22 Oktober 2020

French Company in Contact with Philippines for Submarine Project

22 Oktober 2020

Scorpene submarine (photo : Indian Navy)

French defense contractor Naval Group chief executive officer Pierre-Eric Pommellet said during a press conference during Euronaval 2020 that Naval Group, amid the pandemic, has been in contact with Philippine authorities for submarine project.

“Another country were we’ve been very active during the [Covid] crisis is the Philippines. The Philippines is looking for submarines to increase their naval capacities and create a new submarine force,” Pommellet said as quoted by Navalnews.com.

“We’ve kept in close touch with the Philippines authorities during the crisis. We’ll see in the next weeks if this project moves forward. But of course, here again, Naval Group can demonstrate –we’ve done it in Brazil, in India, we’re doing it in Australia– the capacity to transfer production,” he added.

According to Naval Group, “Scorpene submarine is capable of carrying out all types of missions, such as anti-surface vessel warfare, anti-submarine warfare, long-range strikes, special operations or intelligence gathering. It is extremely stealthy and fast, and is equipped with a comprehensive range of weapons (torpedoes, missiles, mines).”

“Over fourteen Scorpene submarines were sold by Naval Group internationally. Naval Group is capable of adapting it to very specifics operational and industrial requirements, creating long term partnership of trust with navies throughout the life of the submarine, covering the whole spectrum of development and industrial sovereignty of each country and a user club that joins them under common interests,” it added.

In 2019, National Defense Secretary Delfin Lorenzana said that the Philippine Navy is considering Naval Group’s Scorpene.

In March 2020, Philippine Navy Flag Officer-in-Command (FOIC) Vice Admiral Giovanni Carlo Bacordo said acquisition and development of a submarine arm for the country is one of the priorities.

“Regardless of who sits here next, we have a long-term plan. The submarine is part of whoever FOIC sits here until we will realize that,” Vice Admiral Bacordo said.

110 komentar:

  1. “We’ve kept in close touch with the Philippines authorities during the crisis. We’ll see in the next weeks if this project moves forward. But of course, here again, Naval Group can demonstrate –we’ve done it in Brazil, in India, we’re doing it in Australia– the capacity to transfer production,” he added.

    Berasa ada yang ketinggalan 🤔

    BalasHapus
    Balasan
    1. Yg dimalon ga ada tot bikin ditempat om junior beli jadi low spec high price mendonialah 😂😂😂

      Hapus
  2. “Over fourteen Scorpene submarines were sold by Naval Group internationally. Naval Group is capable of adapting it to very specifics operational and industrial requirements, creating long term partnership of trust with navies throughout the life of the submarine, covering the whole spectrum of development and industrial sovereignty of each country and a user club that joins them under common interests,” it added.

    Ternyata baru 14 kapal selam yang tercipta berbanding terbalik dengan type 209 lisensi dari Jerman 😌

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ibarat mobil kalo mau modif pakelah yg paling banyak dipasaran part melimpah harga murah nanti kl sdh ada wang baru cari yg rare exlucive😂😂😂

      Hapus
    2. Coba di cek U-209 dibuat di tahun brp..
      Bandingkan sama scorpene

      Hapus
    3. Yang jelas, scorpen KL kalah jauh endurance ama Nagapasa class...6000nm vs 10000nm

      Ketahanan dilaut pun kalah jauh, scorpen KL 45 hari, nagapasa 50 hari..😂😂😂

      Maklum, KL dapet spek terendahnya scorpen

      Hapus
    4. TAPI NAGAPASA BISA TEMBAK TORPEDO AJA SCORPENE BISA TEMBAK EXOCET WKWKW

      Hapus
    5. Tp punya tak exocetnya 🦗🦗🦗 😂😂😂😂

      Hapus
    6. U-209 kapable buat sub-harpoon pakcik, tapi kami not interested 😜

      Hapus
    7. Kynya sekarang kasel diesel kecil sekarang yg bisa luncurkan heavy torpedo rata2 bisa luncurkan rudal permukaan cm kadang ga diexpose "rahasia" dan ada manuver "khusus" buat luncurkannya nagapasa who knows?😂😂😂

      Hapus
  3. MAU MRO KE SEPANGGAR AJA WKWKW

    BalasHapus
  4. EH ITU SCORPENE KAYAK KITA PUNYA MODERAN YAH DESAINNYA WKWKW

    BalasHapus
    Balasan
    1. Yg diatas bisa selam..

      klo yg situ ??

      🤣🤣🤣

      Hapus
    2. Iya tp low endurance ingat laut indonesia luas lon 😂 😂 😂

      Hapus
    3. Anjir, mulai nih penyakit Claimnya kumat 🤮

      Hapus
    4. Oh...main claim itu penyakit kah bung aku kira cacat bawaan sejak lahir 😂😂😂

      Hapus
    5. Jelas-jelas benderanya India, lon...

