

    BalasHapus
  17. Komentar ini telah dihapus oleh Neng Jihan Audy ( si Manis )

    BalasHapus
    Balasan
    1. ...Mas Smile, Mbah GONO dan bro Raden S, joget yuck

      ๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡

      https://youtu.be/pIVdoV-F_W8






















      ... Xixixixixixixi ๐Ÿ˜

      Hapus
    2. Bojo siapa yg dipamer ya??? Goyang terussss ๐Ÿคง๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    3. ...Mas Smile pamer Anya Geraldine yang baru PUTUS




















      ... Xixixixixixixi ๐Ÿ˜

      Hapus
    4. Padahal hp ne anya geraldine tadi dipegang sama penata riasnya yg gemulai itu jer......

      Hapus
    5. ...nopo ra disilih disit, hpne Mas'e ?


















      ... Xixixixixixixi ๐Ÿ˜

      Hapus
  18. Malon cuman boleh ngencesssss,,,pur,,,purrr,,,kagak ngetrol lg pur???? ๐Ÿค”๐Ÿคง๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
  19. sementara kapal kelas f-2000 buatan bae system milik kita di APGRED total/RETROFIT.
    radar 3D
    CMS TAKTIKOS
    rudal baruw, rudal anti kapal dan rudal hanud

    eehh sodaranya disebelah, habis di protolin haha!๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

    masa KL tega bner, kapal kombatan utama yg dulu dibangga2 in, malah di DONGRED jadi LOGRED.
    kerna,
    radar berubah dari 3D->2D,
    CMS-dari buatan britis ke INDIHE
    rudal,-> dah lapur, TAKDE GANTI

    mana cuman 2 bijik. kesian amat LEMAH.

    sementara KAPAL GOWING, segra DITAMATKAN tanpa sentuh air hore haha!๐Ÿคญ๐Ÿคญ๐Ÿคญ

    BalasHapus
  20. Balasan
    1. Pusing kenapa, kagak ada beli rudal ya???? Ya udah bikin dr petasan aja rudalnya ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    2. Pusing.........di combatrine aja bang, keh,keh,keh

      Hapus
    3. nich fisank ๐ŸŒ๐ŸŒ๐ŸŒ buat nimpuk warganyet KL dibawah ente, dijamin pusing hilang haha!๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

      Hapus
    4. Tiga binik gugat pisah
      Padahal binik ke4 hamil besar,..

      Hapus
    5. Itu artinya ketiga bini abang tu dah dapat hidayah.....

      Hapus
    6. Berarti pelet nya perlu diupgrade. Udah mulai luntur tuh

      Hapus
    7. Katanya rudalnya shorad
      Kapan diganti rudal Destro
      Biar terasa efecnya,..๐Ÿ˜“

      Hapus
  21. DUTCH ALWAYS KNOW IT THAT INDONS ARE EXSPERT IN MONITORING BIRDS, PIGEONS, EAGLES, BATS, INSECTS, OWLS, FLAMINGGO AND BUTTERFLIES ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    ๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด

    BalasHapus
    Balasan
    1. Opkos .......dan tiap kapal perang kami melintas di selat malaka dan perbatasan di nunukan, entah kenapa yg tampil dilayar radar kami bukan kapal atau pesawat terbang, tapi kawanan kalong, kampret, beruk dan kukang, kah,kah,kah

      Hapus
    2. Yg tampak di radar hanya ikan terbang dan kapal nelayan RI disepadan tak nampak kapal MMEA pun mereka sedar takda minyak buat berlayar lbh baik lanjut ngopi kat kedai

      Hapus
    3. Sadis.... wkwkwkwk ๐Ÿ˜€

      Hapus
  22. Makin semangat aja kita menjaga teritori laut kita,, semua planning msh on de track,, lanjutkan!

    BalasHapus
  23. India has always known that Malaysia is stupid and easy to fool

    #malon_idiot ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
     

    BalasHapus
    Balasan
    1. ... Xixixixixixixi ๐Ÿ˜

      Hapus
    2. Kohkohkoh..., Mki pun di pinjam tuk parade bareng MKM. Tolol ๐Ÿ˜๐ŸŽˆ๐Ÿ‘‹๐ŸŽˆ

      Hapus
  24. Aku bangga jadi anak PKI , orang y ada di DPR ,si Ribka Tjiptaning

    BalasHapus
    Balasan
    1. namanya anak om daruw,
      cuman situw doank ngutang di WARTEG BAharI MENTENG atas uda 3 bulan BANGGA! haha!๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

      Hapus
    2. Perjuangan ku lebih mudah karena mengusir penjajah,tapi perjuanganmu akan lebih sulit karena melawan bangsa sendiri
      _______________________________

      ~Ir.soekarno



      Beliau memprediksi bahwa islam akan berperang melawan komunisme..beliau(ir.soekarno) menunurunkan "hal" itu ke anak cucunya tapi,beliau tau akan ada pertumpahan darah antara islam..dan komunisme..

      Tidak ada tempat untuk komunis!!
      (Tapi saya khawatir karena DPR di kuasai mereka)
      Tjiptaning bilang kalau dia bangga jadi PKI..

      Kalau perang pecah Di LCS indonesia akan melemah karena pemberontak PKI..mengerikan


      Tidak ada tempat untuk komunis di indonesia


      Tapi saya tidak membenci ir.soekarno..karena beliau adalah sosok yang sangat saya banggakan..but...ah sudahlah

      Hapus
    3. Jagoan puisi silakan, tapi bayar dulu utang di warteg, catatan hutang masih ada di mbakayune๐Ÿ˜€

      Hapus
  25. @Putrajaya
    Kapal model Kit scale 1:1 KD.SALAH POTONG CLASS..itu belum boleh disebut Kapal..karena belum pernah cecah air๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿ˜…

    Jual sebagai besi buruk/bekas saja per Kg berapa..??๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜†๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜†๐Ÿ˜›๐Ÿค‘๐Ÿค‘

    BalasHapus
    Balasan
    1. Haji Syukri Madura cs siap tampung dgn price yg menggiurkan, untuk orang tengah dapat 25 persen....๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘

      Hapus
  26. Om, bgmn dg rencana akuisisi Iver? Kapan PT PAL mulai proses pembangunan nya? Lalu, apakah PKR REM Class akan segera ditambah? PKR 3, 4, 5, dstnya?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Belum ada kabar...
      Skrg pembelian alutsista diusahakan rahasia walaupun pasti ada bocornya.

      PT.PAL lagi ngerjain
      3 unit KCR 60.
      1 unit kapal BRS.

      Hapus
    2. Semoga 3 unit KCR60 bentuknya sama dengan KRI REM.

      Hapus
    3. Iver jadi di akuisisi. Rencananya 4unit iver yg di akuisisi.

      http://garudamiliter.blogspot.com/2020/06/fregat-iver-class-indonesia-akan.html?m=1

      Hapus
    4. https://www.indomiliter.com/terma-terpilih-sebagai-pemasok-combat-management-system-dan-sistem-radar-di-frigat-iver-huitfeldt-class/comment-page-1/

      Hapus
  27. Lalu utk Bremen Class apakah sdh ada kepastian Menhan akan mengakuisisinya? Dan rencana kapal latih utk para Kadet TNI AL apakah sdh ada info, Om?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Pembelian alut second semuanya masih abu2...blm ada yg jelas.

      Hapus
    2. "Ketimbang abu-abu, aku pilih sing putih kakang.......cicicicici"

      https://youtu.be/k9YJ67Ix39A

      Hapus
    3. Mesti yutup nya nie bubu trap ๐Ÿ˜
      Ndak mo kepancing ak mbah ๐Ÿ˜‚

      Hapus
  28. If nothing change, Indonesia-France WGs expected will commence this month. French OEMs will send their experts to Jakarta. In terms of fighter aircraft WG, will Dassault Aviation be able to disrupt Lockheed Martin market in Indonesia in years to come? They're doing it in Greece.

    BalasHapus
  29. If nothing change, Indonesia-France WGs expected will commence this month. French OEMs will send their experts to Jakarta. In terms of fighter aircraft WG, will Dassault Aviation be able to disrupt Lockheed Martin market in Indonesia in years to come? They're doing it in Greece.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Apakah pertanda datangnya Dassault Rafale di Indonesia. Kita tunggu kelanjutannya.

      Hapus
    2. Hono coroko, doto sowolo......becak roda telu, mbah gono macak, golek rondo ayu

      Hapus
    3. Yunani beli 10 rafale gratis 8 rafale bekas��

      Klo kita beli 2 skuadron rafale aja gratis exocet gak ya

      Hapus
    4. Kalo saya mau nya gratis rudal Meteor. Atau Caesar boleh lah. ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜

      Hapus
    5. Yaa bgus juga tuh rudal meteor atau Caesar

      Hapus
  30. Bila Enjjiner BNS yg minim ilmu bina kapal..mahal mahal tp..������

    BalasHapus
  31. ...
    Nampak JELAS sekali.....
    bahwa malaSyia sudah PUTUS-ASA.
    Wkwkwkwkwk....

    malaSyia sudah KiBARkan bendera-PUTiH....
    Tanda TiDAK sanggup lagi me-manage Industri-Pertahanan...!!!

    Saran saya....
    Yang di-jual adalah BNS (Boustead Naval Shipyard) malaysia...!!!
    Semua aset BNS di-JUAL SAJA..!!!

    Bukan masalah finansial kalian....,
    melainkan OTAK kalian malaysia yang LONGOR dan TOLOL... TiDAK mampu berfikir yang berat-berat.
    BwaHahahahaa....
    Wakekekek....wkwkwk....
    ___________________________

    Putrajaya1 September 2020 17.21

    Mahal betol upgradenya ... padahal LCS yang kami tawarkan itu FRE atau PERCUMA.. selain hull .. nanti kami akan.......

    BalasHapus
  32. Ada berapa ya flatform vessel yg gak sampe jadi di semua galangan kapal di seluruh dunia. Kalau memungkinkan kita beli aja buat kejar kuantiti target 2024. Yang aku tahu ada 6 di tetangga kesayangan. Ada tahu yg lainnya gak? Komen di bawah..,๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
    Balasan
    1. LCS Lapok.. BESI burok.. Itu pun yg sdh nonggol baru 1 je.. X cecah air pun.. Keh.. Keh.. Keh.. Siap di scrap..

      ๐Ÿฏ๐Ÿฏ๐Ÿฏ

      Hapus
  33. Jakarta, CNBC Indonesia - PT PAL Indonesia (Persero) masih menutup rapat rencana pengembangan pembangunan kapal selam fase 4 hingga 6 setelah mendapat penyertaan modal negara (PMN) sebesar 1,3 triliun dari pemerintah. Kucuran dana itu tercantum pada buku Nota Keuangan Beserta RAPBN 2021.


    Kepala Departemen Humas PT PAL Indonesia (Persero) Utario Esna Putra mengungkapkan kerahasiaan dalam kapal selam adalah informasi negara yang sangat dijaga. Pasalnya, ini berkaitan dengan kekuatan pertahanan militer Indonesia. PT PAL sudah membangun 1 dari 3 kapal selam yang dipesan Indonesia, dua kapal selam telah diproduksi di Korsel.

    "Info yang berkaitan dengan ini sangat strategis. Terkait rencana pengembangan juga belum bisa disampaikan, karena khawatir jika infonya menyebar lalu dari pihak misal negara lain mencari tahu lebih detil maka bisa bocor," kata Utario kepada CNBC Indonesia, Senin (31/8).

    KrI alugoro delivery akhir tahun 2020

    BalasHapus
    Balasan
    1. ...
      Terkait pengadaan modul AIP mungkin...?

      Khawatir di-sabotase embargo oleh oknum negara-negara tertentu....
      Mengingat komponen-komponen penting high-tech itu hanya sedikit negara yang mampu produksi-nya.... dan saling kontrol informasi antar masing-masing negara tersebut dengan ketat.

      Mmmm....
      Sumber informasi militer selain SiPRi.... itu apa saja ya Bapak-bapak...?

      Hapus
    2. Bukan, karena AIP dibeli dr Israel. Kaboorre

      Hapus
  34. Tanya. Lalu radar bekasnya KRI USH mau di kemanaaiin yah? Bisakah radar2 itu , dr 3 kapal, dipasang di LPD /LST lokal kita???? Masi beroperasi toh???

    Ngomong tentang radar, radarnya EUROFIGHTER, perusahaan Jerman mau nganti EUROFIGHTER ke AESA.
    Udah pak bowo beli EX AUSTRIAnya EUROFIGHTER.

    https://youtu.be/zV2L7wvSnt0

    BalasHapus
    Balasan
    1. Iyo....iku eurofighter tranche sing enom sing iso diupgrade radare dadi aesa, ning yen sing tranche 1 bekasan austria gak cucuk ragate mas

      Hapus
    2. Ya nanti kalau radar ex nya di pasang buat kapal lain..kalau masih bagus loh ya.

      Eurofighternya basic malah gak ada Piratesnya/IRST...pasti lebih mahal biaya upgradenya...
      Walaupun di kasih gratis.

      Hapus
  35. Ini baru corpet gaul. Gotongannya lebih banyak dari REM class.. ๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘

    BalasHapus
  36. ...Vita Birahi [ Senapan tembak Alien ] planet klingon1 September 2020 18.49
    ganti ganti akun lu nyet @strike V .....wkwkwk nampol muka sendiri bilangin tuh junjungan lu jokowi yg anak dan mantu nya ikut pilkada gak ada sejarah nya anak presiden ikut pilkada waktu bapak nya masih menjabat....wkwkwk

    --------------->

    ๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†

    KAMPRET borokokok ini menyangka Ane adalah @Strike V























    ... Xixixixixixixi ๐Ÿ˜

    BalasHapus
    Balasan
    1. ...padahal 2 orang yang BERBEDA























      ... Xixixixixixixi ๐Ÿ˜

      Hapus
  37. Pur...pur...pur waria mana yah??oo...katanya pur waria lagi pasang...baling2 maharajalela sekalian jajanin pantatnya....hahahaha....
    Sini purrr...muka mu tempel pantat saya saya kasi uang 2ribu....beli jajan.hahahah

    BalasHapus
  38. Tumben dino iki penyerapan komene isih adoh seko ekspektasi......yen nggene iki sing marahi perputaran ekonomi, utamane poro penjual puksa ora muter, duh-duh

    BalasHapus
  39. https://www.beritasatu.com/iman-rahman-cahyadi/nasional/671211/kasus-korupsi-pt-di-kpk-periksa-mantan-petinggi-polri

    Ini yg bikin alutsista macet..bochor..bochor..

    BalasHapus
  40. Balasan
    1. Masiyo, aku wes suwe dadi forumer neng kene isih dikiro robot .......haedeuuu

      Hapus
    2. Hiburan disek BossQu
      Aja stress....

      https://youtu.be/7rOigEmpVFI

      Hapus
    3. Laaa aku juga sama mas@hari
      Dari pagi aku dikiro robot...

      Hapus
    4. Woooo....yoo, yooo akeh tunggale yen ngono cicicicie

      Hapus
    5. Demen aku cuk...
      Betaaah tapi takut dosa

      Hapus
  41. HORE .. MULAI BESOK INDON DIHARAMKAN ATAU DILARANG MASUK MALAYSIA ..

    Malaysia ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ Bans Entry of Indian ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ณ, Indonesian ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ, Philippines ๐Ÿ‡ต๐Ÿ‡ญ Citizens.
    Malaysia will block citizens of India, Indonesia and the Philippines from entering the country starting Monday due to #COVID19 concerns. The ban will include visitors with long-term passes, students, expatriates, and permanent residents.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Haneh, pusat judi genting hiland sepi pemasukan bro ...

      Hapus
    2. Takut teruk negara mu ya haha.
      Negara zionis

      Hapus
    3. Malays covid epicentrum. Wajar harus blokir diri..๐Ÿ˜‚

      Hapus
    4. Hahha..media dan kerajaan pandai bodohi rakyatnya tipu2

      Hapus
    5. Sopo yg mau ke malasia.
      Mending ak ke BALI daripada ke KL...liat ciwey2 bule ๐Ÿ˜

      Hapus
  42. INDOGNESIAL SHOULD ALSO IMPROVE THEIR HOMEGROWN "TONG-TONG 400HP PISTON TYPE ENGINE" AND ITS ALREADY TOO OBSOLETE.

    ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
    ๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด

    BalasHapus
  43. "Nha iki aku paling demen nonton video @welder_tasik ....opo ono sing kenal yo lur?"

    https://youtu.be/Q_fJeyRbsdo

    BalasHapus
    Balasan
    1. Mau buat pintu henderson kah mas?