      😂😂😂😁

      Hapus
    6. Lon ko tak nak muncul ke Kat berita sebelum nih wkwkwk bagus loh beritanya 🤭🤣🤣

      Hapus
  5. Makin di bawah kaki pinoy.....wkwkwkwkwkwkwkwkkwwkwkwkwkwkwkkwkwkwkwkwkwkwkwkwkkwkwkwkwkkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwk..kasian banget hidup lu lon...mending harakiri berjamah aja lon..wkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Fix dlam 3 thn kedepan kl barang sdh pada datang rangking PH akan naik dan malon akan tergeser dibawah PH. Kl tak ada yg datang dalam 3 thn kedepan wassalam malon terpecah jd 2 bahkan bisa 3 bagian jd tumbal LCS.

      Hapus
    2. Sukurin lah om..wkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwkwk..kerajaan songong jatuh miskin..wkwkwkwkwkwkwkwkkwkwkwkwk

      Hapus
  6. Waw...kalau di compare ngan scorpene submarine msia aka downgrade version hmm🤔🤔yaaa jelas lah kalah malaysia ya😥

    BalasHapus
  7. wkwkw ini lagi..bahas desain aja mana desain moderan mana desain jadul wkwkw...dari desain aja udah tahu kalau sub itu kuno wkwkw

    BalasHapus
    Balasan
    1. Low endurance....

      😛

      Dan tak bisa selam.

      Hapus
    2. 6000nm vs 10000nm
      45 hari vs 50 hari

      Fiuuuhh...jaauuh

      😛

      Hapus
    3. bisa tembak exocet bukan cuman torpedo guna cms asal naval group...

      Hapus
    4. Low endurance guys....asyik

      😛
      L O W

      Hapus
    5. Exocet nya masih punya stok tak @Unknown..

      😝

      Hapus
    6. Stok ada siih...tapi expired.

      Maklum mau firing eksesais tapi tak bisa selam.

      Batal deeh....😂😂😂😂😂

      Hapus
    7. Lon ko tak nak muncul ke Kat berita sebelum nih wkwkwk bagus loh beritanya 🤭🤣🤣

      Hapus
  8. kedua dua sub kita sudah selesai major refit dan sudah siap bertugas yess

    BalasHapus
    Balasan
    1. Maho Raja Lelah kapan selesai?

      😛

      Hapus
    2. Uh... ganti baterai dibilang refit malon2 jgn tipu2 lah 😂😂😂

      Hapus
    3. Refit itu hanya bersihkan kerak mineral & kerang yang nempel di hull KS doi bro....

      😂😂😂😂😂

      Hapus
    4. Lon ko tak nak muncul ke Kat berita sebelum nih wkwkwk bagus loh beritanya 🤭🤣🤣

      Hapus
    5. Wkwkwk malu dia om johari.. tak tega..

      🤣🤣

      Hapus
    6. Mana ada mayor revit cm 4 bulan itu kerjaan sandblasting, ganti oli,painting dan ganti baterai dan kasel bisa di pelabuhan asal. Pal sdh biasa kerjakan yg ky ginilon. Kl cakra belah duren ganti CMS ganti mesin, ganti periskop dl dikerjakan korsel sekarang sdh bisa sendiri lon. By by lon 😂😂😂

      Hapus
  9. Kalau lagi begini kadang saya kasihan lihat malaysia skr lcs lagi memanas mereka ngak punya kapal perang yg bagus,..
    Tapi kalau lgi di atas sok merasa kuat merendahkan indonesia, menghina indonesia..
    Kesombongan itu menghancurkan

    BalasHapus
  10. gak mungkin....
    gak mungkin....

    philipina gak kungkin beli submarine scorpene seperti punya malon.

    karena altantuya sudah di BOM C4 waktu masih hamil


    kesian.......

    BalasHapus
  11. as a pinoy what we need is more surface vessels.a true frigates and corvettes. opv and more anti sub heli.. upgrade 3 class cutters and the 2 jrc.. forget this sub first..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Submarine more deterent efect than surface ship its great buying PH good job

      Hapus
  12. ekonomi philipina sudah lebih baik dari negara grade A.
    militernya pun sudah kuat dibanding grade A.

    salam negara shopping shopping.
    salam negara teruk miskin grade A

    BalasHapus
  13. MAAF OOT...

    SEBAB GEMPURWARIA CS SONGLAP TOLOL DALAM KEPAKARAN...

    Malaysia Defence Review
    20 hrs ·

    Tentera Laut DiRaja Malaysia (TLDM) menerusi Panglima Tentera Laut (PTL) dalam satu temuramah dengan pihak media menyatakan mahu kerajaan agar menyelesaikan kontrak dan pembekalan 6 buah Kapal Frigat "Littoral Combat Ship" (LCS) Kelas Maharaja Lela.

    PTL menyatakan TLDM amat memerlukan aset berkenaan berikutan masih kekurangan aset dan keupayaan pertempuran berikutan terdapat aset sudah berusia serta teknologinya telah lama.

    Kontraktor asal Projek LCS dilaporkan gagal menyiapkan dan menyerahkan kapal pertama mengikut waktu ditetapkan.