      Hapus
    2. Gak mas.....jane aku gor mancing ae, kepingin ngerti sopo ae neng kene sing demen nonton resensi video ku

      Hapus
  44. Wakakak.. Malays dah tak nak lawan ke.. Sadar dah jadi darul miskin ke... Wkwkwk..๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    BalasHapus
  45. Nak tanya boleh??๐Ÿ˜. Malaysia merdeka?, merdeka dari siapa? Mana naskah proklamasi kemerdekaan? Malaysia perang melawan penjajah mana? Siapa saja pahlawan kemerdekaan malaysia? Sila jawab jujur beruk malays..๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚


    ๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด
    ๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„

    BalasHapus
  46. Sejarah melayu yg di sembunyikan malays..๐Ÿ˜

    https://youtu.be/4kKIUHpkgAc

    Sila tengok malon ruk..๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚


    ๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด๐Ÿ”ด
    ๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„

    BalasHapus
  47. Merdeka giveaway ya?
    ���������� malon bangsa paranoid

    BalasHapus
  48. Mana orang malon bisa jwab gk brani jawab ditanya pun tak tau iyalah media di kekang kerajaan antah berantah.

    Apa malom sudah demokrasi

    BalasHapus
  49. Kenapa TNI AL blm memaksimalkan industri perkapalan swasta ya? Jd tdk melulu PT PAL yg mendapatkan proyek kapal2 besar. Jg bisa alih teknologi ke industri perkapalan swasta. Mengingat PT PAL jg sdh full capacity.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sudah banyak mas galangan swasta yg di libatkan buat kapal...malahan pesanannya bukan hanya untuk AL saja...Mulai dari Bakamla,Basarnas,& lembaga lainnya banyak.

      Hapus
  50. Spt kita sdh ketahui bersama bahwa Tesco dan DRU sdh menampilan maket kapal OPV atau Corvet type.

    BalasHapus
  51. Sekalian beli aja frigate belanda van amsteel dan van speijk yg produksi th. 1995 an radarnya hampir sama dengan yg dipakai marthadinata cuma versi 1.8 yg akan dekomosioner th. 2023 untuk IRP kalo kurang yg sejenis milip Belgia frigate leopold I dan Louis Marie sambil nunggu Iver Jadi....

    BalasHapus
  52. 31 ogos 1957 kan semenanjung yg dapat HIBAH Merdeka....Sabah dan Serawak baru tahun 1963 Merdeka dan jadinpersekutuan...jangan lupa Malon bayar sewa ke Kesultanan Sulu.

    Melayu bumiputra semenanjung..tidak pernah berperang untuk memperluas wilayah..itu kerjaannya majikan malon si penjajah british lah..

    ๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿ˜… Salam dari Parameswara Sultan Iskansarsyah ke 1....asli wong Palembang....

    BalasHapus
  53. Unknown 1 September 2020 17.27
    SELANGOR = SELALU LONGOR..

    ==!!!!====

    Kedah = Kere Daaah....��������

    BalasHapus
  54. Malaysia Military Power
    18 hrs ·

    Pemimpin Malaysia ni berapa generasi dah bertukar ganti. Tapi incompetent, nak bina kapal perang pun tak reti. Songlap duit reti pulak. Bila agaknya negara kita ni nak jadi bagus. Dulu penuh harapan rakyat Malaysia bersatu tukar kerajaan. Dapat khinzir jugak. Menyonglap jugak.

    Apehal agaknya.

    Nanti kata lah election kan. Kena pilih khinzir kacuk katak jugak.

    Kami rakyat dah bosan sebenarnya dengan kedunguan ahli politik ni.

    Sapa setuju ketik like.

    Bilis

    MMP


    Khairul Bahari lagi Kari nanti semua army kena infaq Kat menteri wat beli Merc,Kik Kik kik

    Adila Sweetly Zul Faizal bila la kerajaan pusat nk bg duit royalti minyak Kelantan...? Semua kerja tergendala...
    Byk diguna sgt utk kemajuan kerajaan pusat...mmm

    Zul Faizal Kita dok kata mendonia rasuah kuat tapi tengok dlm bab pertahanan industri mereka jauh ke depan. Pesawat, kapal frigat, kapal selam boleh pasang sendiri dalam negara. Kita?

    Addy Hashim Bina kapal tu dah macam satu industri...kena ada banyak vendor dan supplier...kalau tak de tu semua lagi mana boleh buat...

    Abdullah Ahmad Buat projek utk songlap duit aje.. pohpalleh wei.. semua menda xreti nak buat...

    Khairul Helmi Hashim Bunyi kecewa je. Hahaha.
    Benda2 ketenteraan ni mana boleh siasat. Mana boleh pertikai kontrak.
    Rahsia negara. Hahaha.

    Ayie Azzahari Bab pertahanan naik la sapa pn.. x dak apa pn.. nk tnggu badjet 2021 je ni nk tgk brapa % lg pengurangan utk MINDEF

    Ho Li Fak Masalahnya menteri2 di Malaysia ni x kira dulu ke lps tu tukar fuckatan lagi lah x guna tu mmg x berminat soal pertahanan sedangkan negara jiran lain berlumba untuk menambah aset baru .dengan ancaman China yang ceroboh perairan negara kita dengan lanun di Sabah dan yang terbaru negara Pinoy nak tuntut Sabah baru pakai FA 50 dah rasa mcm pakai f22 punya lagak .ingat dengan diplomasi semua blh settle ka

    Lulu Ong Memang setuju, saya hampir kecewa malaysia politik, tak ada demokrasi pun
    Honestly, bidang industri pertahanan maju hanya bawah tun mahatir (dulu punya) & Najib (semasa dia adalah menteri pertahanan).....
    Boleh tengok MBT, LCS, drone, FNSS....
    Skrg...haiz.....

    Razaleigh Ahmad Juhari Bungkin
    The Royal Malaysian Navy Second Generation Patrol Vessel (SGPV), also referred to as Littoral combat ships (LCS) are a class of six stealth frigates currently being built in Malaysia by Boustead (BHIC) based on DCNS Gowind 2500 design. Construction of the first vessel of the class started at the end of 2014 with a delivery expected for 2017 or 2018. Based on a corvette design, the Gowind LCS are considered frigates because of their increase size and displacement and will bring a significant capability step to the Royal Malaysian Navy.
    Sapa berani tanya BHIC or LTAT, kenapa jadik mcm nie? Since 2014 tak siap-siap!!!

    Razaleigh Ahmad On 5 October 2014, RMN chief Admiral Aziz told IHS Jane's that construction of the first of the six ships had started at the BHIC facilities in Lumut, and reiterating a 2019 delivery date for the first ship and the remaining five ships delivered at six-month intervals thereafter. It also stated that RMN's current planning schedule called for sea trials of the first ship to be carried out in 2018 and operational entry in 2019.
    Start tahun 2011 - projek LCS nie - suppose by 2019 dah delivered dah... but tak siap...hmmm... salah kat mn nie....sapa tau bab Procurement Kapal?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hapus
      Jewawut1 September 2020 16.37

      Mohd Herwafi Ali Dh lah bajet pertahann ciput... Beli aset lak byk kelaut... Mmg hampeh...

      Wajik Tokwan kesimpulan - kertas toilet + maharajalawak

      Syaiful Hakim Tidak adil menyalahkan contractor semata2, pasti ada juga

      Razaleigh Ahmad The Maharaja Lela-class frigates (before known as Second Generation Patrol Vessel (SGPV) or Littoral combat ships (LCS)) is a class of six stealth frigates being built for the Royal Malaysian Navy (RMN). The ships are based on an enlarged version of the Gowind-class corvette, designed by DCNS of France. The contract has been finalised and it has been decided that all six ships will be built by local shipbuilder Boustead Heavy Industries Corporation (BHIC) for the RMN at a ceiling price of RM9 billion (US$2.8 billion), starting from 2015. The ships will be 111 meters long with a displacement of 3,100 tonnes.
      Soalan: Siapa pemilihan BHIC? - Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) - scandal sapa nie? Start tahun 2015....tak siap-siap lagi nie?

      Wajik Tokwan Dari kelas kedah sampai ke lcs....cukup menyakitkan hati

      Shahfizal Shah Caracal rancang 24 yg dapat 12.. Hakk tuiihhkesalahan dari pihak mindef dan consultant.