    Oleh itu kerajaan menerusi Menteri Pertahanan telah mengumumkan pilihan penyelamatan yang dibentangkan di Parlimen pada sidang Dewan Rakyat yang lalu iaitu:

    Pilihan pertama, projek diteruskan dengan pemegan asal rekaan LCS iaitu Naval Group (sebelum ini DCNS) dari Perancis sebagai kontraktor penyelamat melalui Deed of Assignment (Surat Ikatan Penyerahhakan) dengan BNS menggunakan baki siling kontrak bagi menyiapkan sekurang-kurangnya dua unit LCS.

    Pilihan kedua adalah BNS perlu menyiapkan sekurangnya 2 buah kapal LCS dengan baki syiling kontrak.

    Pilihan ketiga adalah BNS akan ditamatkan kontrak pembinaan kapal LCS dan Kementerian Pertahanan akan memulakan usaha menyelamatkan projek pembinaan kapal LCS.

    Ketika belum ada kata putus muktamad diumumkan oleh kerajaan berikutan pandemik Covid19 ketika ini.

    Dijangka langkah-langkah seperti penyelamatan projek Kapal Peronda "New Generation Patrol Vessel" Kelas Kedah sebelum ini akan dilakukan untuk memastikan keenam-enam buah Kapal Frigat LCS disiapkan dan diserahkan kepada TLDM menjelang 2022/2023.

    Sumber The Edge Market

    Malaysia Defence Review MDR


    Ar Husaini 'Gunakanlah kepakaran anak-anak tempatan'

    Nur Dafinah Ar Husaini yg buat kapal tu pun memang anak tempatan dah..

    Ar Husaini Nur Dafinah tu sindiran bro

    Mohd Firdaus MU Ar Husaini kepakaran songlap

    Izzat Amir Ar Husaini pakar seleweng ke bro? Hahahaha

    Fiezul Anwar Ar Husaini kta memang ad tenaga mahir..tapi yg babi yg bos2 dgn ahli politik belah atas..cari duit ats angin je..

    Danial Adam Ar Husaini Kepakaran ada tapi digunakan oleh jerung sebagai lubuk buat duit

    Roy Vanessa Ar Husaini udah2 ler kepakaran Anak2 tempatan...😅.Pakar songlap ada lah

    Malaysia Defence Review Pakar songlap pun kepakaran sbb tu leh lompat pagar sprm

    Ellmurphy Murphy Nur Dafinah anak tempatan xda masalah yg dok kerusi panas pangkat tinggi tu yg bermasaalah.Kebal sungguh depa tu hmm

    Ellmurphy Murphy Malaysia Defence Review dh mcm politik lah ni lompat katak memanjang

    Xsyen Kamen Aje Pakar mcm kes m.a.s. jgk la...dah tanggung...dah tukar...alih2 bakal gulung tikar jgk

    Mohd Fauzi Mohd Nor BNS kena tindakan undang2 tak? Atau pejam mata saja?

    Muhammad Khamsuhar Mat Wahid Tutup mata... silap silap dpt lagi pasni patu jadi lagi... duk ulang yg sama jaaa... rsa kali ke 2 dah ni.. kalau x silap

    Silver Point Dwit abis kapal x siap...kire bwat diam ke mcm mane?

    Mohd Farhan Paan SG Mungkin dpat disiapkan.. Tp bkn kelas LCS la.. Jadi kelas OPV je.. Senjata utama cannon 30mm je..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ayie Azzahari Hebat BNS tekonologi halimunan tahap dewa.. sapa x nmpk dia anak luar nikah bak kata pak belalang

      Barker Rule Penyakit-berjangkit projek NGPV berulang kembali.... 😡😠🤬

      Malaysia Defence Review Barker Rule haha nk bt mcmner ade je org PSCND dlm BNS

      Fahrulruzi Mohd Jusoh Ingat....!! Jika sekali kena jerat itu
      " TIDAK BERNASIB BAIK"
      tapi...... Jika dua kali kena jerat di tempat yang sama
      " ITU BODOH NAMANYA "
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      Imraan Annuar Kalau lantik kontraktor penyelamat pon yg dah bayar Rm 6 billion tu pi mana? Tuntut balik dari BNS ke camne. Ke kire halal je? Mohon pencerahan 🧑‍🦽💨💨💨

      Rajak Rencong Imraan Annuar ..seperti projek-projek lain yg gagal tu mana pulang balik...

      VitaBerapi HotDamn Halal ke lau sampai enam billiong 😅. Siapa lah gi rabak duit peruntukan tu masaklah ko jawab ngan Tuhan suatu masa nanti

      Faizal S dah brp lama nunggu meeting kabinet

      Faizal S Malaysia Defence Review dah bbrp kali kabinet meeting tapi takde pun keputusan bab lcs ni

      Ahmad Fuad Panthera So min...kapal lcs tetap pakai persenjataan yg sama dgn plan asal..atau berubah...siap pd tahun 2022/2023..lama lagi tu

      Muhammad Asyraaf Ahmad Fuad Panthera at least NSM confirm ada,MICA je dalam risiko mungkin takde nanti, huhuhuh

      Ahmad Fuad Panthera Muhammad Franz Firdauz mica dh x de dlam projek lcs ke bro...

      Malaysia Defence Review Janji NSM sampai dulu.🤣😂🤣😂
      Meriam stealh cupola pun dh ada hahaha

      Keown Kerol "pengganti mica tu nanti kemudian..pasang sistem dulu..kalu perlu baru dipasang misil kemudian.." - kata seorang pegawai kerajaan pasir berdengung 30 tahun lalu untuk LCS yang masih tiada Mica sehingga kini
      -21 Oktober 2050-

      Mohd Faizul Alang2 mica blm sign, beli mica ng teruslah...sedap sikit pengubat hati yg lara

      Rajak Rencong Gunakan wang-wang rampasan scammer/penyeludup dadah beratus juta tu...belilah peralatan perang....!!

      Malaysia Defence Review Rajak Rencong haha klu mcmtu xde lg bayaran RM1 kt Hospital, byr full, sekolah xde subsidi buku teks, xde subsidi gula, tepung hmm jgn terkejut kuih esok hrga mcm dunkin donut

      Nur Dafinah kerajaan kena tuntut balik 6 billion tu dah serahkan projek.ni pada negara asal..syarikat tempatan bagi kontrak tukar minyak hitam..cat kapal dan kikis karang je...

      Malaysia Defence Review Nur Dafinah dcns jual copyright je
      Bns yg urus semua

      Malaysia Defence Review Nur Dafinah haha nk tuntut kt sape? Negara asal? Diorg jual copyright je? Ape kena mengena?

      Nur Dafinah Malaysia Defence Review tuntut dgn bousterd la. dan projek ni bagi negara asal yg buat. macam mesir tu... kapal ni pun rasanya syarikat asal.yg buat steel cutting dan kita hanya pasang disini sahaja..

      Farhan Masron Elakkan blh siap 6bijik tp downgrade jd opv.. haha

      مد زمير Lepas ni beli dari luar terus. Confirm siap on time. Tak payah nak harap kan industri tempatan. Tak boleh pakai. Setakat buat kereta boleh la. Nak buat kapal perang ni kasi syarikat yang lebih besar & kukuh.

      Malaysia Defence Review
      أحمد زمير
      Sama je, dulu beli Lekiu Class dari Scotland pun lambat delivery jugak

      Hapus
    2. Akuni Woii Firdaus Bahary niat gov nk perhebatkan industri perkapalan local..mudah nnt utk kita bina sendiri aset pertahanan kita..tp d buat taik plak bila d bagi..taik betul bastard ni



      Harris Mactavish Bertepuk sebelah tangan takkan berbunyi. Dari dulu lagi Kementerian Pertahanan ni lubuk korupsi. Orang-orang Kerajaan gunakan jabatan ini sebagai sumber santapan utama diorang. Jerung-jerung banyak dalam Mindef

      Muhammad Franz Firdauz Yang panas ade 1 billion yg dibayar tak tahu pergi mana ptotla masalah pn hanat punya builder

      Malaysia Defence Review Muhammad Franz Firdauz cuba check duit hilang masa transfer tu sape Menteri Kewangan dan Pertahanan?
      Knp skrg baru mention 😂🤣😂🤣

      Laskar Cinta Malaysia Defence Review tang currency je projek ni dh abis sebillion

      Mirul Won Yon hish....baru nk banga buatan tempatan. x leh pakai plk

      Malaysia Defence Review Mirul Won Yon haha ntah sape la yg bangga minta Malaysia keluarkan produk pertahanan sendiri 😂🤣

      Muhammad Luqmanul Hakim Drpd 6 hanya nak siap 2. TLDM sampai kiamat belakang Indonesia , Thailand gini

      Malaysia Defence Review Muhammad Luqmanul Hakim Indonesia dgn Thailand kehadapan tang mana?
      Kapal Selam timbul sikit dh mengelabah

      Muhammad Luqmanul Hakim Malaysia Defence Review harap ke kapal selam jela la Kita...

      Muhammad Franz Firdauz Bilangn hull indonesia byk..yg boleh pkai la..martadinata 2..diponogor,bung tomo

      Malaysia Defence Review Muhammad Franz Firdauz byk klu byk masalah bt ape?

      Tuan Amirull Mukminin Resius la Malaysia Defence Review.... aku baca 1,1 cara ko reply. Aku x tau nk komen ape. Rata2 dlm ni bukan warga tentera. Tp minat dgn syg kan negara tu ada. Ape2 project mindef mesti orng yg2 komen ni sokong je. Even pandai mcm mane pun pendapat dgn hujah orng2 dlm ni ye x sikit pun menteri dgr. Tp berhak utk sume dlm ni bersuara. Dan bile kite tngk negara jiran bole buat itu ini. Cuma merakit ke buat bnyk mslh ke, tp kan nmpk hasil dorng. Even low spec skali pun hul feri ke ape tetap nmpk. Lmbt mcm mane bae tetap sampai. Rasuah mcm mane dlm dcns tetap ade orng beli... so kami ni kena redha dgn ape yg ade. Dan x perlu komen ape2 ke mcm mane? Tetap kena pandang jiran2 atas bawah tetap x maju mcm malaysia jugak ke? Bukan x patriotik. Tp klu dh mcm ni nk ckp mxm mane. Tetapkan utk terus pandang tendah dgn keupayaan industri jiran dan kite tetap ketawa jadi atau tak jadi projek industri kita?