      Tunggu hasil audit jika benar ingin berlaku adil. Semoga staff LCS diberi kekuatan dalam menempuh dugaan ini dan sentiasa berusaha keras untuk menyiapkan atleat LCS 1 & 2.

      Khairul Helmi Hashim Main con bagus macam mana pun kalau dah digomol sub con2/supplier/vendor lintah yang ada kaitan dengan vvip politik dan kerabat2 lama2 lemas jugak.
      Lebih kurang macam kes proton.

      Wak Kadir Siasat sape yg menyebabkan kelewatan menyiapkan 6 buah LCS. Bkn skit duit digunakan. 6 billion digunakan. Tp yg dpt lewat siap. Kalau 59.73% yg siap, maknanya dinding dan lantai Aje yg siap atau body bhgn belakang yg siap

      Muhammad Suhaili Setella Dari lcs satu aku penah kerja siap kan kerja 24 jam 2shiff tapi kerap gila masallah kekurangan metrial lah apa lah tunggu contractor jgn ckp lah tukar tukar tgn.. bos yg jaga lcs ni pown problem ada yg tak kena sikit teros buang.. dan bnyk had kan perkerja.

      Khairul Helmi Hashim Muhammad Suhaili Setella , bila banyak cost cutting lepas award makna duit bajet disedut ke tempat lain.
      Sub con dan vendor pun nak demand payment segera sebab tahu risiko payment sangkut.

      Farhan Masron Gomen xpayah lh bg projek kat bastard ni lg.. letih tunggu2 x siap2.. kalau siap pun x cukup sifat.. celaka lah

      Nasir Hamzah Nafsu besor , tenaga xde. Gah sahaja. Memalukan negara. Ceo dan BOD bertanggungjawab di sita semua harta benda sekali dengan sukusakat tinggal sehelai sepinggang dan penjarakan seumur hidup. Pengajaran pada yang lain ko buat hal 7 keturunan papakedana.

      Wan Wan Shah Zam Pi cari balik post kat fb najib tu. Dia sendiri yang bagitau kontrak tu dianugerahkan kat bausted untuk 'bantu' syarikat tempatan. La hang tengok apa dah jadi.

      Muhammad Franz Firdauz Tamatkn kontrak mintak balik duit lps tu penalti..lps tu ttop je bns ni wt hbiskan beras je

      Sanusi Saidun Ini lah kontraktor melayu...modal balun kerja x siap

      Khairul Akmal Kenyang bastard 6 bilion makan projek x siap2.

      Faizal Pzal Bastard betoi..mkn duit nk keja xsiap..dri 2014 lg pa projek ni.. saman je bastard ni..��

      Muhammad Amin Bin Hussin Jap pening..admin kata gagal siap 6 biji..so dr 6 tu 2 nk dh di bg option..lg 4 tu in progress? So yg bro ckp 5 in progress 1-0% nie cmana pulak

      Hifzurdin Hussin Muhammad Amin Bin Hussin stkt ni bru 5 buah yg dlm pembinaan... Yg ke-6 menhan ckp masih 0% lg

      Daswad Aswad Mohon sprm siasat. Sita harta harta yg terlibat. Lucut hak pada kerajaan. 6bilion bukan sikit woi��������

      Mohd Redzuan Abd Rahim Malaysia darul mudah. Taik politik




      KASIMAAAN ....

      Hapus
  55. BERITA YANG BIKIN AKU LANGSUNG KENYANG WALO TANPA SARAPAN PAGI:

    Malaysia Military Power
    14 hrs ·

    Kerana Ko Bastard

    Akhirnya teka teki LCS TLDM terjawab

    Hari ini ketika sidang parlimen, Menhan telah mendedahkan Bastard Naval Shipyard gagal menyiapkan 6 buah Kapal LCS yang kini berada di Limbungan TLDM Lumut.

    Status pembinaan setakat ini hanya mencapai 56.67 peratus sahaja dari jadual pembinaan semasa 85.73 peratus kelewatan selama 31 bulan selepas diberikan EOT.

    Ketika ini, Kementerian Pertahanan telah merangka 3 opysen bagi mengatasi kelewatan proses pembinaan LCS ini.

    Opsyen Pertama

    Kita serahkan baki 2 buah kapal LCS yang tersadai di TLDM Lumut kepada Naval Group France sebagai kontraktor penyelamat melalui Deed Of Assignment dengan Bastard mengunakan baki siling kontrak.

    Opsyen Kedua

    Kita serahkan kepada Bastard untuk siapkan 2 buah LCS yang sedia ada

    Opsyen ketiga

    Tamat kan Kontrak Bastard

    MMP nak Opsyen Pertama dan Ketiga

    Lahanat punya perangai

    Last2 jadi kisah NGPV laah ni

    Dari 23 jadi 6

    Yang ini

    Dari 6 jadi 2

    RM 6 billion dah bayar kat Bastard.

    Diorang ini buat kerja apa ini.

    MMP

    Mmg Kami Panas

    https://www.hmetro.com.my/…/kontraktor-kapal-tempur-pesisir…

    NSM yang tengah dok bina utk 6 kapal bukan untuk 2 kapal.

    Haissh




    KOYAK....KOYAK....KIHKIHKIH....

    BalasHapus
  56. Malaysia Military Power
    7 hrs ·
    Order 18 jadi 2
    Rancang 27 jadi 6
    Rancang 4 jadi 2
    Order 6 jadi 2

    MRCA gagal

    Bajet pertahanan PALING RENDAH DALAM sejarah negara

    Ancaman : Banana claim Sabah, China claim seluruh ZEE siap tenderkan pada syarikat carigali untuk korek minyak DALAM ZEE MALAYSIA, LTTE SEMPAT DUDUK DALAM KERAJAAN, PEMERDAGANGAN MANUSIA MASS GRAVE TERBESAR DI ASIA TENGGARA DALAM WILAYAH MALAYSIA 130 MAYAT, PARTI KOMUNIS MALAYA BUAT PERHIMPUNAN, TUKANG MASAK JADI MENTERI PERTAHANAN KEMUDIAN BOCORKAN RAHSIA PERTAHANAN IKUT SUKA BAPAK DIA ....

    tak tau nak tulis apa lagi la bodo

    GaGaK



    Malaysia Military Power
    November 13, 2019 ·
    KERAJAAN HANYA NAK SIAPKAN 4 BUAH KAPAL LCS GOWIND?

    Seperti yg kita tau berberapa hari lepas kerajaan umumkan meluluskan VO sebanyak RM1.4 billion bagi menyiapkan kapal 2 LCS yang mengalami kelewatan.

    Kawe permudahkan penerangan kawe dengan lukis.

    1. Contract sum untuk 6 kapal ialah RM 9 billion kos sebuah dalam RM1.5 billion

    2. Gomen dah bayar RM6 billion untuk bina 4 yang sedang bina sekarang. Simple math 6 bahagi 4 sama dengan RM1.5 bilion

    3. Variation Order ni bukan mudah untuk di luluskan ya kerana SO kena buat detail evaluation kenapa berlaku 'hindrance' sehingga mengakibatkan kelewatan dari work program asal. Biasanya jika salah pembina akan kena denda LAD tetapi kalau hindrance tu unavoidable contohnya ada ubah design yang lari dari rekabentuk asal maka extension of time atau EOT akan di luluskan dan VO juga akan di luluskan.

    4. Kita tau kontrak VLS Air Defence Missile kapal2 ini belum metrai.

    5. Jadi soalan MMP

    VO ni bayar untuk ape?
    - VLS Air Defence Missile?
    - Kos nak bagi siap kan saja kapal ni?
    - Perubahan pada design kapal?

    Apa jadik pada baki 2 kapal tu? Tak jadi buat ka?

    NASIB 15TO5

    GaGaK




    KASIMAAAN......

    BalasHapus
  57. "..Yunani mempublikasihan bahwa Athena dan Paris telah mencapai kesepakatan untuk pembelian 18 jet tempur Rafale di mana 10 di antaranya akan dijual dan 8 sisanya akan diberikan sebagai sumbangan.

    Delapan pesawat yang akan diberikan sebagai “hadiah” merupakan jet bekas dari stok Angkatan Udara Prancis.."

    ======

    Masih ngarep Thypoon T1?

    ����������

    BalasHapus
    Balasan
    1. sumbangan? edyaaan 8 refale dihibahkan free.
      sayangnya ada suatu negeri pengharap hibah nan abadi kagak dapat, sampai belain bikin Photoshop refale dgn logo tentera udaranya..