      Hapus
    3. Pendekar Harimau Berantai Kontraktor bhic bodooooo!!!!! Dan jahatttt! Kecewa sungguh .kerajaan pun nmpk slow dan x bersungguh,yg jd mangsanya tldm,ATM dan rakyat marhaen ni!

      Malaysia Defence Review Pendekar Harimau Berantai haha dh kenapa dgn Rakyat, bukan yg xsiapkn kapal nie pun rakyat yg bijak lg laksana

      Muhammad Siddiq serah la lagi kat boustead kesayangan tu, dah jadi kes ngpv aritu pun tak serik serik

      Yus Maizal Yusyizal Duit yg hilang 1 billion ni .siapa menhan nya min?

      Malaysia Defence Review Yus Maizal Yusyizal haha tu yg poning

      Aim Aim Kenyang mkn duit haram.. Lepas mcm tu jek.. Projeck NGPV pun sama kes.. Senyap mcm tu jek..

      Mhd Huzainie
      مهادر ماسيهت tu ar tu kalau buat kt France busuk² pun ada la sebijik dua drpd bgi kenyang ke bastard tu

      Musa Faizah Mohd Amirul Aizzat Marc Genesis hermmm bile baca blk marah jer rase

      Mohd Amirul Aizzat Musa Faizah penuh rasa kecewa

      Marc Genesis Mohd Amirul Aizzat baek bagi company luar, org sendri lagi sakit

      Mohd Faizul Projek kroni x leh nk ckp apa la....nk amik tindakan pn kwn2

      Muhammad Anik Anik Kita kena tgk singapore..order alat pertahanan tak pernah halimunan..siap on target..

      Scott Al Padan muka kementerian pertahanan..
      Bagi lagi kontrek kpd syarikat sakit..tak serik serik...

      Muhamad Sehan Ambik pilihan pertama..lepas ni xleh harap dah syarikat tempatan..6bilion dh bg tp xsiap2 kapal tu.

      MatYie Nazri Klu ikutkan ke3 tiga option di berikan.. TLDM dan Duit cukai kerjaan/rakyat tetap rugi..sbb byr sudah di buat sepenuhnya klu tak silap sy.. Tp yg dapat hnya 2unit sahaja pd hrga 6unit..

      Artz Akmal bgi company tmpatan jdi cm hram jadah sbjik pn xblh siap duit sakau mampos nnti mndpat la sial kroni2

      Muhammad Nasrullah KD Kedah ada masalah jugak kew?🤔...bukan dh berkhidmat kew....btw KD Kedah ada air defense dgn anti ship missile x?....
      Siapa yg tau blh bgtau sy ye....🙋🏼‍♂️🤗

      Ee Ee cuma ada meriam aje. kalau air defense dan anti ship mereka dilengkapkan dengan peluru kelas eh eh eh... tembak pakai mulut. peiw peiw

      Muhammad Nasrullah LCS ney betul2 "halimunan"...

      Tejah Nathan Tengok dekat Wiki 6 biji tu dh ada nama.. ada harapan lgi ke nk dpt 6 biji lcs ni??😅😆

      Ee Ee kan bagus kalau kapal kelas kedah itu dinaik taraf sepenuhnya dengan persenjataan ampuh. sekadar meriam aje?????? istilah Fit For But Not With ( FFBNW) adalah istilah paling bangang saya pernah tengok. kapal tu jaga sempadan antarabangsa kot. mesti la perlu senjata sekurang2nya Exocet ada pada kapal dan juga perlindungan udara seperti VLS Sea Sparrow ka, anti kapal selam, torpedo juga perlu ada. Sekolah tinggi2, tapi org kampung macam kami pun reti mana satu kualiti dengan tahi gigi.

      Fig Fever Memalukan, menyedihkan, memperjudikan kedaulatan negara, simpati dengan anggota TLDM terpaksa menjaga kedaulatan perairan negara dlm keadaan serba kekurangan

      Hapus
    4. Piew, piew...........😁😂🤣

      Hapus
    5. Admin MDR sakit jiwa 🤣..

      semoga tetap begitu terus biar katak dalam tempurung

      Hapus
    6. Pilihan ke 4 tutup bastard ubah guna tempat judi halal 😀😀😀😀😀😀😃😃😃😃

      Hapus
  14. Mantap.. Walaupun dalam keterbatasan budget ..Philipina tahu dan paham memilih kapal selam mana yang terbaik bagi angkatan lautnya.. beza betul dengan Indon.. malah pilih kapal selam KW Chang Be Go yang akhirnya mengecewakan usernya TNI-AL karena kinerjanya jauh dari harapan semula ....

    Sampai sekarang masih teka-teki mengapaC BG yang dipilih Indon .. padahal ada tawaran lain dari Fance, Germany, Sweden etc yang jauh lebih menarik ... atau Adakah fakor pertimbangan lain (cash kickback) yang menyebabkan Indin memilih CBG buat DSME ..`

    BalasHapus
    Balasan
    1. ChangBG di pilih karena TOT lon itu pun kau tak Reti wkwkwkwk, yang penting saya sangat bahagia lon setelah tengok berita LCS Malon yang sebelum nih wkwkwkkw ijin kan saya tertawa yah lon wkwkwkkwkwkwkwkwkskskskskwkwk🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      Hapus
    2. Lcs bull shit hahahahhahah


      Walau changbogo bukan kapal secanggih dan se modern scorpene tapi berhasil di buat dengan tot dan yang paling penting bisa selam hahahhahaha

      Percuma beli kapal selam mahal mahal tapi tak bisa selam


      Jajajajajajaja

      Hapus
    3. Memuji Philipina.. dia gak tahu yang lagi dipuji lagi nyiapin amunisi buat ngelibas si pemuji

      😂😂😂🤪

      Hapus
    4. beza betul dengan Indon.. malah pilih kapal selam KW Chang Be Go yang akhirnya mengecewakan usernya TNI-AL karena kinerjanya jauh dari harapan semula ....

      Kalau scorpane jauh dari keberhasilan ✔

      Hapus
    5. Jaga LCS tembak pakai mulut piew piew 👍😄

      Hapus
  15. Philipina shopping alutsista teruuuus,memang sdh bulat tekat pinoy utk memgambil alih sabah. Dibantu dng PLA China yg sdh siapkan kapal destroyer dan kapal induknya berkampung di beting petinggi ali guna ambil alih serawak,utk ganti hutang malon yg gagal bayar yg jumlahnya menyentuh langit....🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malaysia udah jadi tempat transit poseidon sekarang 😂

      Hapus
    2. butuh wang lah mas bro, cam mana ganti 6 billion tu yg di songlap berjamaah, sewakan airbase msh ada komisi wang kopi pulak qiqiqi 😄

      Hapus
  16. Semester 1 : Chang bogo ✔
    Semester 2 : Scorpane (proses)
    Semester 3 : A26 (kemungkinan)

    BalasHapus
  17. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
    Balasan
    1. “We’ve kept in close touch with the Philippines authorities during the crisis. We’ll see in the next weeks if this project moves forward. But of course, here again, Naval Group can demonstrate –we’ve done it in Brazil, in India, we’re doing it in Australia– the capacity to transfer production,” he added.

      Berarti punya sebelah tidak diakui 😂

      Hapus
  18. Bagaimana kalau pak Sudaryono ini kita angkat jadi Menhan Malaysia supaya semua on track dan bebas korupsi ?
    Setuju ???? 🙄🙄🙄

    Assalamualaikum wr wb. Saya Sangat berterimah kasih kepada Ustadz Abdul Nandar berkat semua bantuan yg diberikan saya sdh buka usaha dan memiliki beberapa Restoran ternama di Surabaya mengatakan ”Saya dulu seperti orang gila, bahkan hendak bunuh diri, usaha saya ditipu sahabat karib dan membawa lari semua uang saya. Saya pun harus menanggung hutang supplier dari usaha kontraktor yang dibawa lari teman saya. Kesana kemari minta bantuan gak ada yang nolong. Bahkan saya sudah keliling Indonesia untuk mendapatkan atau mencari pinjaman dan dana gaib, tapi untung di ujung keputus asa’an saya bertemu dgn Ustadz Abdul Nandar yang dikenalkan oleh adik ipar saya, akhirnya bliau menawarkan bantuan Dana Gaib tanpa tumbal/resiko diawal ataupun akhir dan dari golongan putih.setelah persyaratanya dilengkapi dan ritual selesai, MENGEJUTKAN !!!, saya mendapatkan dana gaib sebesar 700jt dihadapan saya. ATAU Anda Mau sperti sya silakan anda tlp Ustadz Abdul Nandar Di No 0853-3733-4757

    BalasHapus
    Balasan
    1. Jangan om..mending ustad abdul nandar aj...manata tau org tengah malon dapat uang gaib

      Hapus
  19. Berita kapal selam indon " Setelah lama di sembunyi kan, mieke membuka rahasia dengan tora sudiro, mieke Amalia akui pacaran dengan tora sejak lama ketika tora masih jadi suami orang, bahkan kumpul kebo dengan tora sudiro secara sembunyi 2 lebih dari 2 tahun'

    BalasHapus
    Balasan
    1. Daripada scorpene yang jadi jamban umum hahahahhaha lawak betol malon nih

      Ketauan malon pada sange dan kepo berita gituan karna semua di kekang kerajaan sampai lonte pun hanya pemerintah yang boleh punya

      Hahahhaahha

      Hapus
  20. Ini pinoy belanja trus sedang nyusun kekuatan bisa2 malon di ayam2kan.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malon mulai ketar ketir dgn peningkatan kekuatan alut sista pinoy, wkwk...

      Hapus
  21. ADMIN MDR DI KOMPLAI JAMAAHNYA SENDIRI, DASAR
    ADMIN GOBLOK WKWK...


    Muhammad Luqmanul Hakim Drpd 6 hanya nak siap 2. TLDM sampai kiamat belakang Indonesia , Thailand gini

    Malaysia Defence Review Muhammad Luqmanul Hakim Indonesia dgn Thailand kehadapan tang mana?
    Kapal Selam timbul sikit dh mengelabah

    Muhammad Luqmanul Hakim Malaysia Defence Review harap ke kapal selam jela la Kita...