      Hapus
  58. Jadi kepikiran. Klo pt len mau bikin radar aku mau usul nama. Radar senthe ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ‘

    BalasHapus
  59. LUCU DAN PONGAH BERSATU..AKHIRNYA KUCIWA DI DAPAT. KIHKIHKIH...

    Malaysia Military Power
    January 3, 2018 ·


    Berita Baik
    Kontrak Nexter 105mm LG1 howitzers dan M109 SPH akan di metrai pada DSA 2018.

    Sumber Malaysian Defence

    MMP


    Izwan Hussain Waduh2 barangkali ini hanya hoax ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    Wan Taufiq Hafifi Paladin tu asalnya bahasa Indonesia bermaksud Katak. Desainer Paladin adalah berasal dari Gang Betty, Medan.

    Izwan Hussain Apache tu jugak pahlawan berasal dari papua, mengembara ke amareka sambil memperkenalkan tempe.

    Far Reid Baru tekan kontrak ke admin..ingat dh start repair m109 tu hehe

    ุงู†ูˆุงุฑ ุจู† ู…ุช Sph ingat sudah angkat.. Hihi

    Aminuddin Shah SPH bpa bijik min

    Shukor Shukor Tunggu pengumuman rasmi dari MOD selepas sign agreement ... jangan percaya dalam apa2 laman sesawang...ada juga dengar beli lebih dari 29 unit untuk buat alatganti

    Ahmad Dave Berita baik. A5 modified dlm Malaysia ๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช

    Shukor Shukor Dengar cerita diupgrade dulu di US antara Deftech & syarikat US sebab Deftech akan dilantik sebagai agen after sales service bila semua M109A5 ada & digunakan di Malaysia, tak perlu bawak balik US jika ada apa2 masaalah nanti...

    Ikhwan Drago Nasri Harap2 pm kita buka balik cadangan untuk membeli denel rooivalk(heli attack) ketika pm kita pegang jawatan menteri pertahanan sebelum ia sama ada ditangguhkan atau sebagainya kerana adian financial crisis 1997-1998......

    Ma Mo - Malaysia Model Kits Ngammm.. Nak tunggu kat dataran merdeka 31 ogos

    Franco Fauzi Akhirnya.... Merasa gak pakai Self Propelled Howitzer....



    KISMIN EH MISKIN.....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malaysia Military Power
      November 10, 2017


      Terkini M109A5 Tentera Darat Malaysia

      DefTech akan terlibat dalam refurbishment kesemua M109A5 self-propelled howitzers yang diperolehi dari US melalui program Foreign Military Sales. Pakar2 tempatan akan bekerjasama dengan Maine Military Authority di Amerika bagi memperbaiki dan menambah baik meriam2 ini. Sistem analog meriam ini di kekalkan.

      Tentera Darat Malaysia (AD-TDM) telah bersetuju menerima 24 unit howitzer SPH (self propelled howitzer – SPH) M109A5 dari Amerika dalam program Excess Defence Articles (EDA).

      Panglima Angkatan Tentera Jen Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor menyatakan Tentera Darat Malaysia telah bersetuju dengan tawaran tersebut “If the procurement is completed, it will boost the firepower capability of the Army especially for units operating in Sabah”.

      MMP


      Berbaloi Delivery Deftech dah beraksi,jawapya akan ada la buatan sndri nanti...bab tentera darat ni dh boleh agak dah...2030 msti tentera darat malaysia power.

      Mamat Buragas paladin

      Mohd Yasser Hussin Bravo ATM

      Muhammad Zaki Omar Army Malaysia ni highly skill. Memang operate guna digital tu mudah dan tepat, tapi takat operate manual pun boleh aim sharp jugak. Believe in our army (y)

      Tuan Amirull Mukminin US bgi ke kite modified brng die yg nie?

      Pak Syeikh Al Jailani Peluru meriam, roket...kita dah buat sendiri kat Bentong.

      Muhammad Zaki Omar Tuan Amirull Mukminin ya..sbb tu kita beli yg US ni...sbb result yang kita mahu bergantung pada projectile yang kita guna...walaupun alat refurbish tapi peluru xleh refurbish, mesti amik yang baru

      Nama Saya Zakwan Admin nk tanya kenapa tentera kita x upgrade trus ke digital dah alang2 nk repair..

      Malaysia Military Power Bajet tade

      barang ada basic boleh mula training dam biasakan dulu

      Ada bajet kita upgrade la

      Dr takda apa piu piu pakai mulot je

      Nan Jebon Admin just nak tanya kalau ada info SPH yg kita dpt ni ada kemampuan utk buat tembakan aecara MRSI...? ๐Ÿค”๐Ÿค”๐Ÿค”

      Zainata Talib Macam nak jaga hati amerika je..serupa kita lah orng nak kasi barang tak sampai hari nak tolak..lebih2 lagi usa..kalau ikut keperluan bukan kita tak boleh beli baru..beli runcit2..ni mesti ada kuasa2 luar yang mengawal pembelian barang2 militery kita..rasanya alasan tak de budget cam tak masuk dek akal je..kan kan kan..

      Amir Syazwan MMg tak de bajet pun. Kalau ada, dah lama dah MRCA dilaksankan.

      Ismail Salleh UPGRADE yg ni lagi praktikal dr segi KEWANGAN dr beli baru tuan...

      Izzulz Nazmi TDM dah dapat meriam SPH dgn 105 howitzer. TLDM pulak meneruskan pelan pembinaan LCS dgn LMS disamping survey MRSS. TUDM slain MPA?

      Izzulz Nazmi pak syeikh: x ada khabar berita lagi dari tudm tentang upgrade mig-29
      fnan: ada kemungkinan. sbb dah brapa lama MRCA tertangguh, boleh jadi diorg ambik LCA sebagai option

      Pak Syeikh Al Jailani Helicopter Little Bird memang untuk PUTD...
      Tudm dapat jet LCA( jet YAK 130) dan MPA( Airbus C 295).

      Pyan Suhaili Biar Ada drpd xde...X perlu Kita nak sibuk2 pasal hal negara Jiran..Jatuh Bangun negara Kita jugak...Yakin kepada Tentera Kita...

      Shaik Fazli So skang Malaysia dah ader SPH.. perkembangan baik.

      Shaz Rin Mimpi basah jdi knyataan...terbaik...terima je..dri xde kn.,kemudian upgred..bior askar kita biasa2 kn dulu.......percaya kpd pakar2 kita..senyap2 je depa upgred jadi halimunan nnti...huhu

      Fi Afi Beza x dgn tni ad SPH yg baru dieorg trm baru2 ni?

      Malaysia Military Power TNI punya M109 SPH ialah meriam terbaik di dunia

      Cleopatra D'Chee dorg M109a4 kita M109a5, bezanya jarak tembak kita jauh lagi..

      Far Reid Seberang punya di pilot ti oleh awak2 kopasusus..jika kopasusus kendali meriam ni bisa hancur ibarat ledakan ICBm nukilir strong

      Marax Go ni kalau TDM dapat confirm upgrade jadi lagi berbisa

      Mohd Adib Fuh! Hari Merdeka tahun depan dah boleh tengok M109A5 ni dalam perbarisan ๐Ÿ˜ƒ

      Mohd Firdaus MU Diaorang punya dari a2 upgrade ka a4 be..

      Hapus
  60. Malaysia Military Power
    1 Maret ·


    Paladin kekal Batal

    Ya Panglima Tentera Darat mengesahkan bahawa ATM telah memaklumkan kepada US berkaitan pembatalan perolehan SPG M109A5 selepas LOI ditandatangani semasa DSA 2018 yang lalu.

    Ini dikaitkan dengan kos baikpulih dan naiktaraf ke variasi M109A5+ memakan kos yang besar dan tempoh jangkahayat aset tersebut untuk beroperasi juga diyakini singkat.

    Oleh yang demikian, SPH Nexter Ceaser 155mm caliber akan kembali semula ke landasan kontrak baru pencarian jentera artileri bergerak Tentera Darat.

    SPH Ceaser telah diujinilai sejak 1995 dan 2017. Nexter telah menjalankan kolabrasi LOI dengan syarikat tempatan Advanced Defence Systems Sdn Bhd pada DSA 2016 yang lalu.

    Perdebatan antara SPH dan SPG yang sesuai digunakan untuk Tentera telah acap kali dibicarakan.

    Pada hemah MMP, molek kiranya kita teruskan dengan SPH Ceaser 155mm ini. Negara jiran seperti Indonesia dan Thailand telah mengorak langkah perolehan SPH dalam inventori angkatan tentera nya.

    Apa salah nya, kita tiru orang plak dengan beli terus.

    kira tiada laa bunyi sayu-sayu

    `KAJIAN`

    MMP


    Mohd Ihsan Kita beli versi Ceaser 8x8. Biar Indon sakit jiwa.

    Affandi Al-affan Hem nak yg 8x8,yg 6x6 pun kita tak terbeli lg geng,indon plak dah nambah second batch 18unit..

    Arafat Rajd Niat nak lawan bli...x kemana akhir nya

    Muhammad Franz Firdauz Indon dh ade 55 unit caesar..

    Kilo Man Man Rasa caesar xjadi..sbb kan kita boikot sbb france ban minyak sawit...ti mica xpasang kat LCS....beli gvozvika je laaaa

    Sa Sa macam konsep meriam buluh jew nih min. berdentum lah bunyik raya kita tahun nih ek dengan meriam buluh nih. ape kata kalau kita panggil menatang nih "meriam buluh"?

    Burhan Nursalim Buluh bambu lebih best la...

    Khairul Hisham X kisah lah jenis brand apa. Janji ada tambahan asset dan berkualiti. Harap x ada lah isu kaji mengkaji untuk dikaji.

    Mohd Faizul Ok set.....18+18+18.....๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š

    Muhammad Franz Firdauz Ahmad Dave k9 dh pnh uji kt malaysia tp xlps..firtina ni based on k9

    Ahmad Dave Maybe berat tp kalo ikutkan A5 pun sama. Yg pasti xde duit

    Arafat Rajd Tiada kajian lagi sejak semlm

    Iskandar Mohamad Ali Harap2 kali ni tak wujud dah kajian2 bagai ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    Cokei Muz emm x kesampaian jgk nk tgk paladin kt sini

    Wafi Azua Paladin mana paladin ..tu yang lebih afdhal

    Scar Flower claim dah ada ceaser kan?

    Muhammad Franz Firdauz Scar Flower ade baru smpai pulak baru ni

    Afif Muhammad Rip pak din

    Far Reid Elok la beli...dh bnyak kali uji coba...belinya tidak

    Muhammad Azuan Min abis tu ckp us nk bg dron ape cite?indon da dpa da

    Khairul Hisham X kisah lah jenis brand apa. Janji ada tambahan asset dan berkualiti. Harap x ada lah isu kaji mengkaji untuk dikaji.

    Rahman Mohd Kita buat meriam sendiri laa, caliber 200mm guna carbide hahaha


    LON MALON...

    BalasHapus
  61. SESUAI UNTUK GRADE SATU LEVEL DENGAN VANUATU...

    Malaysia Military Power
    11 Mei ·


    LMS 112 KD Sundang

    dalam fasa akhir sea trial

    cepat balik awak Ye

    saya rindu

    MMP


    Ahmad Ali Made in china

    Mu'az Azizan ikhlas cakap design cina semua x cantik. please gomen spend sket dapatkan design US atau europe. design china mcm lahanat.

    Tuan Amirull Mukminin Akuni Woii bole klu nk beli mrss dari china. Syarat dia 1 je. Klu kite beli 3 buah. Make sure Dh park kat NB lumut semua bru full payment kite bayor��

    Mohd Nazim Amin China fleet vs china fleet.��

    Ambrose Ganta LMS ni tak diguna di laut china selatan jugak, sesuai guna dkt laut sulu utk halau lanun tu.

    Akuni Woii Masnizam Mamud cukup2la LMS tu 'diplomasi' dgn china..jgn MRSS pulak d jadikan kambing x berapa nk hitam antara kita dgn china..mohon cerdik sikit menteri..

    Akuni Woii Ahmad Ali made in china dgn made by china 2 benda berbeza bang..lms ni 2 2 kita sapu..ironi sungguh diplomasi menteri malaysia ni..china tetap galak provoke kita..nk suruh malaysia ambik mrss pulak kot dgn dia..hrp malaysia x ambikla mrss dr china..

    Ahmad Ali Hazwan Wan Mc risau Pula, SBB Kita nak kejar Kapal china juga

    Mbah Combat Npe perlu kerjasama n China npe kpl peeang kite skrg china buat bgsat tol aku x caya n ketelusan China produk x de kualiti npe perlu ke arah China

    Muhammad Zaki Burhan Boleh la buat kejar kapal nelayan Vietnam.. Nk kejar China nmpak pelik plk.. Hahaha

    Muhammad Azlannoor Chemat buatan china utk kejar kapal china?

    Mike Yanke sorang dah jumpa ��, hehe. sudah² laa sedare Provoke "Beli kapal China, Untuk halau kapal China" aduhai, pening lah kalau ada 10 org mcm ni

    Zack Iskandar Semper Fidelis memang x ada masalah. yg risaunya anak kapal didalam aja bos. boleh muntah hijau kot kapal saiz. kecil mcm 2 kerana terajang dengan badai sea state 4 dan keatas

    Zack Iskandar Semper Fidelis tp lms ni bkn kombatan utama.klau x silap tugasan dia pun sebagai kapal misi pesisir ke.klau istilah pesisir ni hanya main jarak 12 mil dari garis pantai aja. mgkin boleh deploy kat lcs tp masa cuaca ok la. klau kata cuaca x ok rasanya muntah hijau kru duk dlm kapal yg role model dia dibina sebagai kapal ronda pesisir aja

    Khairi KCh Peribahasa melayu tulen cakap,senjata makan tuan..

    Imraan Annuar kalau buat kat malaysia sampai sudah tak siap..sedih..tapi benar

    Nor Haziq Sama mcm pkai fon yg made in china����

    Abdul Kamarudin Muhammad Azlannoor Chemat sebahagian dari pakej bayaran balik bon panda kot, termasuk visa percuma kpd warga China ke Malaysia.

    Abdul Kamarudin Muhammad Azlannoor Chemat sebahagian dari pakej bayaran balik bon panda kot, termasuk visa percuma kpd warga China ke Malaysia.

    Khair Imamah Kaizer de Bonucci itu beli masa jd kawan pastu gaduh.. ini beli masa nak gaduh..jem kerajaan china..xjual rugi.. jual plak nt senjata makan tuan..������

    Baihaqi Je cek setiap inci,tkut ada bug gps , penyadap data ker ..nnt pengilang tau park dmana,pegi mana, data networkig etc.

    Shamsuri Ryukendo Buatan china tu ke...dh siap semua..leh ambk frigat n mrss plk..

    Fadren Andaq Siap sediakan mental n fizikal��

    Faidzal Jaafar Ape senjata yg ad kat kapal ni ya

    BalasHapus
    Balasan
    1. Pean Abdul 30 mm H/PJ-17 buatan China

      Fauzii Faidzal Jaafar meriam sebiji

      Amma Doop Dia ni ikut cakap CCG ke tak?... China buat kapal untuk Malaysia, untuk kejar kapal China... Ingat CCP bodohhh?

      Arman Amir Reza Balik kena quantine dulu ..takut banyak bugs

      Muhammad Bin Dolah sayang...xde taring

      Amyalin Avy X dpt bangga dengan kapal ni pon xpe...tp banggalaa anak melayu ramai yg kendalikannya....

      Semper Fidelis Besi buat kapal perang LCS pun kita kena import dari China guys. Sebab kita punya industri tak mampu hasilkan sebanyak tu untuk pembinaan kapal perang. Saya pun tak nak komen bnyk kenapa TLDM pilih LMS dibina di China padahal kita tau pegawai2 semua belajar di Amerika/Eropah. Mereka mesti lagi arif dari org awam macam kita soal-soal mcm ni.am macam kita soal-soal mcm ni.

      Zulkifly Abdullah Pasang taring kat kapal ni baru boleh mendada.

      Neo Geng Mcm design kapal 80an 90an jer tu..tak semangat nengok nya..atas dasar apa la kita beli kapal ni dulu..rasa nya byk syarikat2 pembuat kapal msia ni yg lebih berupaya buat lebih cantek dari design kapal ni kot.ini pandangan secara jujur dan peribadi saya la..bukan pendangan mata org politik.
      Mungkin di mata org politik letak nya cantik itu bukan di kapal itu pun..tapi cantik di po+++

      Wan Yusmar Wan Yusof Neo Geng kapal beli zaman akhir BN(kapal buatan China untuk halang Coast Guard China)... Genius kan.