    Muhammad Franz Firdauz Bilangn hull indonesia byk..yg boleh pkai la..martadinata 2..diponogor,bung tomo

    Malaysia Defence Review Muhammad Franz Firdauz byk klu byk masalah bt ape?

    Ee Ee kan bagus kalau kapal kelas kedah itu dinaik taraf sepenuhnya dengan persenjataan ampuh. sekadar meriam aje?????? istilah Fit For But Not With ( FFBNW) adalah istilah paling bangang saya pernah tengok. kapal tu jaga sempadan antarabangsa kot. mesti la perlu senjata sekurang2nya Exocet ada pada kapal dan juga perlindungan udara seperti VLS Sea Sparrow ka, anti kapal selam, torpedo juga perlu ada. Sekolah tinggi2, tapi org kampung macam kami pun reti mana satu kualiti dengan tahi gigi.

    Tuan Amirull Mukminin Resius la Malaysia Defence Review.... aku baca 1,1 cara ko reply. Aku x tau nk komen ape. Rata2 dlm ni bukan warga tentera. Tp minat dgn syg kan negara tu ada. Ape2 project mindef mesti orng yg2 komen ni sokong je. Even pandai mcm mane pun pendapat dgn hujah orng2 dlm ni ye x sikit pun menteri dgr. Tp berhak utk sume dlm ni bersuara. Dan bile kite tngk negara jiran bole buat itu ini. Cuma merakit ke buat bnyk mslh ke, tp kan nmpk hasil dorng. Even low spec skali pun hul feri ke ape tetap nmpk. Lmbt mcm mane bae tetap sampai. Rasuah mcm mane dlm dcns tetap ade orng beli... so kami ni kena redha dgn ape yg ade. Dan x perlu komen ape2 ke mcm mane? Tetap kena pandang jiran2 atas bawah tetap x maju mcm malaysia jugak ke? Bukan x patriotik. Tp klu dh mcm ni nk ckp mxm mane. Tetapkan utk terus pandang tendah dgn keupayaan industri jiran dan kite tetap ketawa jadi atau tak jadi projek industri kita?

    BalasHapus
  22. Mieke amalia buka blak blakan kedekatan dia dengan tora sudiro sejak zaman extra Vaganza, bahkan kumpul kebo sangat susah ketemuan, dia cuma kasih kode kalau ingin sex, mereka sering sembunyi di kamar mandi agar tak ketahuan, mieke akui menikmati hubungan terlarang itu sebelum secara resmi dikawinin betulan

    BalasHapus
  23. ...edisi sore malam Jemuah, yang dingin agak hangat ;

    *
    Intro:

    Ane:
    Beredar sang bumi mengitari matahari

    Alya Fatma:
    Merangkaikan waktu tahun-tahun berlalu

    Duet:
    Namun cintaku tak ‘kan pernah berubah
    Masa demi masa
    Kita berdua tak ‘kan pernah berpisah
    Baur dalam cinta

    Ane:
    Berlayar bahtera mengharungi samudera

    Alya Fatma:
    Mencapai tujuan nun di pantai harapan

    Reff:

    Ane:
    Badai dan gelombang yang datang merintang
    Tak ‘kan merubah haluan cita-cita

    Alya Fatma:
    Padamu nakhoda kutambatkan cinta
    Bawalah daku ke pulau bahagia

    **
    Ane:
    Beredar sang bumi mengitari matahari

    Alya Fatma:
    Merangkaikan waktu tahun-tahun berlalu

    Duet:
    Namun cintaku tak ‘kan pernah berubah
    Masa demi masa
    Kita berdua tak ‘kan pernah berpisah
    Baur dalam cinta

    Ane:
    Berlayar bahtera mengharungi samudera

    Alya Fatma:
    Mencapai tujuan nun di pantai harapan...


















    ... Xixixixixixixi 😁

    BalasHapus
  24. Mieke amalia akui punya libido sex yang tinggi, dan tora sangat pas dengan dia, makanya dia rela sembunyi 2 kumpul kebo saat tora masih jadi suami orang, banyak tempat kamar mandi jadi saksi permainan panas tora dan mieke ketika kangen

    BalasHapus
    Balasan
    1. Nyarinya kelas pinggir rel sepur aja sok...selebritis ru ru,,,,

      Hapus
    2. Hayooo ngaku kamu dulu yg suka ngintip didalam kamar mandi....yang nyamar jadi tai tu kan ru 😷😷😷

      Hapus
    3. Ndaru mainnya dalam gerbong angkut ternak sapi kambing yang parkir dekat Stats KA. wkwk...

      Hapus
  25. Mieke amalia ungkap selingkuh dengan tora sudah sangat lama, sejak mieke masih punya suami dan tora juga masih punya istri, kalau kangen mieke amalia ngasih kode dia ada di kamar mandi mana buat lepaskan hasrat crot yg menggebu

    BalasHapus
  26. Ar Husaini 'Gunakanlah kepakaran anak-anak tempatan'

    Nur Dafinah Ar Husaini yg buat kapal tu pun memang anak tempatan dah..