      Samir Loy Macam bot nelayan

      Semper Fidelis Besi buat kapal perang LCS pun kita kena import dari China guys. Sebab kita punya industri tak mampu hasilkan sebanyak tu untuk pembinaan kapal perang. Saya pun tak nak komen bnyk kenapa TLDM pilih LMS dibina di China padahal kita tau pegawai2 semua belajar di Amerika/Eropah. Mereka mesti lagi arif dari org aw

      Afiq Firdaus KD maharajalela bila due date turun laut? Ritu dah tauliahkan? Kenapa tiba2 angkat balik ya? Ada apa2 msalah ka dgn kapal tu



      KAHKAKAH...

      Hapus
  62. Malaysia Military Power
    April 20, 2016 ·


    Caesar 155mm Self Propelled Howitzer System suatu masa dahulu pernah meredah ladang2 sawit di Malaysia.

    Aku rasa LOI semasa DSA 16 tu ialah arrangement untuk pasang sistem meriam tu kepada trak buatan tempatan.

    MMP

    Malaysia Military Power kita nak gun nye saje...

    Acip Flanker Jadi betullah kita beli nie admin ..selain paladin??...walaupun gun dia sja??
    Manage

    Dein Tanah Merah pasang kat trak handalan la ni...bagus

    Malaysia Military Power LOI yang ditandatangani menyebut tentang pemasangan sistem meriam secara domestik.

    Malaysia Military Power X sebut pun berapa.

    Fnan Zamri Nice, benda ni patut dr dulu buat lg. Mcm Thailand, ade sya pernah bace dlm perajurit ke mane kalau tk silap, diorang pon pernah try pasang meriam pd trak sendiri. Walaupon tk canggih mane, tp mobility utk shoot and scoot tu mmg bagus la

    Muhammad Zulhelmy Sph ceasar.+ paladin
    Corfirm meroyan org seberang tgk

    Najib Jasmani Terbaik (y) ..... makin panas org sebelah .... huhuhu...

    Muhammad Zulhelmy Min jahat malaysia nie min..kang jiran seberang kondem kita tiru dia..keh3

    Mohamad Zizul Ni kalau parking kat Ulu Tiram Johor....tak tidur lena jiran sebelah.

    Abu Navaradeeforty uish Paladin beli Caesar pun beli jugak?

    Luqman Al-Hakim S0 malaysia akan ada 2 sph la kan..m109 n caesar?

    Mohd Basir trak 5 ton 22 buah yang dibeli tu nak pasang ceaser ke

    Edi Farhan Ok jgk, sabah serawak skrang mn ada medium gun, beli ceaser deploy kt sana, paladin guna untuk support bgd mek,

    Muizzuddin Mohd Azam Oto melara 105mm jer sesuai kt sabah n sarawak..kecuali leh angkt guna helicopter or terjunan

    Afiq Terliur tgk ceaser ni.dlu tgk negara jiran beli trus brdoa mudah2han msia beli la sistem shoot and scoot.doa2 mintak archer dpt paladin ngn ceaser alhamdulillah

    John Wick bgs ni kalau gov beli

    Firdaus Azmi Pasang kt trak handalan..tpi ada ke trak handalan yg brt 17 tan??

    Gunz Hafeez ya malah caesar pernah test live firing pun kat asahan

    Acip Flanker Jadi betullah kita beli nie admin ..selain paladin??...walaupun gun dia sja??

    BalasHapus
  63. COVER BAB KEDEKUT ANGGARAN PERTAHANAN CIPUT DARUL AL MISKIIINA ...

    Malaysia Defence Review
    14 August at 07:06 ·

    Kenapa Malaysia suka Menguji & Menilai tapi tak pernah buat pembelian?

    Alasan cliche selalu didengar adalah kekangan kewangan dari kerajaan menyebabkan pembelian atau perolehan tidak dilaksanakan.

    Namun terdapat faktor-faktor lain diluar pemikiran kita sebenarnya yang jadi penyebab berlakunya perkara ini.

    Doktrin, taktikal dan strategik adalah main peranan pada setiap penilaian perolehan baharu. Ini kerana aset-aset baharu perlu penilaian untuk melihat kesesuaian penggunaan pada pasukan.

    Walaupun hakikat ia mendatangkan kerugian kepada Angkatan Tentera Malaysia berikutan tiada perolehan baharu untuk aset. Namun pemilikan aset berkualiti, bersesuaian serta berguna perlu diutamakan untuk memastikan keupayaan dan pengunaan teknologi sentiasa dihadapan.

    -MDR-


    Dol Guldur Kajian berbelas tahun berpuluh tahun....negaraku mesia

    Dol Guldur Malaysia Defence Review kajian berpuluh tahun xbeli tu sakit hati min..ending dia walau atm nk aset tu,alasan xde peruntukan akan sentiasa jadi jawapan numba wan..��sbb tu dulu kapal walau tgl satu generator pun tetap nk belayar..last2 turun anchor push satu generator je underpowered hidraulic utk naikkan anchor pun...jadi bersidai la tgah laut 2 hari tgu spare part sampai...hasil kajian berpuluh tahun konon utk penggantian ��

    Ahmad Dave Wow akhirnye ade release gmbr Caesar kat Msia. Selalunye dpt gmbr spyshot,tu pon nmpk bontot je..
    Rasenye Msia elok pakai compact mortar mcm dlm gmbr. Mobility tinggi dlm hutan & kawsan terbina. Shoot n scoot

    Danish Danish Malaysia Defence Review ya la nak beli kapal2 perang pun xda budget .

    Afrizu Amin Caesar ni klu x slh dh + -20 then lepas busy ujian Kat sini to satu habuk pun Tarak lg..yg sahabat Kita x dengar ribut topan tetiba he ada... adoi...

    Asmah Yasin Biasa ler orang tak ada duit ,,, uji kan percuma

    Own Rusli slalu sangat uji tp last skali xjd sebab xsesuai..... nak yang sesuai belajar cipta sendiri la.... awai2 memang akan dapat kritikan ..... tgk negara jiran kita dlu masa awai2 buat aset pertahanan sendiri ramai hentam... tp sekarang malaysia pon beli dari sana

    Hadi Taftazani Kadang2 jerung2 dan kroni2 juga pilih aset yg bersesuaian utk poket mereka... Aset yg bagi mereka akan kurang buat duit mereka akan ckp aset ni tak sesuai la itu lah ini lah ... Hahaha selagi jerung2 and kroni ada mmg payah la

    Harris Mactavish Nexter Caesar dari dulu lagi duk test. Next bajet keluarkan terus peruntukan SPH ni..lama sangat dah gian nak Caesar SPH masuk iventori TDM

    Mohd Azhari Amzah Hihihi sampai dah dibeli negara2 jiran bertahun lamanya & bertukar chasis pun malaysia masih uji cuba CAESAR ni. Boleh transform macam transformer baru nak beli ke ?

    Farhan Amdan Kesimpulannya kerajaan duit x der titik

    Nor Haziq Mohd Nor Azmi dri dlu lg kite cmni..taring dh tumpul, lagi2 navy & airforce

    Abd Razak Razak kajian lagi penting dari membeli admin...haha

    BalasHapus
  64. Malaysia Defence Review
    16 March ·

    Pesawat Pengebom Strategik milik Pasukan Udara Tentera Laut Rakyat China (PLANAF) H-6J dilaporkan terbang berhampiran pelantar minyak milik Malaysia di Laut China Selatan.

    Dilaporkan pesawat berkenaan membawa 4 buah misil anti-kapal YJ-12 yang mampu mencapai jarak jangkauan 400km dengan kelajuan Mach 4.

    -MDR-


    Encik Awang Ini gambar bulan 1 baru2 ini...kali yg ketiga...yg skrg tu tak tahu lah kali ke yg berapa.....pesawat yg sama....mungkin lokasi yg sama..cuma hari yg berbeza... .aku dah offday...honeymoon in the moon...