    Ar Husaini Nur Dafinah tu sindiran bro

    Mohd Firdaus MU Ar Husaini kepakaran songlap

    Izzat Amir Ar Husaini pakar seleweng ke bro? Hahahaha

    Danial Adam Ar Husaini Kepakaran ada tapi digunakan oleh jerung sebagai lubuk buat duit

    Roy Vanessa Ar Husaini udah2 ler kepakaran Anak2 tempatan...😅.Pakar songlap ada lah

    Malaysia Defence Review Pakar songlap pun kepakaran sbb tu leh lompat pagar sprm



    WKWKWKWKWK.....

    BalasHapus
  27. Indonesian Minister of Defense trip to France is very important moment for Naval Group and Dassault Aviation. They scheduled to meet the minister in order to push their solutions before minister make strategic decision on procurement soon. It seems France get strong tail wind.
    7.49 AM · 22 Okt 2020·Twitter Web App

    BalasHapus
  28. @Unknown

    Bruhhhh! Malaysia's first Littoral Mission Ship cannot acquire targets via its EOTS during operations, and can't load ammunition.....

    KAH..KAH..KAH..KAH..

    BalasHapus
  29. Info KRI KLEWANG PIE KABARE

    BalasHapus
  30. Pnoy rakyatnya masih banyak makan pagpag mau beli kapal selam segala wkwkwkwk

    BalasHapus
  31. pamer kecangggihan kapal kelas nagapasa kita gaesz haha!😉😉😉

    ternyata kelas NAGAPASA(RI)-kelas VIRGINIA(USA) jugak BESODARA

    kan sama2 pake OMS-100 buatan ERBAS jerman hore haha!🤖🤖🤖

    apalagi periskop sero 400nye yg MANTAB punyak

    kasel kita mah TOP, SODARANYA BANYAK haha!⚓⚓⚓
    ada type 212, type-209,type 214, ula

    sila tengok...link brita si janes dibawah ini
    uhuuuyy:

    https://jocdigital.uberflip.com/i/592137-airbus-periscopes-and-optronic-masts/7

    ps: kasel virginia, adalah kapal selam serang nuklir amrik paling mutakhir buatan tahun 2004-skrg produksi

    BalasHapus
  32. OOT

    mantab diaspora indonesia dimana2 berhasil termasuk di amrik hore haha!🥳🥳🥳

    ada yg jadi perwira di amerika, calon jendral gaesz

    ada yg jadi polisi di amrik, jago tilang pokonya haha!🤭🤭🤭

    yang ini seorang hakim cantik, HORAS!

    blom lagi om antiembalgo, chef lucu rasa budi handuk haha!🤣🤣🤣

    👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇

    Tidak banyak diaspora Indonesia di AS yang memegang jabatan publik, salah satunya adalah Marissa Hutabarat yang baru saja menduduki jabatan hakim di pengadilan perdata (First City Court) kota New Orleans, Louisiana. Ia meraih jabatan ini melalui pemilu lokal yang digelar tanggal 15 Agustus 2020.


    Hakim Keturunan Indonesia di Amerika
    https://www.youtube.com/watch?v=VQJSxRi1sWw

    BalasHapus
  33. Apakah Anda sedang mencari pinjaman untuk memulai bisnis atau proyek yang Anda inginkan? Di KARINA ROLAND LOAN COMPANY, kami menawarkan semua jenis bantuan keuangan kepada semua individu yang membutuhkan pinjaman seperti "pinjaman pribadi, pinjaman investasi, pinjaman pinjaman rumah dan perusahaan pinjaman di seluruh dunia, tingkat bunga kami adalah 2% per tahun. Kami juga memberikan nasihat keuangan dan bantuan kepada klien dan pelamar kami. Jika Anda memiliki proyek yang bagus atau ingin memulai bisnis dan membutuhkan pinjaman untuk membiayainya segera, kami dapat membicarakannya, menandatangani kontrak dan kemudian mendanai proyek atau bisnis Anda untuk Anda sehubungan dengan Bank Dunia dan Bank Industri.

    Hubungi KARINA ROLAND LOAN COMPANY hari ini untuk mata uang apa pun yang Anda inginkan.

    Kategori Bisnis

    Bisnis Merchandising.
    Bisnis manufaktur
    Bisnis Hibrida.
    Kepemilikan tunggal
    Kemitraan.
    Perusahaan.
    Perseroan terbatas.
    pinjaman pribadi.
    pinjaman investasi.
    Pinjaman Hutang.
    Pinjaman Rumah.
    Pinjaman hipotek
    Auto laons.
    Pinjaman mahasiswa.
    Pinjaman gaji.
    Pinjaman Islam.
    Pinjaman pertanian.
    Pinjaman gereja.
    PERUSAHAAN PINJAMAN ROLAND KARINA ELENA
    Email: karinarolandloancompany @ gmail com
    WhatsApp hanya +1 (585) 708-3478.
    Nama Facebook: Elena karina Roland
    instagram: karina roland

    BalasHapus