    Malaysia Defence Review Encik Awang yg lama tu xbawa pape kali nie lengkap

    Utbah Hassan Cuba lock dgn su-30 atau jernas..tgok die tkejut tak,,lock pas tu cabut la mach 3��

    Azua Zuharada knp pesawat kita x intercep??? anto jer Cik SU turr bg gempak2 sikit baru dia tahu Malaysia negara berdaulat

    Raja Amirul tiada kata2 dari command sendiri kot? maklumlah tentera kena ada pengesahan dari pihak atasan dari kementerian pasti high command dia pastu baru yang bawah2 ni

    Azua Zuharada Raja Amirul yupp betui turr tp dlm kes ni bleh jer anto utk menganggu pesawat dia org dri memasuki ruang udara kita tp x perlu inform kat high level kecuali kalu kita nok lpas kan missile memang perlu inform kat kat high level utk dpt kan green light... lg pong kita ade radar pengawasan udara yg mana pesawat tentera luar perlu mnta kebenaran kita utk masuk ruang kita.... kalu salah sya mnta maaf sbb sya hanya ex Army jer

    Malaysia Defence Review Azua Zuharada setiap pergerakan aset tentera dan anggota adalah rahsia, China bukan hanya satu2 ancaman Negara Kita, pendedahan membuatkan pihak lain boleh baca pergerakan dan keupayaan tentera negara kita

    Azua Zuharada Malaysia Defence Review maksud min bleh terangkan x??? sbb sya hanya ex army jer... sya pernah terlibat dgn Ops PP masa bertugas dulu mgkn ade kelainan tugas dgn TUDM

    Raja Amirul Malaysia Defence Review kira test ombak le mereka ni, nak tengok apa perkakas malaysia ni ada

    Malaysia Defence Review Azua Zuharada aset tentera xkira laut, udara dan darat penting, pendedahan kedudukan aset mcm zmn skrg dedahkan kelemahan negara kita secara xlangsung, zmn skrg zmn 5G, internet makin laju mudah nk dedahkan, lg baik kurangkn pendedahan aktiviti pergerakan aset atau pasukan kecuali dikeluarkan secara rasmi

    Ranger Omar Malaysia Defence Review betul tu min. Kurangkan selfie masa bertugas. Cctv dimana2

    Wan Safi Apa masalah China? Nak suruh MKM kejar ke

    Malaysia Defence Review Wan Safi sbb kena kejar la hntr bomber ������

    Wan Safi Malaysia Defence Review haha oo jeng China ni

    Lukman Hakim Tengok jelah... pastu kritik buat surat ke china...buat lagi..sampai pentadbiran bertukar tukar...

    Mohd Daniel Bin Badrulhisham Nk kta tukar menteri, tukar dh...
    Kannnnnnnn

    Malaysia Defence Review Mohd Daniel Bin Badrulhisham haha menteri dulu kini dan selamanya ada bg statement ke setiap kali pencerobohan mcmnie?

    Tiga Serangkai Pelantar sebelah mana nie..

    Malaysia Defence Review Tiga Serangkai xpasti tp mcm milik Sapura

    Tiga Serangkai Malaysia Defence Review owh..sapura berani.. ingatkn dekat sabah nie

    Malaysia Defence Review Tiga Serangkai sbb platform tu carigali kwsn tuntutan Malaysia -Vietnam sign deal tanpa China utk kerja carigali

    China agak bengang skrg sbb kwsn tu ade stockpile berbillion utk gas asli

    Tiga Serangkai Malaysia Defence Review patut la..jangan dia hijack je la

    Iejard Iejard TUDM xhantar jet pejuang buat rondaan kawasan sama

    Iz Mohd Letak SAM kat pelantar minyak

    Mohamed Faisal Iz Mohd , dan pelantar minyak akan menjadi sasaran musuh....

    Raden Sanggarang Raden Melaka Tak apa...Kita hantar co19....jatuh kelaut pesawat tu bila pilot gila diserang co19....

    Scar Flower 400km apa la sht..kita ada Shorad..igt kita gentar,,

    Perajurit Biru Mana starburst manpads nk tembak ni. Kena mesti hancur berkecai menate beruk terbang ni.

    Farhan Masron Pakai kapal coastguard asyik kene halau je.. Dia hntr bomber tgk mcm mana.. Haha

    BalasHapus
  65. Malaysia Gazette
    Yesterday at 00:30 ·
    Saksikan liputan khas bagaimana Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) menjalankan operasi rondaan udara maritim mereka.

    Antaranya dengan menggunakan pesawat Hercules C-130 dan Beechcraft.

    MalaysiaGazette.com - Online News / Portal - Follow US Now! Or visit www.malaysiagazette.com for the latest news on politics, economy, fashion, travel, lifestyle and more www.malaysiagazette.com


    Arman Amir Reza Kalau pakai Charlie 130 tu ada instrumen tambahan ke untuk pantau lokasi maritim selain dari kamera atau teropong boss?

    Faizal S Arman Amir Reza tiada

    Matt Yann Ye admin.. great video...tapi itulah.. Beechcraft dah semakin usang..C-130 plak buat kerja sambilan jd MPA..aduss.. sepatutnya lps wira kita mendiang Mej Kayamboo gugur dulu, dh mula program MPA & tahun 2020 ni dh mula pakai pun MPA yg lbh baru...
    Adoiii laaaa.....Malaysiaku...!!!!!

    Muhd Zamri Pakai lagi c 130 tk maritim...

    Faizal S politik malaysia yang haru biru membuatkan pertahanan kita melemah disebabkan tiada perolehan baru.. dan kelengkapan rondaan kita semakin usang dan jauh dari mencukupi

    Wajik Tokwan Tapi jangan buat buat lupa
    ..pesawat beechcraft tu dah nak sampai tempoh hayatnya

    Mohd Fauzi Mohd Nampak gaya pakai teropong sj.. Tak ada FLIR camera atau Search Radar... Mcm zaman WW2 dulu2...

    BalasHapus
  66. ...buat Mas Smile, Mbah GONO, Raden S, ESSEN dll dari Genk INDONESIA...yuck kita LARI PAGI ;

    ...He, lari pagi (lari pagi) tua muda semua
    Lari pagi (lari pagi) dan sangat digemari
    Lari pagi (lari pagi) memang baik sekali
    Lari pagi (lari pagi) untuk bina jasmani
    Satu dua, kiri kanan, senam pagi, menyegarkan
    Ayo lari, lari lagi, lari pagi, menyehatkan
    He, lari pagi (lari pagi) tua muda semua
    Lari pagi (lari pagi) dan sangat digemari
    Lari pagi (lari pagi) memang baik sekali
    Lari pagi (lari pagi) untuk bina jasmani
    Lari pagi memang perlu
    Tapi jangan lupa subuh
    Ah-ah-ah-ah sembahyang dulu
    Jangan demi kesehatan
    Lalu Tuhan kaulupakan
    Ah-ah-ah-ah keterlaluan
    Binalah kesehatanmu demi duniamu
    Utamakanlah shalatmu demi akhiratmu
    He, lari pagi (lari pagi) jalan menjadi ramai
    Lari pagi (lari pagi) sedangkan masjid sepi
    Lari pagi (lari pagi) kalau cara begini
    Lari pagi (lari pagi) sungguh sangat merugi
    Dengar itu, adzan subuh, shalat dulu, baru lari
    Ayo lari, lari lagi, lari pagi, bina tubuh
    He, lari pagi (lari pagi) tua muda semua
    Lari pagi (lari pagi) dan sangat digemari
    Lari pagi (lari pagi) memang baik sekali
    Lari pagi (lari pagi) untuk bina jasmani
    Satu dua, kiri kanan, senam pagi, menyegarkan
    Ayo lari, lari lagi, lari pagi, menyehatkan
    Aah...

    ๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡

    https://youtu.be/-d9j6vdm5JU























    ... Xixixixixixixi ๐Ÿ˜

    BalasHapus
    Balasan
    1. ...yuck kita LARI ke pegunungan

















      ... Xixixixixixixi ๐Ÿ˜

      Hapus
    2. Om J. Enaknua yg lagi lari pagi sambil liat gunung kembar turun naik.

      ๐Ÿคญ๐Ÿคญ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

      Hapus
    3. Olahraga lahir bathin iki๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Hapus
  67. Selangor : Selalu Longor
    Kedah : Kere Daah
    Serawak : Selalu Ramai Lawak
    Johor : Jongos Hore

    ����������

    BalasHapus
    Balasan
    1. Nama-nama kota malon lucu diartikan pake singkatan bahasa indonesia.

      ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜๐Ÿ˜…๐Ÿคฃ

      Hapus